Denúncia a Sant Martí
Veïns del Poblenou s’empastillen amb somnífers per suportar els ‘botellons’
SOS Triangle Golfo organitza una festa diürna per protestar contra l’oci nocturn al carrer i prepara una denúncia contra l’ajuntament
Els seus membres afirmen que després de la pandèmia les molèsties van créixer al carrer a l’entorn de Pere IV i que es donen de dimecres a diumenge
Desenes de persones es mouen al so de la música aquest dissabte al migdia. Estan al tram de Pere IV situat entre els carrers de Pamplona i Àlaba. Hi ha taules amb menjar, llibres, peces de roba i altres productes. Una paella s’està cuinant per ser el dinar dels assistents.
Sona YMCA, de Village People, i almenys sis dels presents, en diferents punts de la festa al carrer, juguen a reproduir amb les mans les sigles, com els membres del grup quan la cantaven. Per megafonia la veu d’una dona adverteix: «El motiu d’aquesta festa és reivindicar que aquest carrer és nostre i no del ‘botellon’. ¡Farem el que sigui per defensar-lo! ¡Posarem demandes!».
El punt d’inflexió
Als presents no els molesta la música ni la gresca. Els molesta no poder dormir de nit per la gran concentració de gent a la zona. ‘Botellons’, aglomeracions. Un fenomen, expliquen, que no és nou: fa dècades ja hi havia joves al carrer. Però veuen un punt d’inflexió significatiu amb la pandèmia. El que abans passava el cap de setmana, ara passa de dimecres a diumenge. Els divendres a partir de les quatre de la tarda, també.
Concentracions de gent que crida i fa soroll, i que ha fet que els veïns de Pere IV, Pamplona i carrers pròxims no puguin dormir. Que la qüestió és més greu que abans sembla ben clar: els veïns s’han organitzat i celebren assemblees setmanals des de fa tres mesos. Formen un col·lectiu que primer es va anomenar SOS Pere IV i ara es coneix com a SOS Triangle Golfo.
Els bars de Marina
«És l’espai que hi ha entre Marina, Badajoz, Llull i Sancho de Ávila. No sé si exactament és la forma del triangle», afirma amb un somriure Jerónimo Bella Lorenzo, educador social de 55 anys, veí de Pere IV des de fa dècades i membre de SOS Triangle Golfo, que explica com està la situació: «Històricament, la zona es coneix com el Triangle golfo o els bars de Marina. Però ara la presència dels bars és residual en comparació amb abans. Són cinc o sis. Hi ha moltes més molèsties perquè han canviat les dinàmiques. Després de la pandèmia hi ha hagut la gran eclosió, de dimecres a dissabte. Abans l’oci era de cap de setmana i la molèstia era tolerable perquè l’oci era interior».
El col·lectiu, com es veu, no considera que els locals d’oci siguin responsables del que passa. «Vam començar a organitzar-nos després de l’estiu passat. De sobte, a partir de les 23.00 o a mitjanit, a Pere IV amb Pamplona ja no poden passar els cotxes de la gent que hi ha. Mai ho havíem vist abans». Amb l’oci tancat, el carrer era ple de gent. «Portaven els seus bafles». Amb l’oci reobert, el carrer ha continuat ple de gent. Quan va arribar el fred, la gent va seguir sortint, i no se n’ha anat: «Tant de bo hi hagués tanta gent a les manifestacions», diu Bella.
«Arriba un moment que ens cansem de trucar la Guàrdia Urbana, tanquem, ens fiquem a les habitacions interiors i ens empastillem. Molts ho fan. Una companya ens recomana els somnífers», diu. El col·lectiu té una sèrie d’objectius, i entre aquests hi ha el de presentar una denúncia contra l’ajuntament. Les seves reclamacions se sintetitzen: «Quan vam començar érem 10, compartíem un grup de WhatsApp que servia per alleujar-nos. Ens enviàvem vídeos. Quan vam començar a fer les assemblees érem 3 persones, després 10». Ara uns 60 veïns integren el col·lectiu.
Beure al carrer
«L’objectiu general és erradicar el ‘botellon’, però nosaltres no estem contra l’oci nocturn. Una ciutat sana necessita oci. La diversió és necessària. Els veïns estem en contra de l’incompliment de la normativa, de l’ús del carrer. El preu que es paga per aquest oci és la salut mental dels veïns. Nosaltres demanem a David Escudé (regidor de Sant Martí) i Albert Batlle (tinent d’alcalde Seguretat) que s’apliqui la normativa, que diu que no es pot beure alcohol al carrer. Diu que no es pot pixar, defecar, vomitar o mantenir relacions sexuals al carrer. Passa constantment».
El membre de SOS Triangle Golfo explica que després de celebrar-se una trobada amb Escudé, Batlle i representants dels cossos policials i l’oci nocturn, s’havia de repetir la reunió abans de Setmana Santa, però les autoritats no la van convocar. Ara, els veïns recullen firmes i tenen la intenció de presentar una denúncia per incompliment de l’article 43 de la Constitució, que proclama el dret a la salut, contra les autoritats. És a dir, contra Escudé i Batlle. Bella adverteix que els veïns no poden més. Tem que algú exploti i llanci un test per la finestra. Ja s’han llançat ampolles, mandarines. El més freqüent per ara és que algun veí llanci aigua als esvalotadors.
Comiats de solter
Mentre els veïns ultimen la paella, un grup de britàniques que ha vingut a Barcelona a acomiadar la solteria d’una d’elles, com tants grups de turistes fan cada setmana, s’acosta a la festa a tafanejar. Una dona els explica de què va la cosa. «A veure que fan aquesta nit», diu un home que contempla l’escena.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Tomé tensa la selecció
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- El problema de l’habitatge El lloguer de temporada creix el doble de ràpid a Barcelona que a Madrid
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- Una baixa de pes Flick repensa l’atac sense Lamine Yamal