Projecte urbanístic
Pisos més petits del previst i sobre zona inundable a les Tres Xemeneies del Besòs
El pla urbanístic de la Generalitat que es concep entorn de la central augmenta el nombre de vivendes previstes
Es contrauen les vivendes de protecció oficial per passar de 1.844 domicilis planificats a 1.959
La desmantellada central tèrmica de les Tres Xemeneies de Sant Adrià de Besòs encara el seu futur 11 anys després de deixar de produir electricitat. La Generalitat té a punt el projecte que s’espera que se sotmeti a votació aquest mes als ajuntaments de Sant Adrià i Badalona, on s’assenta la icona fabril de 200 metres d’altura. La remodelació de les 32 hectàrees que envolten els vestigis de la planta de l’extraradi de Barcelona inclou aixecar un barri on ara no viu ningú, davant la línia de costa i enganxat a la desembocadura del riu Besòs. La geografia obliga a adoptar mesures de seguretat davant eventuals desbordaments o temporals virulents.
El disseny que aspira a convertir-se en el paisatge de l’última franja per edificar a la costa barcelonina concep una urbanització més densa del previst: el document pendent d’aval suma més vivendes de nova construcció que les que es van anunciar el 2020, quan el Pla Director Urbanístic (PDU) va superar la primera tria. Després d’obtenir informes i resoldre al·legacions, el Departament de Vicepresidència –titular de les competències de Territori– prefigura 1.959 vivendes als voltants de l’antiga planta. Són 115 més que els 1.844 pisos del projecte ratificat fa dos anys i 257 més que els 1.702 domicilis que constaven a l’esborrany que va precedir a l’aprovació inicial.
Malgrat l’augment, no varien els 191.750 metres quadrats reservats a les promocions immobiliàries a la franja deshabitada. Per encaixar més pisos, Vicepresidència empetiteix els que s’erigiran de protecció oficial i que s’oferiran de lloguer. Es passa de 738 vivendes a preu reduït a 853, i es mantenen els 1.106 domicilis de règim lliure ja planificades.
La versió que s’augura la definitiva del PDU retalla l’envergadura mitjana dels domicilis assequibles entre 63 i 65 metres quadrats. En un primer moment, la Generalitat va traçar que la majoria dels pisos s’equipararien en proporcions, entre 73 i 75 metres quadrats útils de mitjana, sense distincions.
Un barri més poblat
L’increment de vivendes comporta que el barri estarà més poblat de l’augurat. Les projeccions han escalat de 4.340 habitants, segons un esbós del 2020, a 4.702 ànimes després que el PDU superés la primera pedra de toc. L’expectativa ara és que s’hi allotgin gairebé 5.000 veïns, segons l’estudi ambiental del projecte.
A part, es destinen 36.673 metres quadrats per a equipaments, sense concretar quins. En tot cas, el risc d’inundabilitat que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) limita les opcions: la legislació desaconsella emplaçar centres de salut, escoles, residències o centres comercials en zones inundables qualificades d’urbanitzables, si bé es tolera que es construeixin si no queda cap altra opció i es prenen precaucions. El PDU fixa que s’hauran d’instal·lar sistemes de megafonia per alertar la població amb temps si es requereix evacuar-la, a més de cartells sobre el possible risc de fenòmens extrems i altres adaptacions en edificis i en l’entorn, com unes zones verdes adaptades perquè serveixin de drenatge i de dic en un cas extrem. Fins i tot descartant inundacions freqüents, els càlculs de l’ACA detecten que part del barri s’exposa a negar-se una vegada cada 100 anys i tota ella en una ocasió cada 500 anys.
La Generalitat ha acceptat estrènyer les vivendes de menor cost del barri en potència arran d’una al·legació de Front Marítim del Besòs, la societat que uneix els dos propietaris amb més terreny per edificar, Endesa i Metrovacesa, una immobiliària de la qual el Santander és accionista majoritari. Davant la petició de retallar les dimensions dels domicilis, Vicepresidència ha matisat el seu propòsit que el gruix de les vivendes fossin homogènies. El departament justifica que comprimir les mesures permetrà «oferir tipologies adaptades a les demandes actuals» de vivenda.
Hotel més gran
Notícies relacionadesD’acord amb la documentació de la reforma urbanística, Front Marítim anhelava contraure encara més les vivendes menys costoses, a una escala de 50 a 53 metres quadrats. La Generalitat l’ha rebutjat, qualificant-lo d’«incongruent» amb l’«esperit» del PDU. Tampoc ha acceptat rebaixar les proporcions dels pisos de renda lliure a una de 60 a 64 metres; el Govern ho jutja «desproporcionat». Vicepresidència ha descartat altres sol·licituds de l’empresa, com comptar amb més sostre edificable o empetitir la reserva del 30% a vivenda protegida. Front Marítim addueix que s’enfronta a una suposada pèrdua patrimonial. La Conselleria ho desmenteix.
L’executiu català sí que ha admès la proposició de la societat vinculada a Endesa i Metrovacesa per elevar la superfície de l’hotel que es projecta. Creixerà de 17.160 a 20.650 metres quadrats i coparà el 20% de la superfície per a activitat econòmica. A part, el Govern desitja que el singular perfil de les Tres Xemeneies sigui l’estendard d’una mena de Hollywood català: a l’espera de veure si la idea arriba a bon port, el pretès pol empresarial aspira a barrejar la indústria local del sector audiovisual i del videojoc amb les grans plataformes internacionals.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Successió Els fills d’Andic avancen en la gestiódel futur de l’empresa
- La llei reorganitza la justícia i l’expandeix per tot el territori
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Educació farà una "avaluació emocional" dels professors