Renovació sectorial
2.450 bars i restaurants de Barcelona han sigut traspassats des del 2020
L’habitual rotació de negocis es va disparar després de la crisi per la pandèmia, amb molts tancaments però un gran interès per noves obertures, sobretot a l’Eixample, amb 689 relleus i 130 concessions de llicència
A1-153471349.jpg /
Qualsevol barceloní client de bars o restaurants ha viscut des del 2020 el dol dels tancaments durant la pandèmia, el consol del ‘take away’ els dies de confinament, l’enyorança dels que van abaixar la persiana per sempre i la sorpresa de les estrenes o resurreccions amb nou nom i sabors. A l’habitual tragí empresarial de l’hostaleria a Barcelona, marcada fa un parell de dècades per les obertures a so de bombo i platerets i les trajectòries breus de moltes aventures gastronòmiques, es va afegir una crisi sanitària que ha portat xifres rècord: en dos anys i mig s’han traspassat 2.449 d’aquests establiments.
Per establir comparacions, el 2019 aquest diari ja donava compte de l’efervescència sectorial, moltes punxades, però també moltes incorporacions. Aquell any de ‘normalitat’ es van registrar 734 traspassos entre els 10 districtes, i un total de 223 noves «admissions-concessions», utilitzant el llenguatge municipal per als acabats d’incorporar. Aquesta dinàmica es va alterar el 2020, curiosament amb gairebé els mateixos traspassos (726) però moltes menys obertures (167). Es pot remarcar que malgrat l’envestida del coronavirus, durant aquell any els mesos en què va semblar quedar enrere van ser de gran eclosió d’activitat. En aquest moment, a més, van sorgir moltes oportunitats de traspàs que alguns inversors o emprenedors no van voler malgastar.
Per contra, el 2021 va ser un any molt més demolidor per als que ja no van voler sobreviure amb crèdits i retallades. A Barcelona es va traduir en un pic de 1.023 traspassos, que van suposar gairebé un 40% més que el 2019, i un 15% més que l’anterior rècord d’anys abans, quan quedava enrere la crisi econòmica. En el cas de l’any passat, coincideixen diversos operadors immobiliaris consultats, el denominador comú van ser les oportunitats econòmiques. Cessions a preus més realistes que fa un parell d’anys i lloguers més suportables, en un entorn en què les habituals altes rendes en algunes zones, com Ciutat Vella, fan molt complicada la longevitat d’un negoci si no aconsegueix l’èxit a curt termini.
Molt moviment el 2022
Les dades de l’ajuntament a què ha tingut accés EL PERIÓDICO reflecteixen també que l’any en curs continua sent d’enorme moviment en la restauració. No permeten desgranar la tipologia de negocis que canvien de mans ni les causes, que poden anar des d’una jubilació en un bar de barri a la ruïna d’algun restaurant d’alta volada a la millor de les zones, però tornen a despuntar quant a traspassos, amb la barbaritat de 700 només entre l’1 de gener i el 28 de juliol. Un auge que ve donat tant pels que han esperat una millor conjuntura per traspassar, com pels que han vist l’oportunitat d’una reactivació fulminant de l’economia en els últims mesos. Les noves llicències han sigut fins ara 86, a un ritme menor que abans de la crisi sanitària.
Per territoris hi ha enormes diferències. A Ciutat Vella el moviment de traspassos és alt (308 en dos anys i mig) i amb molt poques noves obertures, només 15 per les enormes limitacions que imposa el seu pla d’usos. Però com sempre, qui lidera els rànquings d’activitat és l’Eixample, que per mida i centralitat també copa la major part de l’oferta d’hostaleria local. Aglutina 689 traspassos i 130 concessions. En volum de renovacions el segueixen Sant Martí, amb 323, i Sants-Montjuïc, amb 286.
Notícies relacionadesLes novetats dels últims mesos inclouen els espais gastronòmics de nous hotels (Hoxton, Intercontinental, Casa Sagnier, Yurbban Rambla, Me....), les noves etapes sota una mateixa batuta (Rías Kru neix de la unió final del mític Rías de Galicia i el seu germà Espai Kru; al Gatsby de Tuset li ‘creix’ el glamurós Jay’s Japanese), els canvis de rumb sonats (el basc Orio davant Santa Caterina dona pas a la taverna japonesa Ikoya; l’espai de l’emblemàtic Trocadero de la ronda de Sant Pere, després de diversos canvis de rumb, ressuscita per la porta gran amb tapes com Tracatrá de la mà dels mateixos socis que lideren l’Ikibana, el Velissima i el Carpe Diem), creixen els grups en auge, com La Pomada, Isabella’s (Gala, Carmina, Anita’s...), i millora l’oferta de zones en auge com els porxos del Port o la ruta de Sant Antoni.
Des de l’Ikoya –el nou èxit del grup Sagardi aliat amb el xef del Koy Shunka, Hideki Matsuhisa–, l’empresari i xef Iñaki López de Viñaspre explica que les crisis fan aguditzar l’enginy. El seu col·lega japonès tenia al cap un projecte de graella japonesa molt dinàmic i va posar l’equip, mentre que el Sagardi ha desenvolupat el projecte i la seva gestió. Les bones aliances aporten solidesa a nous projectes, defensa. Amb 15 restaurants a Barcelona, és dels que han aprofitat la crisi per fidelitzar el comensal local «sense abaixar la qualitat». Hi ha «il·lusió», però «molta feina per davant» per recuperar els forats negres de la covid, diu.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034