Contaminació acústica
Veïns de diversos barris de Barcelona es mobilitzen contra el soroll
El Raval, Enric Granados, la Barceloneta, Gràcia i el Poblenou, units per l’insomni causat per «l’ocupació desmesurada de l’espai públic de la indústria turística i de l’oci nocturn», es concentraran el 16 de juny a Sant Jaume
Des del seu racó privilegiat a La Repla, Lourdes López no és només una espectadora de luxe de tot el que passa a la Barceloneta –que no és precisament poc–, sinó que és també una mena de defensora (informal) del poble. Tots venen a la seva parada no només a comprar-li un cupó –a més d’indiscutible líder veïnal, la Lourdes és també venedora de l’ONCE–, sinó a explicar-li les seves penes, en no poques ocasions vinculades al fet de no haver pogut tancar els ulls la nit anterior a causa de la pressió turística i de l’oci nocturn sota la qual viu el barri. «Des del febrer que estem en tot l’apogeu; una altra vegada. Aquí no hi ha hagut en cap moment una aturada gran. Al febrer ja va començar, a Setmana Santa va ser apoteòsic, i aquí seguim, terroritzats amb el que pugui passar aquest estiu», explica la portaveu de l’associació de veïns L’Òstia de la Barceloneta, barri que aquest dimarts s’ha despertat, a més, amb la ressaca dels Cors.
«Els veïns del Front Marítim avui mateix diuen que hi havia tendes de campanya i tot a la platja i el carrer d’Almirall Churruca és un vesper. Avui mateix, a dos quarts de sis del matí, hi havia una baralla allà, tres cotxes dels Mossos...», prossegeuix aquesta veïna.
Per tot aix, «‘botellons’, terrasses, bicitaxis...», L’Òstia és una de les 30 associacions que s’han afegit a la Xarxa Veïnal Contra el Soroll per convocar una concentració a la plaça de Sant Jaume el 16 de juny a les set de la tarda, «pel dret al descans, per una qüestió de salut».
La nova xarxa veïnal, i també la convocatòria, va néixer en una assemblea convocada fa poques setmanes a l’Ateneu Enciclopèdic. L’origen va ser la comissió de soroll de la Xarxa Veïnal del Raval, que fa molt temps que està preocupada per aquest assumpte i que treballa per solucionar-lo. «Al barri tenim detectats tres fenòmens concrets: l’oci i els bars, els ‘botellons’ i l’‘skate’», resumeix Miquel Prats, membre de la xarxa i veí del carrer de Joaquín Costa, «on en 68 números tenim 34 bars o similars», denuncia.
Mirant les xarxes socials van veure que la seva problemàtica era compartida –amb infinites variants– en molts altres punts de Barcelona on descansar és una utopia i van començar a tirar canyes: al triangle golf del Poblenou, a Enric Granados, a diverses places de Gràcia... Van convocar una primera assemblea al Raval i van reunir 25 entitats i veïns individuals. Una assemblea pesada, ja que tothom tenia moltes ganes –i moltes vegades necessitat– d’explicar el seu cas, el seu malson, però en la qual van veure clar que calia fer-hi alguna cosa. En la segona en van ser 30.
«L’estiu passat va ser molt dur. Vam viure tancats a casa i aquí també hi ha una qüestió socioeconòmica. Els que ens podem permetre tenir doble vidre a les finestres i aire condicionat ens podem tancar a casa i aïllar-nos, però al Raval hi ha molts veïns que no s’ho poden permetre, i els antidepressius, els ansiolítics i els problemes de salut mental vinculats a no poder descansar estan a l’ordre del dia», reflexiona Prats.
«Pitjor que abans de la pandèmia»
Notícies relacionades«Pitjor que abans de la pandèmia»Jordi Badia és un altre dels veïns que no va dubtar ni un segon a acudir a la convocatòria de la Xarxa Veïnal del Raval. Viu a Enric Granados, un dels punts de la ciutat amb més concentració de terrasses. «Tenim 114 edificis de veïns i 116 llicències de terrasses», resumeix aquest membre de la plataforma SOS Enric Granados, que considera que aquest any està sent «pitjor que el passat». «Tenim més soroll que abans de la pandèmia. S’han obert nous establiments que ja tenien llicència. Hi ha trams on és brutal. Provença i Mallorca. No són només les terrasses i la gent; tenim ja bars musicals amb horari nocturn que tanquen a les tres de la matinada. Quan a les tres de la matinada surt la gent dels locals... ja t’ho imaginar», relata.
«Nivells inacceptables»
Segons un estudi de l’Agència de Salut Pública de Barcelona fet públic el mes passat, el 57% dels barcelonins conviuen amb nivells de soroll inacceptables. 210.000 barcelonins (el 16% de la població) tenen una molèstia intensa (afectació emocional, psicològica i social severa) i més de 60.000 pateixen un trastorn greu del son a causa de l’exposició continuada al soroll del trànsit, i l’oci nocturn és el segon gran focus de soroll, per la qual cosa l’Ajuntament de Barcelona ha creat una llista de zones tensades acústicament en horari nocturn: 11 punts de la ciutat on l’oci nocturn genera problemes de salut als seus veïns.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"