Mesura municipal

Barcelona busca una fórmula jurídica per evitar les aglomeracions de turistes a Ciutat Vella

  • El districte estudia com reduir els grups organitzats de visitants amb guia i com vetar temporalment l’accés a espais plens

  • El ple aprova un pla per evitar excessos de forans a l’estiu, entre advertències de Collboni a Maragall que no abraci la turismofòbia

Barcelona busca una fórmula jurídica per evitar les aglomeracions de turistes a Ciutat Vella

Ferran Nadeu

4
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Barcelona va debatre fins a la pandèmia com abordar els excessos del turisme, es va centrar durant la crisi sanitària en la manera com recuperar els visitants i afronta ara, que estan tornant en un nombre significatiu, com gestionar aquesta tornada.

En realitat, són alguns els partits que defensen que cal controlar aquestes aglomeracions. Essencialment, els socis del govern de Barcelona, Barcelona en Comú i el PSC, amb certs i rellevants matisos, i ERC. Però, més enllà de debats, sí que hi ha un pla, pendent de concretar-se, perquè l’ajuntament està mirant de conèixer fins on pot arribar en aquesta qüestió.

Grups i espais

Ciutat Vella ha encarregat als serveis jurídics municipals que analitzin com es poden limitar les aglomeracions de turistes al districte, l’epicentre de la presència dels visitants a Barcelona. L’encàrrec, formulat pel regidor del districte, Jordi Rabassa, que l’ha detallat en declaracions formulades aquest divendres, se centra en dos aspectes. Un és la possibilitat de limitar els grups de turistes que passegen per la zona amb un guia. Per ara, el consistori no té competències per limitar aquests grups, que en alguns carrers i espais reduïts són especialment molestos perquè dificulten el pas de la resta de persones.

El ple va aprovar al novembre limitar aquests grups a 15 persones, però, com passa sovint en els plens municipals, va ser més un gest que una altra cosa. A la Boqueria hi ha aquest límit, dictat amb Xavier Trias com a alcalde, però es va poder fer perquè el mercat és un espai municipal, no públic. Ara, Rabassa ha instat els serveis jurídics a estudiar com es pot aconseguir aquesta limitació, que d’entrada correspon a la Generalitat.

Sant Felip Neri

El segon front és, si és possible, més complex: la possibilitat de tancar espais a l’afluència de transeünts en els casos en què es constata l’aglomeració. A Sant Felip Neri es tanca l’accés amb una cinta quan els nens de l’escola surten a jugar. Però per ara no és possible fer una cosa similar al carrer de Montcada, per posar l’exemple que va citar el mateix Rabassa a Setmana Santa, quan va denunciar que les aglomeracions de forans eren insostenibles. El regidor va citar en aquests missatges que, tot i que aquesta gran afluència beneficiés el sector, no era positiva per a la ciutat.

Sobre el primer cas, el dels grups, hi ha un segon debat que Rabasa posa sobre la taula. Perquè no és igual la situació dels guies oficials que la dels que no ho són, persones que se situen en punts turístics i reuneixen grans grups, allà mateix o després d’anunciar-se a internet. No és una actuació il·legal, perquè la seva prohibició no està regulada, però, sí, alegal.

Collboni i els ertos

En aquest context, en el qual el debat sobre com actuar davant la tornada dels turistes s’està intensificant, ERC ha portat al ple municipal una iniciativa perquè el govern aprovi un pla estiu pel qual aguditzi la vigilància de les disfuncions i il·legalitats associades al turisme massiu. La iniciativa ha sigut aprovada per Barcelona en Comú, el PSC i ERC, i l’ha defensat el president del grup republicà, Ernest Maragall.

«Volem una ciutat amb turisme, sí. No volem una ciutat que depengui del turisme. Ni turismofòbia ni massificació nociva. Fa falta un nou rumb, una governança, una nova visió. No podem acceptar el retorn al creixement il·limitat que alguns pregonen ni deixar que s’imposi una il·lusió del decreixement sense alternativa que d’altres prediquen», ha dit Maragall.

El socialista Jaume Collboni li ha contestat en nom del govern d’Ada Colau amb certa bel·ligerància: «Molt de compte de no fer un discurs turismofòbic, que els veig temptats. Sembla que no li agradi que aquesta sigui una de les indústries més importants de la ciutat. Sembla que no els agradi que les 170.000 places legals estiguin plenes». També ha recordat com va quedar la ciutat durant els moments més durs de la pandèmia, sense visitants, amb «persianes abaixades» i empleats del sector turístic a casa seva cobrant ertos.

Però, malgrat el to, el PSC ha votat a favor de la iniciativa, que demana licitar amb urgència la contractació i reactivació de l’equip de visualització d’allotjaments il·legals i presentar l’informe sobre la llicència municipal d’ocupació del domini públic per part dels grups organitzats de turistes, per limitar-los i promoure la visita d’altres districtes per descongestionar el centre de Barcelona.

Rabassa i el PSC

Notícies relacionades

Al debat li ha faltat una mica la veu dels comuns: de vegades en els debats parlen regidors dels dos socis, i de vegades, només d’un. Rabassa remarca que tot el seu pla per conèixer com frenar les aglomeracions és compartit amb els seus socis socialistes i en concret amb la regidoria de Turisme, que dirigeix el regidor Xavier Marcé.

Però aquests matisos abans citats entre socis van quedar clars quan Rabassa va tuitejar arran dels plens Setmana Santa: «L’empresariat del turisme està satisfet, però aquesta situació no aporta res positiu ni per a les veïnes ni per a l’activitat econòmica de proximitat». Un missatge allunyat del de Collboni, que aquest mateix dijous va felicitar el sector per la seva «resiliència».