Sector en evolució
Barcelona apuntala el seu canvi de model amb un nou pla de turisme científic
El consorci turístic presenta un programa que suma set rutes científiques i visites a 46 centres tecnològics i d’innovació
Pas a pas, Barcelona obre camins per atraure l’anomenat turisme de qualitat, amb interessos culturals de divers espectre. Ho fa amb plans molt segmentats que des de la pandèmia i fins ara han anat de la gastronomia a la literatura, passant pel viatger d’origen jueu i l’interessat a viure i teletreballar un temps a la ciutat, diversificant el relat local. El nou àmbit presentat aquest dimarts és un dels més ambiciosos: el programa ‘Barcelona, destí ciència’, creat per incentivar el turisme científic aprofitant els atributs de la capital catalana en ciència, innovació i tecnologia.
Turisme de Barcelona ha llançat, d’acord amb el seu pla 2020-2023, una línia de productes i rutes que «posa el coneixement científic a l’abast del públic visitant i situa la ciutat com a destí de ciència a nivell nacional i internacional». A més, compleix amb les tres D, clau que la directora del consorci, Marian Muro, ha recordat en l’acte celebrat al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona: diversificació, desestacionalització i descentralització del turisme.
La idea posa en valor dades objectives, com que Barcelona és, segons la revista ‘Nature’, la quarta ciutat europea en producció científica, la regió del sud d’Europa amb més ‘start-ups’ i disposa de 12 universitats i 36 institucions universitàries d’investigació reconegudes a nivell internacional, amb un 20% d’estudiants procedents de l’estranger
Per a tots els interessos
Abraça tant activitats més planificades com opcions programades a mida i sota demanda, que, a més, donaran a conèixer equipaments fins ara fora de l’abast de molts viatgers i fins i tot població local. Però no només es basa a seduir visitants arribats de vacances, sinó a arribar a interlocutors professionals del circuit científic mitjançant candidatures per a la captació de congressos d’aquesta àrea. Un vídeo de l’oferta serà la seva targeta promocional de presentació i apuntarà a diferents perfils de públics.
En l’acte de presentació, en el qual han participat el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, i el regidor de Turisme i Indústries creatives, Xavier Marcé, s’ha detallat que el nou programa planteja 46 llocs d’interès i visites classificades segons disciplines, amb afany divulgatiu. Arriben a opcions molt variades, dels museus de ciència, al superordinador més potent de l’Espanya al Barcelona Supercomputing Center. Entre l’oferta hi figuren el Cosmocaixa, l’Observatori Fabra, la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya, el Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona, l’Umbracle i el Viver de Plantes de Tres Pins, entre molts altres exemples.
Per ordenar les visites d’acord amb els interessos o perfils, s’han desenvolupat set rutes científiques en col·laboració amb la Fundació Catalana per la Recerca i la Innovació. La primera, Ruta Edificis Sostenibles 22@, suggereix un itinerari per aquesta zona per conèixer alguns dels seus edificis construïts per afavorir l’estalvi d’energia i reduir l’impacte ambiental. En el cas de Ruta Barcelona Tecnològica 22@, els enclavaments a recórrer són els edificis relacionats amb la ciència i la tecnologia. Aquí es combinarà aprofundir en la vella i nova economia, de la tecnologia i al comerç tradicional del fang.
El filó del 22@
El tercer ‘tour’ continua traient partit del districte 22@ Ruta Vestigis Industrials 22@ Barcelona s’endinsa en el llegat de la revolució industrial del segle XIX, el seu desenvolupament tèxtil i el passat de l’anomenat Manchester català i la seva arquitectura. Amb Ruta de la Innovació 22@ es viatja als edificis intel·ligents de la zona, del MediaTic a Can l’Aranyó. El defineixen com «una mostra de l’arquitectura d’avantguarda, en amplis carrers equipats amb els serveis més avançats, zones verdes, centres de formació, empreses tecnològiques i edificis sostenibles».
Però les propostes van més enllà amb opcions com la Ruta de la Llum, per recórrer de dia o de nit, i disfrutar de l’observació del sol i conèixer de prop la història de la primera central elèctrica d’Espanya, la Societat General d’Energia i els canvis que va imprimir a la ciutat. En el cas de la Ruta Einstein se segueixen els passos d’Albert Einstein en la seva aclamada visita a Barcelona el 22 de febrer de 1923: de l’Institut de Estudis Catalans, a l’Escola Industrial i la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona. Finalment, la Ruta de les Dones Científiques suma itineraris per seguir la seva empremta a través de les seves especialitats, institucions vinculades i llocs de treball, homenatjant Francesca Bonnemaison, Dolors Aleu i Rosa Sensat, entre d’altres.
Més enllà de consolidar aquestes opcions, la web Visitbarcelona oferirà una agenda temàtica actualitzades amb les activitats i esdeveniments que es vagin organitzant a la ciutat en aquesta matèria.
Segons han concretat, el pla parteix de definir sis tipus de públic per conèixer els seus interessos, que són el científic, l’estudiant, l’eco conscient, el familiar, el cultural, i el genèric, creant experiències vinculades a cada tipologia. Una tasca que ha necessitat de la complicitat de Fundació Catalana per la Recerca i la Innovació (FCRi): 22@ Network, Barcelona Centre Universitari (BCU), SciTech Diplohub, i Barcelona Activa.
Per facilitar la comercialització d’aquest nou programa, hi haurà una targeta per visitar amb descomptes 28 dels espais.
Barcelona i el patrimoni científic
Notícies relacionadesEls representants de l’àmbit científic presents en la roda de premsa han escenificat l’ampli patrimoni que avala promocionar turísticament el sector. La ciutat compta amb 21 centres del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), 8 institucions hospitalàries que fan investigació, 16 parcs científics i tecnològics, i 13 grans infraestructures de suport a la investigació. A més de ser la capital del mòbil, entre altres trobades.
També s’ha tingut en compte una anàlisi dels visitants de la ciutat i les seves motivacions, en què s’ha detectant «un alt interès per les activitats relacionades amb la ciència i la tecnologia», com a sisena en les destinacions urbanes, sent un reclam per a un 41,8%. El perfil és divers, però la mitjana d’edat és de 44 anys.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034