Programa municipal
El perfil de qui cuida gent dependent a Barcelona: dones i majors de 65 anys
El 82% de les persones que demanen ajuda a les oficines del projecte VilaVeïna són dones
L’Ajuntament de Barcelona sumarà al setembre sis despatxos als quatre ja existents
La majoria de barcelonins que han acudit a oficines de l’Ajuntament de Barcelona en els últims mesos a sol·licitar ajuda per a la cura de persones dependents són dones que superen l’edat de jubilació. Nou mesos després que s’estrenessin els primers quatre despatxos del projecte VilaVeïna, el govern municipal ha ofert aquest dilluns les primeres dades sobre les 981 persones que han assistit fins ara a les finestretes que el consistori ha obert i que tracen un perfil molt clar sobre qui sol encarregar-se de la cura de persones que no es valen per si mateixes. Segons les dades de l’ajuntament, el 82% dels veïns que han requerit informació sobre serveis que tenen al seu abast són dones. A més, un 36% tenen entre 65 i 80 anys.
«Encaixa amb qui és el principal cuidador» a les llars de Barcelona, ha assenyalat la regidora de Salut, Gemma Tarafa, que ha destacat que «normalment qui cuiden són dones més grans de 65 anys i amb molta càrrega de cures». Tarafa ha detallat que el 52% són «familiars que cuiden d’un altre familiar» i un 31% sol·liciten ajuda per no sentir la soledat que viuen quan s’han de cuidar d’una persona dependent i no tenen ningú que els alleugi de la responsabilitat. «Tenen la sensació que no poden arribar a tot, que no poden més», ha alertat la regidora.
Les oficines de VilaVeïna informen de l’oferta de serveis gratuïts que la gent té l’abast per a la cura de persones grans, dependents o menors. Fins ara, estan ubicades als barris de Vilapicina, el Poblenou, la Marina i el Congrés i els Indians. L’ajuntament ha anunciat que la xarxa d’oficines creixerà a 10 a partir del 12 de setembre. Se situaran a la Vila de Gràcia, la Maternitat i Sant Ramon, Trinitat Vella, el Gòtic, Sant Gervasi i el Carmel.
Fins a un 20% de la població
Quan els nous sis despatxos siguin operatius, VilaVeïna s’estendrà a una població potencial de 320.000 barcelonins, un 20% dels habitants de la capital catalana. El consistori es planteja ampliar-los més endavant fins a sumar 16 finestretes repartides en altres barris. Cada VilaVeïna s’adreça a una població potencial de 10.000 a 30.000 persones. Més del 70% dels serveis que difonen les oficines municipals els presta l’ajuntament de la ciutat.
Tarafa ha destacat que la petició d’ajuda per conciliar l’atenció de persones dependents amb la vida familiar, el treball o l’oci és una de les sol·licituds més freqüents. També és usual la demanda d’assistència psicològica. «Detectem molt malestar emocional. Són persones que generalment pateixen aïllament i tenen poca xarxa social. També indiquen que hi ha poc reconeixement cap a les cures», ha enumerat la regidora.
El 25% dels qui consulten el personal del programa VilaVeïna requereix auxili per cuidar nens petits. Precisament, l’ajuntament es planteja reforçar l’atenció en el segment de població amb menors a càrrec. La tinenta d’alcalde de Drets Socials, Laura Pérez, ha explicat que el projecte municipal es completarà a la tardor amb el programa Mares Veïnes perquè les mares sàpiguen quins serveis tenen a prop de casa per acompanyar-los en la criança dels seus fills.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia