Desallotjament imminent

Pressió a l’Ajuntament de Barcelona perquè salvi l’Hort d’en Tomàs

  • El suport de la UB i col·lectius veïnals a l’hort apressa el districte d’Horta-Guinardó a parar el desnonament, previst per al 18 d’octubre

Pressió a l’Ajuntament de Barcelona perquè salvi l’Hort d’en Tomàs

Zowy Voeten

4
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

En cas de no produir-se un gir en els pròxims dies, el terreny que Tomàs Cedillo va començar a sembrar fa 33 anys serà arrasat als peus de Collserola. L’Hort d’en Tomàs –vestigi dels cultius autogestionats de Barcelona i embrió d’un projecte d’agricultura sostenible– afronta l’ordre de desmantellament que el districte d’Horta-Guinardó ha dictat perquè es compleixi el 18 d’octubre. Tant els descendents del primer llaurador de la parcel·la del barri de Montbau com l’ajuntament es declaren predisposats perquè prossegueixi la tasca de l’hort, que es pretén obert a veïns i estudiants. Tanmateix, les posicions continuen allunyades mentre s’aproxima el dia del desnonament, al qual els responsables del camp de cultiu pensen oposar resistència. En paral·lel, la Universitat de Barcelona (UB) i col·lectius veïnals donen suport als hereus de Cedillo, també davant el districte, fet que suma pressió perquè l’expulsió s’aturi i es busqui una solució. 

El solar en disputa està enganxat al campus Mundet de la UB i es troba a prop de la Facultat d’Educació, compromesa amb l’Hort d’en Tomàs i interessada que perduri perquè els futurs professors aprenguin d’aquest projecte. «L’hort és una oportunitat per als nostres estudiants», afirmen a la facultat, on opinen que el conreu guarda valors pedagògics. En aquest sentit, recorden que l’agricultura s’ha fet lloc a les escoles a mesura que la preocupació per la cura del medi ambient i l’alimentació saludable s’ha generalitzat. 

«Moltes escoles i molts instituts tenen horts, que impulsen en línia amb els objectius de desenvolupament sostenible», destaquen a la UB. La Facultat d’Educació ha segellat un acord perquè un grup d’universitaris s’involucri amb l’Hort d’en Tomàs, que fa bandera d’un model autosuficient, basat en un sistema de reg a base d’aigua de pluja emmagatzemada. Està previst que els primers alumnes acudeixin al camp aquest curs i hi ha programades unes sessions informatives aquest dijous, 12 dies abans de la data en què l’horta podria ser destruïda per ordre municipal.  

«Inviable» sense diners públics

Al seu torn, entitats de barri s’han alineat amb la proposta que tracta que l’hort sobrevisqui a la seva ubicació. L’Associació de Veïns de Montbau va dirigir un escrit al districte que manifesta que recolza el projecte ideat pels parents de Cedillo, mort el 2013. El president del col·lectiu veïnal, Narcís Serrats, adverteix que la qüestió va més enllà de conservar un emplaçament on la plantació ha passat gairebé desapercebuda fins que els guardes forestals del parc de Collserola es van adonar fa uns mesos que envaeix sòl públic sense permís.

«No es tracta només de salvar-lo, sinó que hi hagi inversió per mantenir el projecte. A nosaltres ens agrada, però és inviable sense una administració que el porti i hi posi diners. I ara mateix, això no existeix», observa Serrats. El net de Cedillo i impulsor de la idea que l’hort pervisqui, David Mesa, creu que l’Hort d’en Tomàs pot allotjar entre 30 i 40 persones si es promou en el veïnat com a espai d’aprenentatge i autoconsum. Tanmateix, el pla topa amb l’estira-i-arronsa que els partidaris i el districte mantenen sobre si hi ha possibilitats de legalitzar el cultiu, mancat d’autorització per mantenir-se en un terreny municipal. 

«L’única cosa que falta és fer un pla especial, però el districte ho descarta i no vol suspendre el desnonament», lamenta Mesa. Per la seva banda, el districte d’Horta-Guinardó respon que els plans especials només es redacten «en situacions molt excepcionals» i la seva tramitació és «complexa». Comenta que ha ofert a la família un descampat «on es pugui desenvolupar el projecte», amb la condició que abans es deixi lliure l’espai actual, inclòs al territori del parc natural de Collserola.

Notícies relacionades

L’ajuntament va oferir que l’Hort d’en Tomàs es desplacés uns 50 metres. Els seus responsables ho han rebutjat. «Allà ja hi va haver un altre projecte que va fracassar, perquè les condicions del terreny no són òptimes», assegura Mesa. A més, defensa que la terra que el seu avi va llaurar té un valor sentimental i ecològic. «És essencial per a la nostra filosofia», addueix.

El districte es declara amb voluntat d’«estudiar diverses alternatives» perquè es llauri un altre camp. Les autoritats municipals esgrimeixen que és irreversible que «es restitueixi la legalitat» del solar ara ocupat i, en conseqüència, donen per inajornable la imminent ordre d’expulsió. En canvi, ERC reclamarà en el ple d’Horta-Guinardó d’aquest dijous que l’Hort d’en Tomàs es protegeixi i que el desallotjament es paralitzi. Per la seva banda, Mesa diu que estendran la mà «fins a l’últim moment» per trobar una fórmula que respecti el llegat del seu avi. «Si no, intentarem resistir perquè no es desmantelli i, després, continuarem explorant la via del diàleg», promet.