Cita urbana

Vuit coses que no et pots perdre del Festival d’Arquitectures de Barcelona

  • Els carrers de la capital catalana seran del 5 al 15 de maig un laboratori d’experimentació arquitectònica i urbana on la gent pugui descobrir, aprendre i reflexionar sobre com ha de ser el futur urbà

Vuit coses que no et pots perdre del Festival d’Arquitectures de Barcelona
7
Es llegeix en minuts
Natàlia Farré
Natàlia Farré

Periodista

Especialista en art, patrimoni, arquitectura, urbanisme i Barcelona en tota la seva complexitat

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Barcelona comença a escalfar motors amb vista al 2026, quan la ciutat es convertirà en la Capital Mundial de l’Arquitectura. Així que el que fins ara era la Setmana de l’Arquitectura ha canviat a Model, Festival d’Arquitectures amb l’objectiu de convertir els carrers de Barcelona en un laboratori d’experimentació arquitectònica i urbana on la gent pugui descobrir, aprendre i reflexionar sobre com ha de ser el futur urbà. ¿Podrem continuar construint edificis, places i carrers com ho hem fet fins ara? ¿Ho farem amb materials diferents? ¿Quins? ¿Adaptats a quines temperatures? ¿A quina escala? ¿Per qui? ¿Amb quina energia?

Els temes a debatre són molts i variats: des de l’esmentada sostenibilitat a la conservació del patrimoni passant per la diversitat d’espècies que cohabiten en el mateix espai i l’adaptabilitat d’aquest per a la supervivència de joves i grans. Tampoc són pocs els experts convidats a participar ni les disciplines que representen: arquitectes, escriptors, filòsofs, antropòlegs i pensadors. I la llista d’espais a veure i activitats en què participar és inabastable: instal·lacions efímeres, debats, exposicions, projeccions, visites i espectacles. Aquí presentem una guia sobre què fer durant el 5 al 15 de maig, dates en què es desenvoluparà el festival arquitectònic organitzat per l’ajuntament i el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC). 

Set quilòmetres de passeig

Els set quilòmetres de les antigues rondes de Barcelona, les que separen Ciutat Vella de l’Eixample, seran l’epicentre del festival, passejar-hi permetrà diverses coses. D’una banda, en cinc punts centrals del recorregut hi haurà instal·lacions efímeres d’arquitectura pensades per evidenciar els conflictes dels espais, descobrir les memòries ocultes i especular sobre el futur possible. Així, en la ronda de Sant Antoni un jardí mòbil amb arbres, plantes i insectes incidirà en la necessitat de crear espais públics per revertir els efectes de l’escalfament global. I al passeig Lluís Companys, la peça ‘Memòria Cronotòpica’ recollirà totes les arquitectures ubicades al lloc –la necròpolis medieval, els jardins de La Fusina, el Palau de Belles Arts, els jutjats– per repensar la possibilitat d’aprofitar el que ja hi ha construït en lloc d’enderrocar per tornar a aixecar, molt més costós. Els altres escenaris que acolliran instal·lacions són les places de Catalunya, Idrissa Diallo i Reial. 

Al monument de Colom, l’Arc de Triomf, el Paral·lel i les places d’Urquinaona i Universitat regnaran les experiències de realitat augmentada que mostraran visions especulatives, futuristes i distòpiques de Barcelona a través del telèfon mòbil. I també a partir dels dispositius personals es podran sentir una sèrie de podcasts en forma d’audioguia (accessibles des de la web del festival i els codis QR que hi haurà pel recorregut) que esquitxaran d’història i reptes futurs la passejada pels set quilòmetres de les velles rondes. 


Espais amagats a la vista de tothom

El festival no s’entendria sense la possibilitat de descobrir espais normalment tancats al públic, una de les activitats amb més èxit en aquest tipus de cites. Des de 48H Open House proposen passejos guiats per vuit Espais Ocuts. La Casa Tosquella i el Taller Masriera, dos edificis que van estar a punt de desaparèixer sota la picota, entre altres. El primer, una torre considerada modernista però que té molt d’eclèctica i que és dels pocs, sinó l’únic, edifici d’Eduard M. Balcells i Buigas dret a Barcelona. El segon, obra de Josep Vilaseca, va ser taller de pintura dels germans Masriera, museu de la seva eclèctica col·lecció i teatre on va arribar a recitar Federico García Lorca. El Sanatori Antituberculós de Joan Rubió i Ballvé; l’Umbracle de Josep Fontserè i el Magatzem Canyelles, on l’ajuntament emmagatzema patrimoni retirat de la via pública, i el centre de la Zona Franca, on el Muhba (Museu d’Història de Barcelona) gestiona el patrimoni arqueològic, són altres espais que obriran les portes prèvia reserva.  

48h Open House proposa dues activitats més: Música per Arquitectura que, com el seu nom indica, pretén explicar l’arquitectura des de la creació sonora, amb la intervenció de Ramon Faura i Jason Kolàr (Casa Seat, dissabte, 7 de maig, 18.00 hores). I el llançament de Radiomedia Arquitectura (COAC, dijous, 5 de maig, 18.00 hores). 

Festa per districte de la mà del COAC

El Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) organitzarà 10 festes, una per cada districte de Barcelona, que programaran diferents activitats (exposicions, visites, debats, concerts...) amb la intenció de posar en relleu el patrimoni, la professió d’arquitecte i la seva funció social. A Les Corts el tema central serà la ciutat inclusiva i la interacció del barri amb el campus universitari. El patrimoni industrial manarà a Sant Martí mentre que la relació de la ciutat amb l’aigua centrarà la festa d’Horta-Guinardó i la importància d’erradicar la contaminació sonora serà el tema a Gràcia. El patrimoni deteriorat es debatrà a Sant Andreu i el recuperat, a l’Eixample amb l’exemple de l’Escola Industrial mentre que a Nou Barris es parlarà del patrimoni natural. A Sants-Montjuïc s’incidirà en la importància del comerç de proximitat i a Sarrià en la inclusió a partir del jardí Fènix, un hort urbà dedicat a millorar l’ocupabilitat de les persones en tractament de drogodependències. A Ciutat Vella la festa girarà al voltant del Sanatori Antituberculós. 

Cine, 7 llargs i 12 curts

El Barq (Festival Internacional de Cine d’Arquitectura de Barcelona) va debutar l’any passat amb èxit de públic així que aquest any tornarà amb 7 llargmetratges i 12 curts que són una invitació a explorar diverses realitats socials a través del cine d’arquitectura. Així, els efectes de la sobreexplotació urbanística es veuran a ‘El lado inquieto’ a partir de la deixadesa de l’illa de Capaluco (Mèxic), un popular enclavament turístic ara totalment abandonat i en decadència; i les desigualtats són l’argument de ‘The bubble’ que centra la història a The Villages, la comunitat de jubilats més gran dels Estats Units, un complex tancat i ple de luxes que ocupa una extensió de 82.87km² per a 150.000 residents i amenaça de desplaçar els veïns. També hi haurà mirada històrica amb ‘Plan Buenos Aires’, un documental sobre l’obsessió de Le Corbusier per ser l’urbanista d’una nova capital per a l’Argentina i com va naufragar en l’intent. El Barq se celebrarà del 10 al 15 de maig als Cinemes Girona de Barcelona i el Disseny HUB, a més les pel·lícules seleccionades també estaran disponibles a la plataforma Filmin. 


Cuina urbana, a la plaça de Catalunya

Les activitats culinàries seran les protagonistes a la plaça de Catalunya, on es discutirà la relació de la ciutat amb el menjar, el seu impacte climàtic i la vinculació que té amb la justícia social. Hi haurà tres cites: el divendres, 6 de maig (20.00 hores), un sopar elaborat per la Plataforma Aprofitem els Aliments amb els aliments desaprofitats de la ciutat servirà per endinsar-se en la necessitat de reduir el malbaratament alimentari. Mentre que l’acte de dissabte (13.30 hores) serà un dinar amb musclos el que convidarà a reflexionar en la capacitat d’aquests mol·luscos per actuar com a filtres depuradors i la possibilitat d’utilitzar les restes de menjar com a material per a la construcció. Diumenge el debat versarà sobre l’empoderament de les dones migrants a través de la història dels Menjadors Populars de Lima. 

Recorreguts, entre líquens i pedres patrimonials

Casa Illescas de Pàdua, Casa Illescas d’Atenes, Casa Illescas de Lincoln, Casa de Jaume Sans Ribalta, Casa Sert de Muntaner, Clínica Barraquer, Casa de Jaume Espona, Casa de Maria Cabra Urgell, Casa Rodríguez Arias, Casa Maria Esquerdo Grau, Casa Santiago Roca Barallat i Casa Pidelaserra són alguns dels exemples de l’arquitectura racionalista aixecada al barri de Sant Gervasi i són, a més, el nucli d’un dels recorreguts guiats que proposa el festival. I n’hi ha més, com el que s’acosta al modernisme que conserva les Corts (Cristalleries Planells, Casa Anna Mora de Bacardí, Casa Hurtado), el que dona accés a algunes cobertes verdes de Barcelona i el que se centra en els briòfits i líquens que colonitzen els materials petris de la ciutat i els seus beneficis per a l’entorn urbà. 


Tot a debat

Debats a tot arreu i sobre tots els temes: de dogmes arquitectònics, injustícia espacial, diversitat cultural, els reptes de les ciutats davant les crisis sanitàries, econòmiques, climàtiques i bèl·liques... que es desenvoluparan de la mà de Carolyn Steel, Rafael Moneo, Jill Stoner, Ricky Burdett, Carme Pinós, Reinier de Graaf, María Teresa Muñoz, Pedro Torrijos, Anna Bofill, Erick Harley, María García Ruiz i Miguel Robles Duran, entre altres. El tret de sortida serà un homenatge a Oriol Bohigas com a teòric i impulsor del pensament arquitectònic (divendres, 6 de maig, 18.30 hores, a l’Ateneu Barcelonès) i el tancament tindrà aspecte d’intercanvi d’idees entre generacions i disciplines a la plaça Reial (diumenge, 15 de maig, 12.00 hores). 

Visions passades i presents

El format expositiu també serà present al festival. Passat i futur arquitectònic en forma de mostra. Al Disseny Hub (a partir del 12 de maig) es podrà veure ‘CPH/BCN’, una exposició que reunirà projectes de Barcelona i Copenhaguen (Capital Mundial de l’Arquitectura 2023) seleccionats per al premi Mies van der Rohe des de 1988; i a la Fundació Enric Miralles (a partir del 8 de maig) es presentarà la mostra ‘99+Imaginaris’, amb dibuixos d’escenaris futurs de Barcelona pensats per arquitectes internacionals. 

Temes:

Arquitectura