Imatges
La pluja escombra la tornada del ‘botellon’ estrella de la Mercè
Els xàfecs dissuadeixen els milers de joves congregats aquesta matinada als voltants de la plaça d’Espanya
Alguns joves s’han refugiat a les Arenes per continuar amb la festa, d’altres se n’anaven xops a casa
Aquesta matinada a l’avinguda de Maria Cristina milers de veus corejaven: «’Por eso esperaba con la carita empapada a que llegaras con rosas, con mil rosas para mí’.» Era mitjanit i La Oreja de Van Gogh cantava davant de centenars d’adeptes. Semblava fet a propòsit, però no. Els fans –i els que no ho són tant– han acabat el concert amb la cara amarada per la pluja. En la primera gran vetllada de la Mercè els xàfecs no han volgut perdre’s l’espectacle.
L’avinguda de Maria Cristina, als peus de Montjuïc, ha sigut escenari d’un dels concerts més buscats d’aquesta nit i també de la tornada del ‘botellon’ estrella de la festa major de Barcelona, que l’any passat va congregar milers de joves i va derivar en incidents. Aquest divendres les Torres Venecianes, gairebé expressament, separaven una multitud de l’altra. Mentre a l’avinguda milers de joves han vingut a disfrutar de la música –i de vegades també d’una mica d’alcohol– a les escales de la plaça d’Espanya milers més inverteixen les preferències.
La Marta té 19 anys i és de les primeres: «He vingut per la música, no com d’altres que venen a emborratxar-se». Entre aquests altres hi és el Pau, només un any més gran que ella: «Jo he vingut per la beguda i per la droga», afirma entre les rialles dels seus companys. Porta un got de cervesa a la mà, que acaba a terra una hora més tard, quan toca córrer. Pocs minuts abans de les dues de la matinada arrenca a ploure a doll, i com diu la dita, aigualeix la festa.
Difícil retorn a casa
Les ganes d’anar-se’n han xocat amb l’odissea de molts per tornar a casa. Algunes boques de metro s’han inundat aquesta nit, i amb això el trànsit s’ha desviat cap a les parades d’autobús. Els busos nocturns no donaven de si i els taxis no podien assumir tants passatgers. Alguns han intentat reservar un vehicle de transport amb conductor (VTC), però l’alta demanda i la pluja torrencial han col·lapsat les aplicacions. Per a molts, la solució ha sigut impermeable, paraigua i caminar.
Festa al resguard de les Arenes
Malgrat això, la falta de música no ha impedit als més festaires continuar, la majoria en el centre comercial de les Arenes, on s’han colat a través de les escales mecàniques, que estaven tancades. Aquí han continuat la nit amb petits altaveus portàtils i barreges de begudes energètiques amb rom o vodka. La Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra també han hagut de desallotjar l’entrada de l’Hotel Catalonia, a la mateixa plaça, que estava sent el resguard de molts altres joves que impedien l’accés a l’edifici.
«D’alcohol en puc beure a tot arreu», diu el Mateo, de 22 anys, amb una ampolla de ginebra a la mà. «Però aquí puc socialitzar amb molta gent». La María, al seu costat, hi coincideix: «No m’agrada cap dels concerts. El ‘botellon’ és el millor, però que sigui controlat». El matís s’entén millor amb context: l’any passat hi va haver una desena d’apunyalaments, aldarulls amb els Mossos i molta crispació. L’Adrià, tarragoní de 19 anys, va tenir «por» llavors, però hi ha tornat aquest any i coincideix amb l’Ada, encara menor d’edat: «L’ambient és més positiu, no hi ha tantes baralles».
Potser ha canviat l’ànim, o potser la pluja hagi dissolt els problemes abans que passessin. A les tres de la matinada el ‘botellon’ ja era residual i l’única ferida era una jove amb un cop al cap després de relliscar en un replà de dos metres d’alçada. Ha sigut atesa pels Serveis d’Emergències Mèdiques mentre la policia aprofitava per acabar de dispersar el rastre dels assistents. Un agent a peu de carrer calculava una afluència d’unes 40.000 persones.
La primera nit no convenç
La primera nit no convençAl Teo li falta poc per complir els 18 i no beu, perquè és esportista d’elit. Comença a anar-se’n amb les primeres gotes d’aigua: «La Mercè és un desastre, l’ambient és horrorós». Ve de la platja del Bogatell, l’altre gran nucli de festa d’aquesta nit: «Acabo d’arribar amb metro i res. Allà és el mateix amb menys gent». L’enorme multitud també perjudica qui veritablement només hi ve per cantar. La Lara és fan acèrrima de La Oreja de Van Gogh: «Ni tan sols es podia sentir bé la música. És aclaparador». No és una opinió aïllada, perquè enmig del concert alguns grups cridaven el mateix: «¡No se sent!»
Per a alleujament d’alguns, demà la cita es renova. La María, l’amant del «’botellon’ controlat», tornarà a aquest mateix punt dissabte a la nit. El Mateo, l’Ada, el Pau, la Marta, també. L’oferta musical de la vetllada d’avui compta amb La Pegatina i Itaca Band, tot i que per a molts l’oferta és la de sempre. Beure i ballar.
De moment, divendres a la nit de festa major de Barcelona la pluja ha sigut la millor política per prevenir els macro-’botellons’. Ha permès l’actuació musical del grup, però tot just acabar-se i començar els ‘dj’ ha amarat i desallotjat els festaires. «Així no es pot», deia la María quan se n’anava, tot i que la previsió meteorològica ja advertia els xàfecs. Sembla que si el cel escolta música, és fan de La Oreja de Van Gogh.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia