Ple municipal
Colau proposa un reconeixement a Itziar González per denunciar corrupció a Ciutat Vella
Barcelona en Comú presentarà divendres una iniciativa a favor l’exedil i de la funcionària municipal Lourdes Conesa pel cas de llicències de pisos turístics que es va concloure amb 17 condemnats al setembre
Barcelona en Comú, el grup que encapçala l’alcaldessa de la capital catalana, Ada Colau, presentarà divendres en el ple municipal de setembre una proposició que reconeix el paper de l’exregidora del PSC a Ciutat Vella Itziar González i de la funcionària Lourdes Conesa com a «alertadores» per denunciar un cas de corrupció vinculat amb la concessió de llicències de pisos turístics al districte.
La iniciativa es presenta arran de la reunió que Colau va mantenir amb les dues afectades el 21 de setembre passat. Durant la trobada, l’alcaldessa es va comprometre a defensar el reconeixement i es va parlar també de la possibilitat d’una compensació econòmica.
Llicències irregulars
El cas es remunta al 2009 i ha tingut un resultat concret. El 8 de setembre passat la secció 10 de l’Audiència de Barcelona va condemnar 17 persones vinculades amb els fets per suborn, prevaricació i falsedat en el procés de la tramitació de llicències de pisos turístics a Ciutat Vella del 2005 al 2009.
Els comuns buscaran el suport d’altres grups, el màxim consens, i d’entrada sembla que algun tindran, ja que ERC ha anunciat la seva intenció de portar al ple una iniciativa vinculada amb el cas de corrupció que va denunciar González.
Presó i indemnitzacions
La proposta de reconeixement, que serà presentada pel regidor de BComú Marc Serra, recorda que l’ajuntament s’ha presentat com a acusació en la causa i que els principals autors han reconegut la seva culpabilitat i assumit «penes de presó i la indemnització a les víctimes d’amenaces i coaccions».
El consistori ha abonat les despeses d’advocat i procurador de González i Conesa, que, recorda el text, «van patir greus amenaces i conseqüències per a la seva salut, vida personal i professional». La prèvia de la proposició remarca que les dues denunciants «han manifestat que no s’han sentit prou avalades» per l’ajuntament, tant quan els fets van tenir lloc com durant el procés judicial, i recorda que el Consell de Ministres va aprovar el 13 de setembre traslladar la directiva de la UE relativa a la protecció de persones que informen sobre infraccions, l’anomenada directiva Whistleblower.
Compensació econòmica
Notícies relacionadesEl text de la proposició proposa «emetre el reconeixement institucional» a González i a Conesa com a alertadores i «impulsar d’ofici els canals legalment establerts perquè es pugui produir un procés de reparació pels danys soferts que eviti una revictimització». Aquesta reparació podria incloure compensacions econòmiques.
La declaració inclou a més el compromís del consistori d’enfortir els seus mecanismes interns per garantir els drets de qui denunciïn irregularitats i instar el Congrés que el projecte de llei abans citat sigui una eina eficaç de protecció dels que informin de situacions fraudulentes.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia