Nou allotjament

Ciutat Vella estrena un dels seus últims hotels després d’una epopeia d’obres

  • Antiga Casa Buenavista neix a la ronda de Sant Antoni, després de troballes arqueològiques i la preservació de la seva façana centenària, com un quatre estrelles amb molta identitat barcelonina

A1-152932363.JPG

A1-152932363.JPG / Ferran Nadeu (EPC)

2
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Va aconseguir la llicència hotelera in extremis, amb un permís d’obres majors tramitat a principis del 2015 que es va saldar amb llum verda a finals d’aquell any. Per això va poder esquivar la moratòria hotelera i la posterior aprovació del Pla Especial Urbanístic d’Allotjament Turístic de Barcelona (PEUAT) aprovat el 2017 i que va posar fre al creixement de llits a les zones més cèntriques. Després de tota una epopeia d’obres, Antiga Casa Buenavista aixeca el teló aquest dimarts com un dels últims hotels (sinó l’últim, en funció d’algun possible procés contenciós pendent, precisa l’ajuntament) que guanya Ciutat Vella, amb la particularitat d’una gestió familiar i la vista posada en la identitat local.

Territorialment, l’establiment s’ubica dins dels límits del Raval (ronda de Sant Antoni, 84), tot i que contingui l’ADN del contigu Eixample del qual beuen els seus detalls arquitectònics i elements modernistes. Abracen també l’auge que viu el barri de Sant Antoni, de moda i amb un mercat que ha potenciat la seva visibilitat i de què es proveeix el nou restaurant als baixos de l’hotel.

De fet, allà va començar tot, quan la família andorrana Molleví va obrir una casa de menjars que des de 1918 va arrelar a la zona, a un pas del Teatre Goya. En plantes superiors, durant anys van conviure la seva vivenda familiar i diversos pisos arrendats, fins que fa dues dècades els mateixos propietaris (amb tradició hotelera) van començar a gestar la idea d’un futur hotel de mida mitjana i van anar retirant del mercat els immobles que s’anaven quedant lliures, detallen.

Segles d’història sota terra

Per fi, el 2018 es van iniciar les obres, que es van dilatar a causa no només de la covid, sinó també de troballes arqueològiques: 24 tombes dels segles XIV i XV del cementiri de l’antic priorat de Santa Maria de Natzaret i més tard restes d’estructures del convent de Valdonzella. Sense oblidar que, al tractar-se d’un edifici catalogat i protegit, malgrat el seu mal estat va haver de ser enderrocat interiorment, conservant les façanes anterior i posterior. De fet, el resultat aglutina dues construccions i la que donava a Joaquín Costa era encara més antiga.

El resultat és un hotel de quatre estrelles i 43 habitacions obra de l’estudi TDB Arquitectura, que al seu nou interior reprodueix elements del passat (motllures, paviments, volta catalana...) combinats amb altres contemporanis, amb resultat eclèctic i personalitat. A l’exterior sí que s’han recuperat esgrafiats i balcons de forja i se li ha retornat l’esplendor.

Notícies relacionades

Sota la gestió d’Àlex Molleví –que juntament amb el seu germà Guille reactiven un llegat transmès pels seus besavis– hi ha el repte de crear un allotjament familiar, on l’hoste «se senti com a casa». Però també enfocat a atraure barcelonins a les seves taules amb l’assessorament del xef Marc Roca, amb cuina de mercat tradicional i tocs moderns.

En el seu afany per destil·lar esperit local, l’interiorisme, mobiliari i tèxtils són obra de dissenyadors de la ciutat, mentre que a les vitrines de l’Altell de la primera planta fins i tot s’exposen productes en venda en comerços del barri.