El problema de la vivenda

El malson dels inquilins: menys pisos de lloguer i cada vegada més cars a Barcelona

  • L’Observatori Metropolità de l’Habitatge de Barcelona destaca també l’escassetat d’oferta a la franja de preus més demandada, mentre que el preu mitjà dels contractes a la ciutat es va apujar fins als 965 euros en el primer trimestre

El malson dels inquilins: menys pisos de lloguer i cada vegada més cars a Barcelona
4
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Cada vegada menys pisos disponibles, i cada setmana més cars i més buscats. Aquest és el panorama al qual s’enfronten els inquilins a la recerca de vivenda de lloguer a Barcelona. El que primer semblava una tendència es repeteix trimestre a trimestre. L’Observatori Metropolità de l’Habitatge de Barcelona (O-HB) destaca en el seu últim informe sobre el mercat de lloguer la bretxa que s’obre al mercat, ja que «continua augmentant la demanda de lloguer, en contrast amb una reducció del volum d’oferta.» És preocupant també que s’apugin els preus i que les franges més buscades siguin precisament les que compten amb menys opcions disponibles tant a la ciutat com a l’àrea metropolitana. I la realitat dels contractes firmats en el primer trimestre a la ciutat, amb 965 euros de mitjana a la capital catalana, marca un increment en un any del 6,6%, i d’un 3,3% en només un trimestre. Aquestes són algunes de les tendències clau:

El mercat es recol·loca després del sotrac de la pandèmia

El director de l’O-HB, Jordi Boada, explica a aquest diari que és necessària una «visió longitudinal de les dades», davant el demolidor efecte de la pandèmia en l’activitat econòmica. La paràlisi del sector immobiliari i del turisme van alterar el mercat, que es va anar recuperant, primer amb timidesa i ara amb força. «Al principi es va generar molt d’estoc, després es van firmar molts contractes de lloguer i ara s’ha reduït l’oferta, a l’anar normalitzant-se.» En canvi, les raons de l’auge de preus es poden vincular a la inflació, tot i que les «incerteses econòmiques» que s’acosten possiblement frenin aquest repunt, diu l’expert. Les previsions són gairebé impossibles en un escenari tan insòlit com el dels dos últims anys, i amb l’ombra d’una potencial crisi econòmica.

Reducció constant d’anuncis de lloguer

Les agències immobiliàries de nou tenen llistes de candidats esperant la sortida al mercat de la vivenda que busquen i es poden permetre, però el gran aparador que dibuixen els portals immobiliaris ‘online’ és el millor reflex de la reducció de l’oferta. L’observatori treballa amb dades oficials d’ajuntaments i Generalitat, així com amb les estadístiques d’Habitaclia i Fotocasa. En l’anàlisi que acaben de publicar, amb dades fins al primer trimestre del 2022, destaquen que la demanda segons aquesta primera plataforma continua creixent fins i tot un 11,7% a Barcelona i un 19,8% a l’àrea metropolitana. Malgrat això, la xifra de pisos disponibles ha sigut entre un 20% i un 35% més baixa, segons el portal.

Es pot destacar que les últimes xifres publicades a part per Idealista (amb l’oferta més gran) aquesta setmana són encara més dràstiques: L’oferta de Barcelona s’ha reduït un 59% en un any. Actualment s’hi publiciten uns 6.600 anuncis.

Sense pisos de menys de 800 euros a Barcelona

Després d’un breu període de reducció dels preus de lloguer a la capital catalana, que alguns van interpretar com a conseqüència de la llei catalana delimitació als lloguers (anul·lada parcialment), i d’altres com a efecte de la crisi sanitària i de la irrupció al mercat de milers de vivendes turístiques que durant dos anys es van quedar sense ús, la realitat és que els preus han tornat a escalar. En les conclusions de l’observatori es destaquen pujades trimestrals d’un dígit, però també que en els anuncis ja se superen un 20% els preus mitjans del 2021, sense arribar als del 2019. Per contra, a l’àrea metropolitana els augments han sigut molt més suaus.

El cercador d’Idealista, per exemple, té tot just una sisena part de la seva bossa per sota dels 1000 euros, i un insignificant 4% per menys de 800, sempre en zones perifèriques o en baixos sense cèdula d’habitabilitat, o espais minúsculs.

La frustració dels qui busquen

En genèric, en el conjunt de la regió metropolitana el pis més buscat (en un 46% de casos a Fotocasa i un 41,7% a Habitaclia) és d’entre 600 i 800 euros, tot i que l’oferta en aquesta franja representa menys del 20%. Molts menys en busquen entre 800 i 1000 (entre el 21 i 26%) i aquí sí que troben una oferta més proporcional.

Posant la lupa al territori, en el cas de Barcelona ciutat els aspirants a llogar han hagut d’augmentar entorn d’un 5% el pressupost en només un trimestre, fins a arribar a preus mitjans de recerca de 861 a 885 euros, segons el portal. La mitjana a la resta de l’àrea metropolitana puja a entre 751 i 796, i a la resta de municipis entre 710 i 673.

Notícies relacionades

A la capital catalana, finalment s’imposa la crua realitat del mercat, ja que la mitjana de contractes firmats fins al març va ser de 965, segons les dades de l’Institut Català del Sòl, en el qual es dipositen les corresponents fiances. A l’àrea metropolitana han assolit els 778.

Menys contractes

És significativa també la reducció de la xifra de contractes, fins a 12.227 de subscrits el primer trimestre a la ciutat. Són un 14,2% menys que a finals del 2021, i un 15,1% menys que en el mateix període d’un any abans. La interpretació pot ser la tornada a la normalització després d’una allau de mudances i nous lloguers per part de persones que havien ajornat qualsevol moviment per la pandèmia.