Un compte pendent
Barcelona tria els projectes de 10 àrees de joc infantil accessibles que es faran el 2024
Cinc dissenys, alguns de pensats per a més d’un espai, guanyen un concurs municipal d’espais que garanteixen la participació de persones amb diversitat funcional i discapacitat
A1-156668098.jpg /
L’Ajuntament de Barcelona va convocar el maig passat un concurs per crear cinc tipus d’àrees de joc infantil que siguin accessibles, és a dir, en les quals puguin jugar persones amb diversitat funcional i amb discapacitat. El govern d’Ada Colau ha anunciat ara quins són els projectes guanyadors, que començaran a construir-se el 2024 i que en total es faran a 10 emplaçaments. Sumen un pressupost de 4,38 milions d’euros entre la redacció del projecte i l’execució de les obres.
A hores d’ara, segons els números del consistori, només 21 de les 906 àrees de joc de la ciutat són accessibles per complet, i el govern local ha optat, remarca un comunicat, per canviar l’enfocament sobre aquesta qüestió. Si s’inclouen elements accessibles a àrees de joc s’ha passat a donar prioritat que l’accessibilitat sigui «global i inclusiva», que tota l’activitat sigui accessible.
Cinc projectes
Prèviament al concurs del maig, es van definir els criteris d’intervenció, una cosa que va correspondre a l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD), a I’Institut Municipal de Parcs i Jardins (IMPJ), a l’Institut Infància i Adolescència de Barcelona i a la Xarxa d’Accessibilitat i Vida Independent (XAVI).
El concurs es va estructurar a partir de cinc espais, en funció de la seva tipologia. Els cinc dissenys es faran servir en 10 llocs diferents. Els cinc àmbits que incloïa el concurs són: àrea singular; àrea dins de parcs i jardins sense trànsit; àrea sobre una llosa de formigó amb trànsit perimetra; àrea en espais urbans sense trànsit, i àrea en places i jardins amb trànsit perimetral. Els projectes guanyadors, que ara continuaran perfilant-se de la mà d’entitats i centres d’educació especial pròxims als llocs en els quals es faran, estaran exposats del 10 al 20 d’octubre al Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC)
Jardins de Màlaga
El projecte per a una àrea singular s’aplicarà als Jardins de Màlaga, a Sants-Montjuïc, que serà l’àrea de joc de més envergadura de Barcelona. Serà, de manera combinada, una àrea singular i un espai totalment accessible.
En aquest cas, el jurat va escollir la proposta ‘Els 3 bolets’, de l’equip Rosselló-Sangenís arquitectes, que inclou arbres nous amb què es persegueix generar un bosc del qual emergeixen tres bolets, els elements singulars de la iniciativa. Cada bolet està plantejat per a una edat diferent del jugador.
Vil·la Amèlia i el Dr. Roig i Raventós
El segon apartat del concurs era el d’àrees que són a dins de parcs i jardins sense trànsit. Aquest model es farà servir en dos llocs, els Jardins de Vi·la Amèlia i els Jardines del Dr. Roig i Raventós (Sarrià-Sant Gervasi). El projecte guanyador és el ‘Cuc sensorial’, obra de la Unió Temporal d’Empreses formada per Agence TER i Ana Coello de Llobet. El cuc com a element d’uniformitat va ser especialment valorat pel jurat.
L’apartat d’àrees de joc sobre una llosa de formigó donarà peu a dos espais, el de la plaça d’Elisa Antonella, a Gràcia, i el passeig de Garcia Fària, a Sant Martí. Són zones amb trànsit perimetral i el projecte que va guanyar per a aquests casos porta per títol ‘Un munt de jocs’. Es construirà un perímetre amb vegetació que farà ombra a l’estiu i hi haurà un recorregut interior de diferents àmbits amb elements de jocs sobre monticles. El projecte és de Mireia Martín Salvanyà, de Més arquitectura.
Jocs sense trànsit
L’apartat de les àrees que estaran en espais urbans sense trànsit tindrà tres desenvolupaments en tres punts de la ciutat: l’interior de l’illa de la Carretera Antiga d’Horta, a l’Eixample; la plaça de Ventura Gassol, a Sarrià-Sant Gervasi, i la plaça de Félix Rodríguez de la Fuente, a Sant Andreu.
El projecte guanyador es diu ‘P.L.A.Y.’ i és obra d’Adriana i Víctor Vázquez Balló i parteix d’un pòrtic octogonal en el centre de l’espai del qual penjaran elements als quals enfilar-se i gronxadors.
Celestina Vigneaux i Emili Mira
Notícies relacionadesFinalment, el concurs va destinar un apartat a les àrees en places i jardins amb trànsit perimetral. Un model que es construirà als Jardines de Celestina Vigneaux, a Sants-Montjuïc, i a la plaça d’Emili Mira, a Sarrià-Sant Gervasi. La proposta guanyadora és ‘Rock&Roll’, redactada per Ada Sánchez Arcusa, i separa el carrer de l’espai de joc amb una zona de vegetació que inclou un nou arbratge. Inclourà una tirolina accessible i un gronxador pentagonal.
El consistori informa en el mateix comunicat que en els pròxims mesos s’invertirà 1,1 milions en millores en zones infantils ja existents. En total, les reformes afectaran 5.000 metres quadrats.