Obra polèmica

Veïns de la Torrassa protesten contra la tala d’arbres en un carrer d’aquest barri de l’Hospitalet

  • La reforma del carrer del Doctor Martí Julià aposta per una millor accessibilitat i els residents reclamen una solució alternativa a la substitució dels arbres

A1-147727102.jpg

A1-147727102.jpg / Joan Mateu Parra (EPC)

2
Es llegeix en minuts

La reforma del carrer del Doctor Martí Julià de l’Hospitalet de Llobregat està aixecant polseguera entre els veïns. La reforma aprovada per l’ajuntament aposta per una millor accessibilitat i mobilitat per als vianants, però això inclou la tala i substitució del centenar llarg d’arbres que habiten a les seves voreres. Fa setmanes que els veïns i les diferents entitats manifesten el seu rebuig davant aquesta tala massiva en un dels pocs carrers que, segons els veïns, té «una mica» de verd. «Creiem que les obres són necessàries perquè les voreres són molt estretes i hi ha molts obstacles, però l’ampliació de les voreres no té per què implicar la tala d’arbres», explica Rafael Algarra, de la plataforma Defensem el Castell del Bellvís. «Els arbres que es tallaran són els de l’únic carrer que té ombra i fan una variació de temperatura considerable. Haurien de reconsiderar aquesta tala i optar per altres opcions, com podar els arbres de manera mes freqüent per evitar molèsties», afegeix.

Nous arbres

Des de l’ajuntament afirmen que la reforma es correspon amb una millora de la mobilitat en aquest carrer i que la substitució d’arbres es realitza perquè els que hi ha actualment interfereixen amb el cablatge aeri, la il·luminació del carrer i les façanes. L’ajuntament, per tant, aposta per substituir aquests arbres per d’altres més adequats a l’espai de la vorera de Martí Julià i que s’ajusten als indicadors mediambientales necessaris per a la zona. «Aquests arboris que hi ha actualment són molt grossos i interfereixen amb molts dels elements urbanístics, com les façanes o la mida de les voreres. Nosaltres no talarem 80 arbres, substituirem els existents per d’altres que s’adeqüen més al tipus de carrer i al projecte de Martí Julià. A més, s’ampliarà el nombre d’arbres i es passarà dels 150 actuals a 247 al final de la reforma», explica Blanca Atienza, directora de serveis d’espai públic, urbanisme i sostenibilitat. 

Notícies relacionades

Els veïns, no obstant, denuncien que la substitució d’aquests arbres per d’altres implica un problema d’ombra ja que els que es plantin seran petits i tardaran a créixer. «La reurbanització dels carrers és una cosa molt positiva però no podem recolzar la tala dels arbres. La substitució no cobreix necessitats a curt termini com aportar ombra en els mesos de més calor», explica César Ornat, membre de L’Hospitalet Verd. L’ajuntament, per la seva banda, assegura que a l’afegir una quantitat d’arbres més gran, els metres d’ombra seran molt més grans, malgrat tractar-se d’un projecte a llarg termini. «La solució de Martí Julià és un carrer més ampli, amb menys trànsit i amb arboris més saludables que garanteixin la salut mediambiental de la ciutat. Això és una aposta de futur, però cal començar a treballar-la des d’ara mateix», afegeix Atienza. Les obres de millora estan previstes perquè comencin a finals d’aquest 2022.

Concentració

El diumenge 1 de maig els veïns de la zona van començar una campanya de recollida de firmes en contra de la tala d’aquests arbres i demanant una solució alternativa que es pugui adaptar igual a la reforma del carrer. Aquest dijous hi ha un acte reivindicatiu al carrer amb diferents tallers mediambientals i exposicions organitzat per l’associació Defensem el Castell de Bellvís. L’acte compta amb el recolzament i participació d’altres entitats, com el Centre d’Estudis de l’Hospitalet, L’Hospitalet Verd o la Coordinadora d’Ampes Endavant de Collblanc-La Torrassa, així com de diversos comerços de la zona.