Millores al front marítim

L’eix litoral de la Nova Bocana conquista els barcelonins

El mirador inaugurat aquest estiu triomfa com a passeig, ruta de ‘running’, de patinatge i com a escenari idoni per fotografiar el perfil mariner de la ciutat

Les obres d’urbanització de la Rambla de Mar i la rehabilitació dels vells magatzems, que començaran d'aquí a uns mesos, completaran aquest pol d’atracció

3
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Dues tardes a la setmana, poc abans del vespre, la dissenyadora Montse R. trota pel litoral de Barcelona, sigui hivern o estiu. Però des de fa un parell de mesos la seva ruta és «molt més bonica» i estimulant. Arriba fins al Nou Passeig del Trencaones però sense perdre de vista al mar. La clau és el mirador Vela, que connecta el passeig del Mare Nostrum amb la plaça de la Rosa dels Vents per poder seguir fins a la renovada escullera d’una tirada. Aquesta guinda estrenada a finals de juny ha impulsat encara més la puixant zona de la Nova Bocana, que va prolongar la ruta de platja de Barcelona i on el desenvolupament urbanístic de la zona junt amb una equilibrada oferta de restaurants i terrasses l’han convertit en un pol de moda del litoral. Dibuixa una mena de ‘South Beach’ mediterrani, on es combinen banys de mar, ‘running’, patinatge, entrenaments, passejos, sopars, primeres copes i més.

L’estrena del mirador, que va costar 1,5 milions a càrrec de Nova Bocana (l’empresa que gestiona en concessió aquest àmbit) va suposar facilitar una ruta de passeig amb vista al mar d’uns sis quilòmetres si es comença pel Fòrum. Fins aquell moment, una vegada s’arribava a l’Hotel W (conegut com a Vela) calia rodejar-lo per darrere, per una zona molt menys atractiva i pendent de les obres finals que començaran ben aviat. Però el nou espai afavoreix el passeig complet, per acabar de manera molt més agradable en el tram del Trencaones, inaugurat a finals del 2018, amb 400 metres de longitud que acaben en grades amb fabuloses vistes a la posta de sol. 

Aquest passeig i l’entorn de Marina Vela –el nou port situat darrere l’hotel–, ja sumaven 36.000 metres quadrats d’espai públic, als quals s’ha unit el mirador Vela. Durant tot el dia atrau usuaris que accedeixen a bon ritme per les escales que s’enfilen a aquest espai, a uns 11 metres d’altura sobre el mar, abans de prosseguir fins al final de ruta. Uns entregats al ‘running’, i altres de passeig. Aquests últims s’entretenen en la contemplació de l’‘skyline’ de la ciutat, abastant amb la vista fins al Maresme, i guanyant una nova perspectiva de l’icònic hotel de luxe que va dissenyar Ricardo Bofill fa 11 anys com a primera gran aposta en una zona llavors pendent de desenvolupament i una mica degradada.

Un altre dels motius estrella per a la visites són les cotitzades ‘selfies’ amb fons barceloní, una imatge arxidifosa a les xarxes socials pel seu colorit: de la sorra a la Barceloneta o l’arquitectura local. Cap al tard, els patinadors també disfruten la zona, i no falten parelles enfilades al mirador, sobretot amb lluna plena. Al no haver-hi hagut incidències ni ‘botellon’, l’accés es manté obert de nit.

Oferta gastronòmica

Als peus de l’hotel s’alineen diversos restaurants amb poder d’atracció i sobretot propostes mediterrànies (actualment, Julieta’s, Salt i Salt Beach, Pez Vela, Tejada Mar i Gallito), per darrere hi ha Mannà 75 (especialitzat en arrossos). I ja dins de la Marina s’ubiquen uns quants establiments que han sigut capaços de fixar aquesta zona en la ruta de molts barcelonins i visitants, amb boniques terrasses. L’encapçala Velíssima, l’italià de moda inspirat en la Dolce Vitta al qual fa uns dies va acudir a sopar Messi amb Busquets i Alba –també per prendre una copa–. I ha tancat la quota gastronòmica, just a sobre, el novíssim Anita’s, la nova aposta del creixent grup Isabella’s, amb ‘brunchs’, copes, amanides i hamburgueses.

Notícies relacionades

Només es preveu una cuina més a la zona, tot i que a certa distància, a l’edifici que coronarà la urbanització de la nova Rambla de Mar. Aquest eix entre Marina Vela i el moll de Llevant serà d’ús públic. De fet, l’espai habilitat entre el passeig de Joan de Borbó i la Bocana Nord ocuparà uns 10.000 metres quadrats, on s’instal·laran bancs, elements divulgatius del port i elements escultòrics. Sorgirà a més un nou mirador, amb grades, com va avançar el Port de Barcelona, que tindrà un paper protagonista de cara a la Copa Amèrica de Vela el 2024.

Els treballs, que s’iniciaran el gener vinent, costaran 2,4 milions d’euros, a càrrec de la societat gestora de la marina, Port Med. Poc abans, en l’últim trimestre, començarà l’esperada transformació dels magatzems de Llevant per a usos docents i nàutics, pressupostada en sis milions d’euros, amb una durada d’un any. Les mirades estan posades ara en el desenllaç per al solar on anava l’Hermitage, al qual es va oposar l’ajuntament d’Ada Colau.