Comparació amb el 2016
El malestar amb la imatge corporal augmenta entre els adolescents de Barcelona
Una enquesta de l’Agència de Salut Pública destaca que l’aspecte físic és la principal causa de discriminació entre nois i noies
Un 60% dels adolescents barcelonins estan insatisfets amb la seva imatge corporal. Segons l’enquesta Factors de Risc en Estudiants de Secundària (Fresc), realitzada al llarg del 2021 per l’Agència de Salut Pública de Barcelona (Aspb), està augmentant el malestar amb la imatge corporal en l’alumnat adolescents: l’any passat, el 55% d’ells i el 63% d’elles manifestaven aquesta insatisfacció, davant el 36% i el 52% respectivament el 2016.
L’enquesta destaca, a més, que l’aspecte físic és la principal causa de discriminació en els dos sexes: el 53% de les noies i el 39% dels nois s’han sentit discriminats pel seu aspecte físic. Destaca també la pujada, respecte al 2016, de la discriminació de gènere, la segona causa de discriminació en les noies. En concret, quatre de cada 10 noies enquestades s’han sentit discriminades per ser dones, mentre que en el cas dels nois aquesta situació es dona en un de cada 10.
L’enquesta Fresc, que es realitza periòdicament als centres educatius de Barcelona i l’objectiu de la qual és conèixer els comportaments i actituds relacionats amb la salut de l’alumnat dels 13 als 19 anys, reflecteix que, malgrat que alguns indicadors empitjoren, la població adolescent de Barcelona presenta una bona salut global. Tal com ha explicat la regidora de Salut, Envelliment i Cures de l’Ajuntament de Barcelona, Gemma Tarafa, els resultats permeten «orientar i avaluar polítiques públiques» en funció de les tendències que se’n deriven.
La majoria de l’alumnat considera que la seva salut és excel·lent o molt bona, especialment els joves i els centres de barris afavorits. Així mateix, destaca positivament que el 75% dels i les adolescents afirmen tenir unes relacions familiars i escolars bones o molt bones. En general, es posen de manifest desigualtats de gènere i socioeconòmiques.
Salut mental:
El que també mostra l’enquesta és un empitjorament de la salut mental, especialment en les noies i als barris socioeconòmicament desfavorits. Un 38,6% de les noies i un 20,3% dels nois manifesten malestar emocional, percentatges que eren del 23,2% i de l’11,7% respectivament el 2016. Els resultats també indiquen que un 16% de les noies declaren que sovint se senten soles. Aquest sentiment de soledat gairebé duplica el dels nois i és superior en barris desfavorits.
«Una part d’aquest augment deriva de la pandèmia, perquè la interrelació social i les xarxes són elements importantíssims en les seves vides i s’han vist truncats d’una manera molt abrupta», ha remarcat Tarafa.
Apostes i cànnabis
Segons la Fresc, el joc amb diners és més freqüent en nois i augmenta amb l’edat. En aquest sentit, un 12% dels nois declaren haver jugat amb diners l’últim any i un 6% afirmen realitzar un possible joc problemàtic. Concretament, el possible joc problemàtic es defineix per la necessitat de mentir per continuar jugant o d’apostar més i més diners en el joc.
Segons Tarafa, el consistori ha «posat l’accent» en aquesta problemàtica i ja s’està treballant a moltes escoles de la ciutat, tant en primària com en secundària, en un format «preventiu». D’altra banda, va recordar que a Barcelona hi ha centres específics per tractar les addicions a les pantalles i acompanyar les persones que es troben en aquesta situació.
Quant a l’ús de substàncies addictives, en general el consum diari de tabac continua la seva tendència decreixent, sent més consistent entre els nois. Continua sent superior en les noies i augmenta amb l’edat. Així mateix, s’ha reduït globalment el consum de cànnabis en els dos sexes, però sobretot ho ha fet en els nois.
Alcohol i canvi climàtic
Quant a l’alcohol, descendeix el consum intensiu, especialment entre l’alumnat de 17 a 19 anys, si bé és més freqüent entre els nois. També disminueix en general el consum en els últims 30 dies, especialment en els nois, així com en les noies de 2n de Batxillerat i de cicles formatius de grau mitjà. No obstant, no s’observen canvis en les noies de 2n i 4t d’ESO.
Notícies relacionadesDavant aquesta tendència decreixent, és possible que hi hagi una «substitució» d’aquestes substàncies addictives per altres «dependències, com els jocs amb pantalles», sobretot els caps de setmana, segons ha apuntat la directora d’Observatori de Salut Pública de l’Aspb, Lucía Artazcoz.
A més, el 73% dels nois i noies escolaritzats de Barcelona estan preocupats pel canvi climàtic, el 83% consideren que les seves conseqüències tenen un efecte negatiu en les nostres vides i un 70%, que les seves accions individuals poden ajudar a fer un món millor per a les futures generacions. No obstant, aquesta consciència climàtica és més elevada en les noies i entre l’alumnat dels centres situats als barris més afavorits.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034