Guardons anuals
Fismuler, Echegaray i Casa Petra s’emporten els premis Barcelona Restauració 2022
Els guardons impulsats per l’ajuntament reconeixen les categories de qualitat gastronòmica, integració en el barri, innovació i sostenibilitat
A1-152894509.jpg /
Els restaurants Fismuler de Ciutat Vella, Echegaray de San Martín i Casa Petra de Les Corts s’han convertit aquest dilluns en guanyadors dels Premis Barcelona Restauració 2022, després que fa una setmana l’Ajuntament de Barcelona –impulsor de la iniciativa– anunciés els 30 finalistes elegits al llarg i ample dels 10 districtes de la ciutat. El trio s’ha imposat respectivament en les categories de Qualitat gastronòmica, Integració en el barri i Notorietat o innovació. Els guardons, que se celebren des del 2017 però que van patir l’aturada de la pandèmia, pretenen difondre l’oferta gastronòmica de qualitat del conjunt de Barcelona.
La gala d’entrega, a la Fàbrica Moritz, ha congregat nominats, jurat (des de la regidora de Comerç, Montse Ballarín, al president del Gremi de Restauració, Pere Chias, passant per alguns periodistes especialitzats) i representants institucionals, que han celebrat la gradual recuperació del sector després dels estralls derivats de la crisi sanitària.
Els guardons serveixen també per posar llum sobre algunes petites joies gastronòmiques de barri, que de vegades no tenen notorietat més enllà de la proximitat. En alguns casos per la seva bona taula, en d’altres per la seva tasca d’arrelament o punt de trobada i vida, en d’altres pel seu esforç innovador o sostenible. No obstant, la grossa ha recaigut aquest any en l’establiment més conegut i mediàtic de la llista de nominats, obert fa pocs anys i ubicat a ple centre de Barcelona, al Born (Rec Comtal, 17), als baixos d’un hotel.
Fismuler és punt d’atracció de ‘foodies’, locals i viatgers, amb una cuina de mercat que inclou una estratosfèrica truita de bacallà digna dels millors elogis de Pau Arenós en aquest diari, ja l’any 2018. Tot i que l’establiment impulsat per Jaime Santianes, Nino Redruello i Patxi Zumárraga manté ‘hits’ com la seva escalopa amb ou i trufa, destaca per la seva contínua aportació de plats del dia, i el fons de la seva cuina. El jurat va destacar que ofereix «una cuina urbana, fresca, sense complicacions i de molta qualitat per a tots els públics». El director, Jaime Derqui, va explicar en aquest diari que les seves màximes són el «producte de temporada i la sostenibilitat». La pandèmia els ha deixat com a llegat el doble torn de sopars, amb més viatgers en el primer, i incondicionals locals en el segon. Uns i altres aplaudeixen també la seva selecció de glops amb destil·lats casolans.
Espurna a la Rambla del Poblenou
També entregats al producte i la compra diària al mercat del seu barri, s’enlaira amb força Echegaray, proposta de petit format de Beltrán Sastre en cuina i Erola Vila en sala, amb gran èxit a la Rambla del Poblenou i un bufó pati interior. Han aconseguit el premi a la Integració en el Barri, amb un públic 98% local i pissarra amb els plats del dia només en català, però el jurat ha valorat la seva «aposta jove de cuina popular de fort arrelament al barri gràcies a la compra diària al mercat». Sastre innova diàriament un receptari de tota la Península que inclou des de la tradició local a influències basques i de la seva Segòvia natal. I presten molta atenció a la seva selecció de vins de petits cellers.
En canvi, Casa Petra ha sigut premiat en la categoria de Local notori o innovador «per convertir-se en un espai polivalent, sorprenent, diferenciador, transversal i acollidor», han remarcat. Es tracta d’una xarcuteria i botiga gurmet, amb restaurant gastronòmic per a dinars i sopars, en un ambient molt distès, a Manila, 51.
Nous valors del sector
Notícies relacionadesLa tercera edició d’aquests reconeixements ha incorporat dues categories noves. Can Culleretes i Ca l’Isidre, a Ciutat Vella, s’han emportat la Menció honorífica «per la seva contribució excepcional al posar en valor la restauració de la ciutat al llarg del temps, ajudant a forjar la identitat cultural pròpia del model de restauració de la ciutat i servint de guia per a futures generacions», ha emfatitzat el jurat.
Però a més, El Racó del Peix (Horta-Guinardó) i Casa Amàlia (Eixample), la carta de la qual remet als proveïdors) han rebut el premi a la Sostenibilitat, que guardona les –cada vegada més apreciades– bones pràctiques vinculades als principis de sostenibilitat i economia circular dels establiments. Són «dos exemples clars de com és la nova restauració de Barcelona, amb valors, compromís amb el barri i amb unes polítiques de contractació i tracte del producte sostenibles».
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034