Balanç oficial
Barcelona té menys turistes aquest estiu que el 2019
Els informes del juliol assenyalen que el volum de visitants ha sigut un 12,7% inferior, que el 70% tenia menys de 35 anys i que els estrangers ja suposen el 82% del total
A1-153515055.JPG /
Amb el centre de Barcelona efervescent de visitants des de fa mesos, s’imposa aprofundir en l’estadística oficial per comprovar si la recuperació turística ha assolit ja el grau de normalitat aquest estiu. Les dades fetes públiques per l’INE constaten la fortalesa del sector, al sumar un milió de viatgers allotjats en hotels i apartaments turístics al juliol, tot i que la xifra és un 12,7% inferior a la registrada el 2019, any de rècords.
Com va avançar ahir aquest diari, l’ocupació d’habitacions hoteleres va arribar el mes passat al 87%, segons el mateix informe. Si anem al detall de les pernoctacions (nits d’allotjament), la xifra va ser de 3 milions, un 4,4% per sota de la prepandèmia. I mirant el conjunt de l’any, en 7 mesos la capital catalana ha sumat 5,4 milions de visitants i més de 16 milions de pernoctacions en hotels i pisos turístics, una xifra que, això sí, ja supera amb escreix el 2021 complet.
La reactivació turística torna a estar caracteritzada per la gran proporció de visitants estrangers, que representa ja el 82% i manté la capital catalana com a líder estatal en turisme internacional. Com ja passa des de fa setmanes, el viatger dels Estats Units torna a encapçalar aquest rànquing, amb més de 100.000, seguit del del Regne Unit (63.000), França (més de 60.000), Itàlia (més de 40.000) i Alemanya ben a prop. Les dades són més rellevants si es té en compte que encara hi ha mercats gairebé paralitzats en termes de turisme, com passa amb la Xina i el Japó, que cauen entre un 70% i un 80% per sota del 2019.
Arribats de la resta d’Espanya
En canvi, l’esforç fet per recuperar viatgers de la resta d’Espanya durant la pandèmia, quan tantes fronteres estaven amb pany i clau, sembla que manté l’efecte, ja que el volum d’arribats de la resta de la Península ha estat aquest juliol un 7,4% per sobre d’aquell any, amb un total de 128.546 turistes, que han pogut disfrutar ja del 100% dels hotels oberts.
D’altra banda, partint de les enquestes que maneja l’Observatori de Turisme de Barcelona es pot precisar que al juliol l’estada mitjana va arribar a 5,5 dies (inclou tota mena d’allotjaments), quan el 51% va visitar per primera vegada la capital catalana, i un 80% ho va fer per oci. És cridanera l’edat del turista, amb més d’un 70% de menors de 35 anys, i amb una mitjana global de 31,6 anys. Més d’un terç va viatjar en aquestes dates en parella, un 28,2% ho va fer en solitari, i un 27,2% amb amics.
Quant a transport i despeses a Barcelona, el 79,4% va arribar aquell mes amb avió, i es va deixar 76,4 euros per dia durant l’estada, al marge de 68 euros diaris més en allotjament. Es pot destacar, en favor de la descentralització turística, que l’11,5% va fer almenys una excursió fora del municipi. La creixent afluència s’ha traduït també en la recuperació de visites als museus municipals (ja només un 3,4% per sota dels valors del 2019). Entre les icones, al juliol destaca l’auge del parc Güell, amb 485.000 entrades venudes, un 50% més que el 2019.
Gastronomia i nit
Resulta significatiu que anar de restaurants o ruta gastronòmica sigui l’activitat estrella (per davant de passejar i la cultura), amb un 95,8%, i que gairebé la meitat de visitants hagin sortit a disfrutar de l’oci nocturn de la ciutat.
Amb aquest escenari, el regidor de Turisme, Xavier Marcé, creu que està donant fruits la feina feta «per superar la pandèmia i enfortir el model de Barcelona apostant per la qualitat i la sostenibilitat». Afirma que la ciutat manté «intacte l’atractiu a escala mundial». El regidor afegeix que la tornada del viatger repercuteix en la creació de feina estable, ja que gairebé la meitat de nous contractes en el sector són indefinits.
Marcé opina que els indicadors són bons a tots els nivells: «Sobretot està repercutint directament en la creació de llocs de treball estables», ja que gairebé la meitat dels nous contractes del sector són indefinits, mentre que l’atur en aquest àmbit s’ha reduït molt per sobre del conjunt de sectors econòmics, i és el més baix des del 2008. Concretament, els contractes firmats al juliol van ser una cinquena part del total a la ciutat.
L’ajuntament emfatitza també que segons dades de ‘The Hotels Network’ (sobre reserves fetes per canal directe dels hotels aquest estiu en diferents destinacions internacionals), Barcelona, Londres i Berlín han encapçalat la mitjana de reserves dels mesos de juliol i agost.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034