De l’11 al 16 d’octubre
La Biennal de Pensament s’estén pel Mediterrani
Barcelona, Palma i València organitzen conjuntament per primera vegada l’exitós festival de filosofia
La trobada comptarà amb activitats simultànies, com la lectura de l’obra de Joan Fuster, Gabriel Ferrater i Blai Bonet

A priori, un festival de filosofia que apostés per treure la reflexió al carrer no semblava la millor de les jugades per aplegar multituds. Però l’Ajuntament de Barcelona ho va fer. El 2018 va posar en marxa la Biennal de Pensament i va convidar els ciutadans a debatre sobre política, educació, feminisme, gènere, tecnologies, ciutat, urbanisme... i la iniciativa va ser un èxit que va aplegar 20.000 participants.
El 2020 la trobada es va repetir també amb nota al sumar 16.000 assistents (10.000 d’‘online’) en plena pandèmia. Ara, de l’11 al 16 d’octubre, arriba la tercera edició estesa i millorada amb la incorporació en l’organització i desplegament del festival de Palma i València. L’objectiu és convertir la trobada en una eina de diàleg entre les tres ciutats per posar en valor allò que les uneix i impulsar un corredor cultural mediterrani.
Autors i pensadors
Notícies relacionadesSerà la primera vegada que les tres capitals mediterrànies que, «comparteixen llengua, cultura, història i molts reptes de futur», ha afirmat Ada Colau, col·laboraran en un mateix festival: tres edicions d’un esdeveniment impulsat per un esperit comú però que s’adaptarà a la idiosincràsia de cada seu. Hi haurà activitats úniques i altres de comunes, com una lectura simultània de l’obra del valencià Joan Fuster, el català Gabriel Ferrater i el balear Blai Bonet, que seran recitades per poetes representatius. El programa de cada seu es presentarà el 14 de setembre, però ja s’ha anunciat la presència de Yuval Noah Harari, Svetlana Aleksievich, Chantal Muff i Lucrecia Martel.
Reptes de futur
I hi haurà quatre eixos temàtics: cultura, ciutat, democràcia i tecnologia en els quals s’abordaran qüestions com la importància de l’espai urbà per respondre als reptes actuals i de futur, la salut de la democràcia, la pervivència del colonialisme, el feminisme i, sobretot, l’emergència climàtica. Amb l’objectiu de «treure la reflexió de l’Acadèmia i portar-la als carrers i places, i fer-ho amb la ciutadania no per la ciutadania», segons l’alcaldessa de Barcelona. Cada seu compta amb el seu consell assessor i el seu propi comissariat tot i que en permanent contacte amb la resta. Un altre dels elements compartits és el cartell de la Biennal, dissenyat per Susanna Blasco, que representa «la ciutadania mirant els reptes que planeja el futur amb pensament crític, però optimista».
- Fenomen controvertit La venda de pisos ocupats prolifera a Barcelona i alimenta un ‘negoci’ paral·lel de desocupacions pagades
- Els treballadors podran avançar tres anys la jubilació parcial a partir de demà
- Almenys tres ferits per una allau a Naut Aran
- MotoGp Marc Márquez demostra el seu enorme poder als EUA
- El submercat dels pisos amb ocupes inclosos prolifera a Barcelona
- Automoció Wayne Griffiths abandona d'imprevist la presidència de Seat
- EL PORTER RETALLA TERMINIS Ter Stegen s’incorpora al grup per acabar la temporada amb el Barça
- Multimèdia | ¿És la universitat un negoci? Així evolucionen la pública i la privada a Espanya
- Pressupostos prorrogats El PSC admet que la negociació de la segona ampliació de crèdit amb ERC i els Comuns «està verda»
- Oportunitat de lideratge Catalunya oferirà 78 places per a científics de màxim nivell dels EUA amb un pressupost de 30 milions d’euros