Infància
El 49,6% dels nens no es troben del tot segurs a l’escola
Una enquesta contestada per gairebé 5.000 barcelonins de cinquè i sisè de primària confirma que la satisfacció amb la vida està condicionada per tres eixos importants que la fan disminuir: fer-se gran, ser nena i créixer en contextos econòmicament desfavorits
BARCELONA 13/12/2019. Visita a una clase de refuerzo escolar para niños y niñas que viven en chabolas en el Poblenou, FOTO de Àn /
No per aparentment òbvies són dades menys necessàries o menys important de recopilar-les i estudiar-les. La segona Enquesta de Benestar Subjectiu de la Infància a Barcelona impulsada per l’ajuntament a través de l’Institut Infància i Adolescència, confirma que la satisfacció amb la vida està condicionada per tres eixos que la fan disminuir: fer-se gran, ser nena i créixer en contextos econòmicament desfavorits. Desigualtats per sexe i context econòmic, a més, agreujades per la pandèmia.
L’enquesta, els primers resultats de la qual han sigut presentats aquest divendres pel regidor d’Infància, Joan Ramon Riera, s’ha portat a terme en el marc del programa d’investigació i participació infantil ‘Parlen els nens i nenes’ i mostra també l’evident impacte de la pandèmia en la satisfacció vital dels nens de 10 i 11 anys, que passa d’una puntuació mitjana de 9 sobre 10 el 2017 –la primer edició– a un 8,7 el 2021.
Un dels punts més destacable de la completa enquesta és que la satisfacció amb els companys de classe disminueix respecte al 2017. Un 49,1% dels nens asseguren haver rebut insults alguna vegada durant l’últim curs escolar. També és rellevant que el 49,6% de nens no se senten totalment segurs a l’escola, un aspecte que els autors de l’estudi veuen amb preocupació, ja que la seguretat a l’escola contribueix significativament al benestar dels nens. De fet, la satisfacció amb els companys de classe en aquesta enquesta passa a ser un dels aspectes menys valorats pels nens.
Baixant al detall en aquest mateix punt, un 45,9% ha patit, alguna vegada, que es diguin mentides sobre ell durant l’últim curs (el 3,5%, sempre; el 9,3%, sovint, i el 33,1%, de vegades). Altres formes preocupants de relació amb la violència que també afecten els nens, i sobretot les nenes, són que els altres nens diguin coses que no els agraden sobre el seu aspecte físic.
Altres desigualtats
Notícies relacionadesQuant a les desigualtats, és destacable que, en comparació amb els nens que creixen en contextos econòmicament afavorits, els nens que creixen en contextos desfavorits tenen en menor mesura un escriptori per fer els deures i estudiar (-6,7%) o una habitació per a ells sols (-4,1%), però en canvi, tenen telèfon mòbil en gran manera (+19,2%).
Els riscos de la tecnologia
Els riscos de la tecnologiaL’estudi assenyala que la meitat dels nens de 10 i 11 anys de Barcelona ja tenen mòbil propi (47,5%) i habitualment fan un ús problemàtic d’internet, ja que asseguren que els resulta difícil deixar d’utilitzar-lo, malgrat que saben que l’haurien d’utilitzar menys. En paral·lel, el 12,5% dels nens entre 10 i 11 anys de Barcelona se senten sols habitualment.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia