Col·lectius vulnerables

El Rebost Solidari de Gràcia no obrirà aquest setembre per falta de recursos

  • L’economat, suport alimentari d’unes 1.500 famílies en situació de necessitat, afirma que es veu obligat a tancar un mes per retards en les subvencions municipals

  • L’ajuntament afirma que està complint els terminis en una de les convocatòries amb més pressupost de la història

A1-154916176.jpg

A1-154916176.jpg / Jordi Cotrina (EPC_EXTERNAS)

4
Es llegeix en minuts

«Tancarem durant el mes de setembre». La falta de recursos impedirà a les 4.000 persones que acudeixen cada 15 dies a El Rebost Solidari de Gràcia cobrir un dret bàsic: l’alimentació de la seva família. L’economat solidari, en què es veuen involucrats fins a 200 voluntaris, no ha rebut encara la subvenció municipal a entitats socials que treballen per cobrir les necessitats essencials de persones en situació de vulnerabilitat. D’aquesta manera ho explica el seu coordinador, Josep Manel Alexandre, i assegura que amb la crisi d’aquests mesos la demanda «no ha deixat de créixer» i el problema es manté. Com el 2021, quan el Rebost ja va avisar de tancament si no arribaven les ajudes

«El nostre cas no és un cas atípic. Algunes entitats ja han tancat i altres, com nosaltres, ens ho estem plantejant», assegura Alexandre. «Processos lents i subvencions escasses [...] Fa temps que denunciem aquesta condició, però no hi trobem solució», indica. Afegeix, a més, que des del Rebost fan la feina que hauria de fer l’ajuntament, «però com que no tenen pressupost per a targetes d’alimentació els deriven a les entitats». «Tot i així, ells ens diuen que no tenen un pla alternatiu. Si nosaltres no atenem la gent, l’ajuntament no arribarà a totes les persones que nosaltres podem proveir», conclou.

«Dignificar les persones»

El Rebost rep els seus productes dels bancs d’aliments, però també n’ha de comprar alguns. Amb això, pretenen anar un pas més enllà i, segons el seu coordinador, «dignificar les persones». A l’economat, els usuaris poden escollir lliurement els aliments que desitgen consumir «amb límits en funció dels membres que conformin la unitat familiar». Malgrat això, com explica Alexandre, «perquè aquestes persones puguin escollir el que volen, necessitem tenir les lleixes plenes dels productes bàsics».

Les donacions són de gran ajuda per a El Rebost Solidari de Gràcia. Malgrat això, el responsable explica que la participació de la gent «s’ha reduït a causa dels últims esdeveniments, com la guerra a Ucraïna i la crisi econòmica que vivim». «El nombre d’usuaris continua creixent, però el pressupost continua sent el mateix de fa tres anys, i això és un problema», afegeix Alexandre. L’ajuda que rep el Rebost per part de l’Administració ve de l’Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS) de l’ajuntament i, en el cas de la seva entitat, només suposa un 20% del total del pressupost. Malgrat que els membres del Rebost es «busquen la vida» per trobar donatius, aquests únicament conformen una petita part de la despesa i, amb la inflació actual, el coordinador assegura que no poden «proveir el local complet».

Nutrició Sense Fronteres és una de les organitzacions que participa en les donacions que rep el Rebost. La seva directora, Núria Camps, explica que durant el mes d’agost i, malgrat tenir la subvenció acordada, ells tampoc han rebut els diners. «Nosaltres ens dediquem a la recollida d’aliments excedents d’hotels i restaurants, i el portem a les entitats socials», descriu Camps. Tot i això, la falta de recursos i la tardança de les ajudes també els està posant la feina difícil. «El juliol passat no vam poder fer la recollida d’aliments perquè, sense les subvencions i amb un preu de la gasolina excessiu, no vam poder fer ús normal de la furgoneta híbrida». En un moment en què augmenta la necessitat de les famílies, la directora destaca que troba a faltar «més sensibilitat» i, a més, valora que perquè les polítiques siguin efectives, «el suport a les entitats que treballen amb persones vulnerables ha de ser eficient i puntual».

La versió de l’ajuntament

Notícies relacionades

Des de de l’ajuntament valoren, per la seva banda, que l’última campanya de subvencions, corresponent a aquest 2022, ha sigut «una de les convocatòries amb més pressupost de la història de l’Ajuntament de Barcelona, amb un increment del 3,4% respecte a la convocatòria anterior, i de més del 45% respecte a la convocatòria del 2015». Quant als terminis de la campanya de subvencions, segons afirmen fonts municipals, les entitats van sol·licitar ampliar el termini de presentació de sol·licituds dues setmanes més i, aquest fet, ha suposat una modificació de la resta de terminis de la tramitació del procediment. Destaquen que, per a aquesta modificació, les entitats van estar d’acord i que, no obstant, «l’ajuntament està complint els terminis per al pagament d’aquestes subvencions, tal com marca la normativa». La versió del consistori en el cas concret de Gràcia Participa és que l’entitat «ha decidit tancar l’activitat sense previ avís».

El Rebost Solidari de Gràcia ha demanat per a la setmana vinent una reunió amb l’ajuntament per revertir aquesta situació i tenir un finançament més estable. «Necessitem que l’Administració es faci càrrec, almenys, del 40% del nostre pressupost», recalca el responsable del Rebost reclamant una solució estable perquè «no podem passar-nos mesos sense saber si aquest serà l’últim o no». Tot i així, el coordinador ha anunciat que el seu compromís és «obrir a principis d’octubre».