Municipals

Basha Changue, l’alcaldable que intentarà retornar la CUP a l’Ajuntament de Barcelona

  • La diputada al Parlament encapçala la llista dels anticapitalistes en les municipals del 2023

  • El partit va quedar fora del consistori en les eleccions del 2019 després de tenir-hi tres regidors des del 2015

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Basha Changuerra (Barcelona, 1984), diputada del partit al Parlament, que fa servir a la Cambra catalana el seu cognom abreujat, Changue, serà la candidata de la CUP a l’alcaldia de Barcelona en les eleccions municipals que se celebraran el maig del 2023.

La formació anticapitalista va decidir la composició de la seva llista en una assemblea plenària, i va designar oficialment Changue, que encapçalarà una llista que pretén recuperar la seva presència al consistori després de perdre-la el 2019.

Els anticapitalistes van aconseguir 52.000 vots (el 7,42%) que els van donar tres regidors en les eleccions del 2015, les que van elevar Ada Colau a l’alcaldia. Abans d’aquestes eleccions, la CUP va arribar a asseure’s en una taula per explorar una possible candidatura unitària amb els comuns, però no va prosperar.

Exregidora a Moià

Changue, l’elecció de la qual va avançar Catalunya Ràdio, té estudis de Disseny d’interiors a l’Escola d’Art i Superior de Disseny Deià i estudia, segons la seva fitxa com a parlamentària, matèries d’integració social a l’Institut Obert de Catalunya. Ha cursat estudis de formació no reglada de feminismes negres i és coordinadora d’equip i responsable de serveis de formació d’Afrofem Koop, cooperativa de serveis de dones afrodescendents i associació social afrofeminista.

Des del 2019 és coordinadora de l’Assemblea Territorial de la Catalunya Central de la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) i va ser regidora a Moià, localitat on viu, des d’aquesta data fins al 2021.

El mandat del 2015

La CUP va tenir un paper rellevant entre el 2015 i el 2019 a Barcelona essencialment per dues raons. La primera és que els seus tres vots es van convertir en decisius en un escenari en què el govern de Colau anava molt justa de suports, tant quan Barcelona en Comú va governar en solitari com amb el PSC com a soci.

Notícies relacionades

A més d’aquest pes en votacions clau, en les quals en diversos casos els anticapitalistes van ser decisius, fins i tot amb abstencions clau, el grup va exercir de veu de la consciència de Colau, i la va acusar de rebutjar un programa de govern veritablement radical, i d’adaptar-se a la situació.

Josep Garganté va ser el regidor més conegut de la CUP en aquell mandat. Se’l recorda llançant bitllets falsos de 500 euros en els plens, però també fent una oposició saberuda en les comissions. El 2019, els anticapitalistes van aconseguir 29.300 vots, el 3,89%, lluny del 5% que es requereix com a mínim per obtenir representació municipal.