Mira amb els mateixos ulls desafiadors que la reina Letícia a l’evitar senyar-se a missa. Qualsevol barceloní reconeixeria aquest pèl blanc a 10 quilòmetres al voltant. Aquella mirada blava de reüll amb sorna humana. El posat fanfarró de quan era el rei del zoo de Barcelona. ¿El Floquet? El goril·la albí es posa a caminar sense escarafalls de zombi. Ningú diria que fa 19 anys que està mort ni que té besnets movent-se pel zoo. Se’l veu més jovial que Íñigo Errejón. L’acaben de ressuscitar al metavers. Es prepara per ser l’estrella dels nous safaris de realitat augmentada.
Ho anuncien com «el primer parc temàtic de realitat augmentada d’Europa». Meta Park Zoo. Serà un zoo sense animals de carn i ossos. «Una experiència que recrea animals salvatges de forma virtual –resumeix la seva web–, perfectament integrats al món real». Preveu obrir al setembre en una finca de 200 hectàrees a una hora de Barcelona, al parc del Montnegre i el Corredor. Depèn de l’estoc de les ulleres virtuals. És un model que encara no està ni al mercat. 2.000 euros costen, et diuen amb subtilesa al veure’t agafar-les com si fossin unes Ray-Ban.
Més que un zoo, funcionarà com un safari. Un documental de La 2 immersiu. Et poses les ulleres de realitat augmentada i et poses a caminar una hora i mitja per un camí forestal entre ossos pandes gegants, orangutans, guepards, i fins i tot podràs topar de cop amb ossos polars, com si fossis a l’illa de ‘Lost’. Tant pots caminar per la sabana d’‘El rei lleó’ que per ‘El llibre de la selva’. S’hi podran veure Simbas i Bagheeras. Bandades de llops amb què podràs treure el Félix Rodríguez de la Fuente que portes dins. Fins i tot tigres blancs, a part del goril·la albí estrella. Ja tenen 19 espècies en nòmina. Esperen arribar al centenar. Hi ha diversos equips clonant feres digitals a l’Arca de Noé virtual.
«No s’interactua amb els animals», explica el David González, el CEO de Meta Park. Això no és un safari format ‘escape room’. «És fer el que faries a l’Àfrica –replica–. No crides a l’elefant, ve i li dones un cacauet. Volem fugir d’això». En aquesta realitat animal paral·lela, el Floquet viurà amb femelles goril·les, potser amb algun goril·la cadell, i es comportarà com si hagués crescut a Guinea, on el van capturar de petit, detalla el David. «Viurà la vida que no va tenir».
Al Floquet virtual amb prou feines se li veuen arrugues. Ja tenim un altre referent immortal de Barcelona a part de Jordi Hurtado. «Hem intentat que no sigui el Floquet dels últims anys –explica el Max–. Ha sigut difícil trobar fotos de quan era jove».
Max Piedra és un dels quatre dissenyadors que han ressuscitat l’icònic goril·la, amb Laia Forgas, David Estévez i Marc Farriol. Es van conèixer en un màster de l’Escola Superior de Disseny ESDi. Ara exerceixen de déus virtuals. Al món en 3D no és cosa de sis dies i de descansar el setè. «No», riuen ells. Han trigat un mes i mig a crear el goril·la albí.
N’han hagut de mirar moltes, moltes fotos, expliquen. Modelar-lo en 3D a l’ordinador des de zero, fins i tot crear-li un esquelet perquè es pugui moure. «Activa física de pèls», li diuen al Max, que és el que està ara davant de l’ordinador de l’escola. Ell tecleja i apareix el Floquet a la pantalla movent el pelatge a l'estil de l’anunci de Pantene. ¿Que què pot fer? «El que tu vulguis», s’encongeix d’espatlles el Max. «Dins de les meves capacitats», riu la Laia, que és qui controla els moviments del goril·la. Podria ballar, donar-se cops al pit com el King Kong, treure’t la llengua. Podria fer el que tu vulguis, però no ho farà. No el posaran a fer monades circenses. «Estarà al seu hàbitat».
Aquí entra la fundació FAADA: és la que portarà tot l’assessorament animal del parc. «Ens diran com han de ser els espais, el comportament que han de tenir els animals», diu el David mirant l’Andrea. «Sense gàbies, sense interacció, mostrant els animals tal com es comportarien –somriu al costat Andrea Torres, biòloga del departament d’animals salvatges de FAADA–. És una manera d’acostar la naturalesa a totes les persones sense tenir animals en captivitat i, sobretot, fent una bona educació i conscienciació».
Ja hi ha cinc països interessats a importar aquest model virtual en zoos que ja existeixen, detalla el CEO de Meta Park. Seran «zoos híbrids» –puntualitza– que aniran substituint els animals de carn i os per digitals. Els països interessats, de moment, són «la República Dominicana, Colòmbia, Aràbia Saudita, Equador i Panamà», enumera el David.
La idea va sortir de Metaofix, una empresa de creació de continguts del metavers, aquest univers virtual ja ubic. A més de la fundació FAADA, col·labora en el projecte la Universitat Autònoma de Barcelona. ¿L’objectiu? «El benestar animal –respon el David–. De fet, hi ha una part de les entrades del parc que aniran destinades a projectes de la FAADA».
Notícies relacionadesEl Floquet de Neu i la seva nova ‘troupe’ de fauna virtual no estaran gaire temps sols. El parc té quatre fases més en projecte. «La idea és anar afegint cada any una temàtica nova», apunta el CEO. I t’ensenya al mòbil vídeos d’un velociraptor passejant amb els seus gossos. Després del zoo, arribarà un ‘Jurasic Park’ sense risc que et devorin pel camí, un safari d’éssers mitològics del bosc –unicorn, fades, gnoms– i fins i tot un ecosistema marí i un món medieval paral·lel.
També volen portar els safaris virtuals a les plantes d’oncologia infantil. Preveuen fer una prova pilot aquest any o a principis del que ve a quatre hospitals, dos de Barcelona i dos de Madrid, explica el David. «Que els nens li diguin a l’àvia: “Anem al passadís, que t’ensenyaré al Tyrannosaurus rex”».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.