Denúncia i desesperació veïnal

La Barcelona que no pot dormir pel soroll i l’incivisme

  • Veïns de Sant Martí a l’Eixample, passant per Ciutat Vella i altres barris, denuncien situacions límits a la via pública que els arriben a generar problemes de salut

  • Segons un estudi de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, el 57% dels barcelonins conviu amb nivells de soroll inacceptables

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

No poder descansar ni a la teva pròpia casa és una tortura que només pot entendre en tota la seva magnitud qui la pateix, com la mitja dotzena de testimonis que parlen, que s’alleugen, a continuació. De Sant Martí a l’Eixample passant pel sempre pressionat districte de Ciutat Vella, tant pel turisme, que torna a rugir amb força, com per l’oci nocturn, dos dels grans focus de soroll. L’Ajuntament de Barcelona té detectats 11 punts de la ciutat on l’oci nocturn genera problemes de salut als veïns de l’entorn. Situacions límit que en ocasions els obliguen a medicalitzar-se per poder agafar el son o a haver de tenir totes les finestres tancades en plena onada de calor per intentar protegir-se del soroll exterior, que en algunes zones no cessa ni de dia ni de nit, només canvia les notes.

Segons un estudi recent de l’Agència de Salut Pública, el 57% dels barcelonins conviuen amb nivells de soroll inacceptables. Barcelonins com la Nuri, veïna de Joan de Borbó, on, a més del soroll, s’hi sumen les orines a les porteries; o la Isabel, resident d’Enric Granados, carrer de l’Eixample on hi ha gairebé més terrasses que blocs de vivendes. O l’Esther, veïna de la plaça d’Orwell que fa anys que sent en bucle les mateixes cançons sota la finestra dels músics al carrer que pentinen les terrasses de la sempre bulliciosa plaça.

Barceloneta.

L’estiu passat, l’incivisme que van patir els veïns de la Barceloneta va arribar al punt que van implantar guàrdies veïnals en balcons i finestres. El barri mariner és un dels llocs on els efectes del turisme massiu mostren el seu costat més indesitjable. La Barceloneta manté la seva lluita per una vida en la qual no tinguin lloc les orines, els crits i en la qual els bicitaxis, l’última ‘plaga’, no campin al seu aire. «Aquesta situació t’afecta en tot, en el caràcter, i en la salut», relata una veïna de Joan de Borbó. Aquí s’amplia aquesta queixa veïnal de la Barceloneta.

Les places de Gràcia

Nits de finestres tancades i taps a les orelles per poder dormir. Així es resumeix la vida en cap de setmana dels veïns d’uns dels barris amb més tradició d’oci nocturn entre la joventut. El que era una tradició de la plaça del Sol s’ha disseminat cap a altres places de Gràcia com ens expliquen una veïna de la Virreina i una del Raspall. El drama que suposa conviure amb la contaminació acústica.

Raval i el Gòtic

No menys sorolloses són dues zones cèntriques com el Raval i el Gòtic, lloc de freqüent peregrinació nocturna, tant de públic local com forà. Terrasses, locals d’oci nocturn i un escenari com la plaça dels Àngels, la del Macba, i els seus voltants s’han convertit en un lloc on dormir en pau no resulta fàcil. Els veïns de la zona així ho comenten amb evident desesperació.

Enric Granados.

Notícies relacionades

Pocs carrers com Enric Granados exemplifiquen el que no ha de ser un pla d’usos. Amb 114 finques de veïns i 111 terrasses de bar, aquesta via de l’Eixample és una de les que es mobilitzarà el pròxim dia 16 per demanar solucions efectives per garantir el descans veïnal. Els que resideixen allà no oculten un sentiment d’impotència davant aquesta presència aclaparadora de locals de restauració i oci.

Poblenou

L’anomenat ‘triangle golf’ de Poblenou s’ha convertit en un dels eixos que més preocupació suscita pels excessos nocturns. Setanta dels seus veïns s’han reunit a la plataforma SOS Triangle Golf (l’ajuntament l’anomena Triangle Lúdic) per intentar revertir la situació. La farra comença dimecres i dura fins diumenge. Insostenible fins al punt que és inevitable caure en la desesperació, com explica un resident a la zona de Pere IV des de fa 20 anys.

L’ajuntament instal·la sonòmetres al juny per iniciar mesures contra el soroll al juliol