Sector econòmic clau
Els congressos agafen el relleu al gran estiu turístic a Barcelona
Una gran trobada mundial de cardiologia torna a la ciutat aquest divendres, eleva per sobre del 85% l’ocupació hotelera i obre una temporada marcada per la recuperació del viatger per motius professionals
A1-152592050.jpg /
Després d’un estiu de vertiginosa recuperació turística a Barcelona i sense que encara s’hagin replegat els viatgers vacacionals, aquest dijous desembarcaran a la ciutat milers de congressistes que participaran en la 70a edició de la trobada de la Societat Europea de Cardiologia (ESC), una de les convocatòries mèdiques més importants del món. Investigadors i professionals de la salut de 161 països es donaran cita per intercanviar experiències i novetats fins al pròxim dia 29 a Gran Via Fira. Marcaran el tret de sortida d’una tardor i hivern d’hiperactivitat congressual, com va avançar aquest diari al juny.
El congrés de Cardiologia va congregar 33.500 assistents en la seva última edició presencial a París, el 2019, tot i que també havia viscut edicions de gran volum a Barcelona (el 1992, el 1999, el 2009, el 2014 i el 2017, així com coincidint amb el Congrés Mundial de Cardiologia el 2006). Ara torna en format presencial i online, de manera que moltes sessions es retransmetran en línia en directe des de la Fira. Per aquest motiu, els organitzadors no s’han aventurat a avançar xifres d’assistència.
Segons han detallat fonts de Fira de Barcelona, el congrés ESC constarà de gairebé 950 sessions científiques i empresarials, en les quals participaran uns 3.800 ponents internacionals, entre ells, 734 espanyols. Abordaran més de 400 temes de les diferents especialitats i es presentaran 36 assajos clínics.
Final de mes amb plens
El muntatge coincideix amb la recta final de l’estiu, així que sumaran diversos punts al 85% d’ocupació hotelera que s’està registrant al juliol i a l’agost, assenyala Manel Casals, director del Gremi d’Hotels de Barcelona. La temporada alta vacacional haurà arribat a preus i una activitat similar a la del 2019, avalua, tot i que per al sector és molt important que es produeixi el relleu als viatgers congressuals. Es preveu que molts hotels cèntrics pengin el cartell de «ple» aquests dies. «És una bona transició del visitant d’oci al de negocis», explica a aquest diari. La previsió de la tardor és bona, tot i que la patronal és cautelosa, perquè les reserves s’estan realitzant molt a última hora, amb tot just un mes d’antelació.
Després d’aquesta gran trobada de medicina cardiovascular arribarà una marató de l’àmbit medicosanitari. Encara a l’agost, el 28 començarà el simposi Europeu de Pèptids que acabarà el dia 2, i s’encadenara amb el Congrés Mundial de Lasers&Energy. També al setembre se celebraran l’europeu respiratori (ERS) i, a continuació, l’anual europeu de teràpies cognitives (EABCT). El 10 serà el torn del CIRSE, l’anual de radiologia cardiovascular, al Centre de Convencions Internacional (CCIB), i el mes es tancarà amb la Conferència anual d’Educació (EAIE) a la Fira i un congrés nacional de cosmètica al Palau de Congressos.
Al llarg de la tardor se succeiran també la trobada internacional d’oncologia pediàtrica (SIOP) i importants congressos d’Hematologia, de Pediatria, de medicina nuclear (EANM), de malalties d’atròfies musculars (SMA) i de càncer de mama. Sense oblidar, en un altre àmbit, la important fira IBTM World que aplega tots els professionals del turisme d’incentius i convencions.
En total, la segona part de l’any concentrarà 98 reunions, entre les quals figuren 21 congressos de més de 1000 delegats, detalla Turisme de Barcelona. El seu programa Convention Bureau (BCB), que realitza la captació d’aquestes cites, té confirmats 163 congressos per als pròxims anys i unes 150 candidatures obertes, destaca el president de consorci, Eduard Torres. El sector suposava un impacte d’uns 1.901 milions d’euros a l’any abans de la pandèmia.
Emfatitza que aquest tipus de turisme és «estratègic per a Barcelona», perquè, a més, del seu impacte econòmic, afavoreix l’anomenada economia del coneixement. També el director general de Fira de Barcelona, Constantí Serrallonga, afegeix que acollir de nou aquest tipus d’esdeveniments de gran magnitud suposa, més enllà d’ingressos, «un important llegat en el posicionament internacional de la ciutat entorn del camp de la innovació mèdica i científica».
El plus de la desestacionalització
La capital catalana s’ha refermat en aquest segment turístic després de 20 anys seguits figurant al ‘top 5’ de ciutats organitzadores de congressos, segons l’Associació Internacional de Congressos i Convencions (ICCA). Per Torres, aquest visitant és essencial en tant que afavoreix l’anhelada «desestacionalització i descentralització» de l’activitat, molt més enllà del turisme vacacional que tendeix a massificar el centre de la ciutat.
Segons les dades de Turisme de Barcelona, la primavera és l’època que concentra més congressos, tot i que l’octubre i el novembre són també molt freqüentats. Més del 80% dels d’àmbit internacional duren de mitjana 3,21 dies, tot i que l’estada dels congressistes sol allargar-se fins als 5,14 dies.
A més, de les seves enquestes es desprenen que el fet que tinguin lloc a Barcelona intervé en la decisió final de participar del 60% dels assistents. Amb dades de 2019, gairebé set de cada 10 ho fan acompanyats i després prolonguen la seva estada amb interessos més turístics. La despesa extrahotelera per persona és de 188,69 € per dia.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Govern i Generalitat celebren el "renaixement" d’Ebro a Barcelona
- Col·lisió entre Broncano i Motos per Jorge Martín
- Milers de persones exigeixen a Barcelona un "lloguer just"
- Estopa: "Patim una mica la síndrome de l’impostor, però, és clar, és un honor"
- La pressió d’Israel i la tornada de Trump empenyen l’Iran cap a la bomba nuclear