Visita el 1988

El dia que Isabel II es va enamorar de Picasso i del Cobi a Barcelona

La sobirana britànica va visitar Espanya només en una ocasió. A la capital catalana va conversar amb Pujol i Maragall, va visitar el museu del pintor malagueny, va passar revista a les obres de l’Anella Olímpica i es va emportar samarretes i xapes dels dibuixos de Mariscal

El dia que Isabel II es va enamorar de Picasso i del Cobi a Barcelona

EL PERIÓDICO

3
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’avió de la reina Isabell II procedent de Sevilla va aterrar a Barcelona la tarda del 20 d’octubre de 1988. Feia 35 anys que estava al capdavant de la reialesa britànica i mai havia trepitjat Espanya. Ni ho tornaria a fer. Sí que havia estat a Gibraltar el 1954 per proclamar i defensar la importància estratègica del penyal, però aquesta és una altra història... Centrem-nos en la seva estada a la capital catalana, on es va enamorar del Cobi i de Picasso i va inaugurar les dependències d’una escola anglesa a la ciutat, la Kensington School, a la zona alta de la ciutat, no gaire lluny de la caserna del Bruc. Tot plegat, acompanyada dels reis Joan Carles i Sofia, i també en tot moment del seu marit, el duc d’Edimburg.

Si es pregunten a quin hotel es va allotjar Isabel II, no s’hi trenquin les banyes, perquè va passar la nit al iot reial ‘Britannia’, una embarcació botada el 1938 i que va estar en servei fins al 1997. L’agenda del 21 d’octubre estava carregada de passamans i visites culturals i olímpiques. A primera hora, va passejar per Sant Jaume, on membres del moviment La Crida van protestar per la visita de la sobirana britànica amb una salva de petards i focs artificials. Les cròniques del dia expliquen que molts van interpretar l’acte més com un homenatge que com una esbroncada.

Duel de regals

La reina va conversar primer amb Jordi Pujol i, després, a l’edifici del davant, amb Pasqual Maragall. El primer li va regalar una rèplica en plata de l’estàtua de Sant Jordi que el 1536 va esculpir Melchor Bravo i que es pot veure a la capella homònima del Palau de la Generalitat, que també va visitar Isabel II. Després, a l’ajuntament, l’alcalde va ser una mica més generós i li va entregar uns gravats autèntics de Tomàs Pifarré i impresos pel Consell de Gremis de Barcelona el 1764 amb motiu de l’arribada a la capital catalana de Carles III. Delicioses van ser les anècdotes del duc d’Edimburg amb alguns diputats presents a la Generalitat. «¿‘Republiquen what’?», li va etzibar a Joan Hortalà, d’Esquerra, mentre que a un aforat d’Iniciativa li va prometre regalar-li una corbata.

Des d’allà, i en cotxe malgrat la proximitat, una comitiva de gairebé mig centenar de vehicles es va dirigir al Museu Picasso, no sense abans col·lapsar la Via Laietana, que va haver de ser tallada per deixar pas a la desfilada de sang blava. La reina en va tenir prou amb mitja hora d’art, tot i que, diuen, va quedar encantada amb les obres del pintor malagueny.

Recepció i cap a Mallorca

Notícies relacionades

Es van acomiadar de Ciutat Vella i van pujar a Montjuïc, on van visitar fugaçment l’Estadi Olímpic, que en aquells temps passava per una profunda fase de xapa i pintura. Isabell II, que llavors ja tenia cinc nets, va quedar enamorada del Cobi i dels símbols ideats per Javier Mariscal. Va abandonar Montjuïc amb un bon grapat de samarretes, xapes i adhesius dels Jocs del 92 per repartir a Londres entre els seus.

Van baixar de la muntanya i es van adreçar a la Kensigton School, una escola fundada el 1966 i que aquell any estrenava dependències. No gaire lluny d’allà, al Palau de Pedralbes, els esperava un dinar i un altre passamà amb uns 140 convidats de la societat civil catalana. Després de l’àpat, al vespre, els monarques britànics van celebrar una recepció al seu barco. Una vegada buidades totes les copes, van llevar àncores i van posar rumb a Mallorca, on van passar dos dies amb Joan Carles i Sofia. A l’arribar a Londres, entrega de samarretes als nanos. I en algun moment d’aquesta història, el futur rei d’Anglaterra es va passejar per casa amb una samarreta del Cobi.