La Barcelona que no dorm

Les places de Gràcia: nits de finestres tancades i taps contra el soroll

  • Una veïna de la Virreina i una del Raspall expliquen el drama que suposa conviure amb la contaminació acústica

A1-149572509.jpg

A1-149572509.jpg / JORDI OTIX (EPC)

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Malgrat la calor d’una nit de maig que sembla juliol, Eva Corredoira, advocada, de 54 anys i veïna de tota la vida de la plaça de la Virreina, a Gràcia, tanca les finestres. No fa gaire, va invertir prop de 10.000 euros a posar doble vidre i instal·lar aire condicionat a cada una de les quatre habitacions de la vivenda, totes exteriors.

Posa la tele a volum 100 i es disposa a veure sèries: «Moltes sèries, perquè no vols anar-te’n al llit i posar-te com una moto pel soroll». El seu nebot, que resideix a la mateixa vivenda, i que cursa el primer any a la universitat, sol estudiar al lavabo per fugir del terrabastall de la plaça. «He decidit tancar-me. Em parapeto. Doble vidre, aire condicionat per no obrir finestres. Taps i de vegades no n’hi ha prou i m’he de posar música, soroll blanc: onades, pluja. Després d’una d’aquestes nits t’aixeques com amb les pitjors ressaques», explica l’advocada.

Protesta unitària

Corredoira és una de les veïnes de les places de Gràcia que han format un front comú amb els residents en altres zones i que estan decidits a protestar fins que aconsegueixin conciliar el son, una cosa que ara els resulta difícil sovint. Ella i Marité Alonso, arquitecta de 60 anys i veïna de la plaça del Raspall, veuen amb il·lusió la concentració convocada per al 16 de juny davant l’Ajuntament de Barcelona contra la contaminació acústica.

Expliquen que fins fa uns anys la plaça del Sol acumulava tot el conflicte del soroll. Els veïns d’allà es van posar a pressionar els polítics i el resultat va ser que van augmentar les mesures per evitar l’enrenou, cosa que va portar la gent a altres places que fins aleshores no patien el problema: Revolució, Virreina, Diamant, John Lennon, Joanic, Dones del 36 i Nord.

Totes dues afirmen que la resposta del consistori no les satisfà, que la Guàrdia Urbana no sol acudir quan se’ls truca i que els partits polítics prometen contundència quan estan a l’oposició i se n’obliden a l’arribar al govern. ¿Han pensat a anar-se’n dels seus pisos? Totes dues diuen que sí. I expliquen que molts dels seus veïns ja ho han fet. Però no veuen just que el soroll les expulsi.

Notícies relacionades

Alonso viu al carrer del Profeta des del 1999, abans ho feia al pròxim carrer de Camprodon. Se’n va cada cap de setmana. És un petit oasi per a ella, perquè entre setmana l’assumpte és complicat, especialment des de fa uns tres anys. «Hi ha ‘botellons’, que abans no n’hi havia. El Raspall era una plaça de barri total, en què feien vida els gitanos del barri. Ells em diuen que els han fet fora». La seva mare viu al carrer de Tordera, a uns metres de la plaça. «Se li asseuen a la porta. Ni sent la tele».

Festes a les places

Els problemes venen de tres fronts: d’una banda, les terrasses. Totes dues coincideixen que a les seves places solen respectar els horaris. El segon és el dels ‘botellons’. Quan s’ajunten unes quantes persones el soroll ja és molest. El tercer front: la profusió de celebracions que l’ajuntament permet a les places de Gràcia, i que els sembla excessiva a totes dues. Contra tot això que els fa perdre el son protestaran el dia 16.