Contra la sentència del TSJC

Carta oberta de Londres, París, Roma i Milà en defensa de la ZBE de Barcelona

Els alcaldes de les quatre ciutats europees donen suport a Colau amb un manifest conjunt amb el títol de ‘Zones de baixes emissions que salven vides’

Carta oberta de Londres, París, Roma i Milà en defensa de la ZBE de Barcelona

ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts

Les maniobres i accions per contrarestar l’efecte de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra la zona de baixes emissions (ZBE) a Barcelona no s’han quedat només en el terreny polític i en el judicial. A les declaracions dels responsables municipals, amb Ada Colau al capdavant, i a l’anunci de la presentació d’un recurs de cassació davant el TSJC i el Tribunal Suprem, s’ha unit aquest diumenge una carta oberta dels ajuntaments de Londres, París, Roma i Milà secundant l’actuació del govern municipal de Barcelona amb el títol de ‘Zones de baixes emissions que salven vides’. «Es tracta d’una resolució que va en contra de les directives de la Unió Europea i de l’OMS, del consens científic i sobretot del sentit comú internacional, que entén la importància de protegir la salut pública. Enmig d’una emergència climàtica i sanitària, els jutges no poden obligar els governs a retrocedir», afirma de manera rotunda el manifest conjunt.

Document

La carta recorda que la situació d’emergència climàtica que vivim obliga que «la salut pública, el dret a respirar un aire net i el dret a la mobilitat sostenible han de ser el centre de totes les polítiques urbanes de la ciutat del segle XXI».  Dins d’aquesta lluita contra l’escalfament global, les quatre ciutats europees recorden el lideratge de les ciutats en aquest repte. «La creació de zones de baixes emissions és una de les eines més útils que tenim per reduir els alts nivells de contaminació». Un fet que, segons el comunicat, provoca la mort de 800.000 persones de forma prematura a causa de la contaminació urbana. «Gairebé 300 ciutats europees han creat ja una zona de baixes emissions perquè l’evidència científica demostra que és una mesura que salva vides», afirma la carta, que cita els exemples de Londres, París, Brussel·les, Milà, Roma i Berlín.

Unitat en les polítiques anticontaminants

Notícies relacionades

Les obligacions marcades per la Unió Europea són un altre dels arguments que plantegen aquestes ciutats en la seva defensa de la ZBE. «La implementació de polítiques que protegeixin la salut és una obligació, no una opció. Per això, els països que no estan seguint aquestes directrius estan rebent múltiples sancions», apunten. I alhora reiteren el convenciment que és l’única alterantiva possible. «Davant la sentència que anul·la la zona de baixes emissions de Barcelona, les ciutats volem mostrar que estem unides i convençudes que és necessari i urgent implementar polítiques contra la contaminació». I conclou: «L’aire que respirem i la nostra salut estan en joc. Com a representants de les ciutats europees, tenim la responsabilitat de protegir la salut pública i garantir el dret a respirar un aire net».

El juliol passat, Colau va ser elegida vicepresidenta de la comissió directiva del C-40, l’òrgan principal de la xarxa mundial de ciutats compromeses en la lluita contra el canvi climàtic. Va rellevar en el càrrec Sadiq Khan, l’alcalde laborista de Londres, i comparteix la seva tasca al capdavant de la vicepresidència amb el de Milà, l’independent Giuseppe Sala, integrant de la comissió directiva. La socialista Anne Hidalgo, alcaldessa de París, i el socialdemòcrata Roberto Galtieri, alcalde de Roma, són al capdavant de les altres ciutats que signen la carta oberta.