Iniciatives esportives

Barcelona posa en marxa 4 noves instal·lacions esportives i en transforma 5 de ja existents

Així serà el nou Port Olímpic de Barcelona

Els 4 nous pavellons seran CEM Sagrera, CEM Espronceda, CEM La Marina i Pavelló Municipal Glòries

Barcelona posa en marxa 4 noves instal·lacions esportives i en transforma 5 de ja existents
3
Es llegeix en minuts

Barcelona construirà quatre noves instal·lacions i en transformarà cinc de ja existents. Els quatre nous seran el Centre Esportiu Municipal (CEM) Sagrera, CEM Espronceda, CEM La Marina i el Pavelló Municipal Glòries. A banda, es reformaran de forma integral el Pavelló l’Illa, CEM Can Felipa, CEM Artesania, CEM Verneda i el Centre Municipal de Vela.

La primera fase –que afecta el CEM La Sagrera, Pavelló l’Illa, CEM Espronceda i Centre Municipal de Vela– ja està en marxa i té un pressupost de 35,7 milions d’euros, dels quals 20 els aportarà la Diputació de Barcelona i la resta, l’ajuntament.

Aquestes instal·lacions de la primera fase es posaran en marxa al llarg del 2025 i preveuen satisfer la demanda de pavellons i d’espais específics per a la pràctica d’esports minoritaris, repartits homogèniament per tota la ciutat.

La posada en marxa d’aquestes instal·lacions esportives de referència, gràcies a l’impuls de l’Institut Barcelona Esports (IBE), incidirà a 5 dels 10 districtes de Barcelona: Sants-Montjuïc, les Corts, Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí.

David Escudé, regidor d’Esports, ha recordat que és important ampliar i diversificar l’oferta d’equipaments esportius per a la ciutadania. «Amb aquestes actuacions fonamentem els pilars d’un nou mapa d’instal·lacions esportives a la ciutat», explica.

«Volem que Barcelona disposi de grans instal·lacions esportives a tots els barris. A més, una de les nostres prioritats és donar resposta a la demanda d’instal·lacions per a la pràctica d’esports més minoritaris», afegeix.

¿Quan s’iniciaran les obres?

La primera fase d’aquest projecte comportarà la construcció del nou Centre Esportiu Municipal La Sagrera (al districte de Sant Andreu), el qual oferirà dues piscines descobertes –amb previsió que es pugui instal·lar una coberta retràctil en el futur–, un gran solàrium, tres sales d’activitats, una gran sala de musculació, una sala de ‘spinning’ i dues pistes de pàdel.

Aquesta primera fase també inclou la construcció del nou Pavelló l’Illa (al districte de les Corts). Aquesta nova instal·lació duplicarà els serveis esportius existents, així com els seus espais complementaris, i passarà a tenir dos pavellons (PAV2) que permetran disposar de sis pistes transversals per a la pràctica esportiva.

Dins de la mateixa fase també s’inclou el Complex Esportiu Municipal Espronceda, que disposarà d’un pavelló triple esportiu (PAV3), una sala de tir amb arc, una sala de tennis de taula, una sala esportiva, dues sales de gimnàstica artística i una sala social, i esdevindrà la nova seu d’esports minoritaris de la ciutat. També s’inclou la reforma del Centre Municipal de Vela, que s’emmarca en el projecte de transformació del Port Olímpic.

¿Quin és el cost d’aquest impuls?

Aquest pla suposarà una inversió de més de 35,7 milions d’euros, dels quals 20 milions d’euros els aportarà la Diputació de Barcelona en virtut del conveni de col·laboració firmat amb l’ajuntament a finals del 2020 per al finançament d’infraestructures com CEM La Sagrera, CEM Espronceda i el Pavelló de l’Illa.

Així mateix, està previst que les obres del Pavelló de l’Illa s’iniciïn el juny del 2023 i acabin el març del 2025. La instal·lació estarà oberta al públic l’estiu del 2025.

Mentre durin les obres, l’activitat de l’actual pavelló es traslladarà al pavelló provisional Bederrida, que es construirà per garantir la continuïtat de la pràctica esportiva dels usuaris del districte.

El pressupost estimat de les obres de construcció del pavelló de l’Illa és de 10.028.000 euros i el del pavelló provisional de Bederrida és d’1,2 milions d’euros. I el previst per al Complex Esportiu Municipal Espronceda és de 16,55 milions d’euros, preu en el qual s’inclou la redacció del projecte i la runa de les naus existents.

Tot el projecte s’ha creat amb criteris de sostenibilitat i eficiència, i es compleixen tots els requisits energètics del Protocol de l’Agència de l’Energia.

Notícies relacionades

A més, també s’ha projectat una coberta enjardinada que, malgrat que no serà accessible pels usuaris, suposarà un benefici ambiental per als veïns del Pavelló de l’Illa.

Aquesta actuació sembla incloure la reforma integral de l’edifici per augmentar la seva oferta de serveis, així com una adequació de les instal·lacions amb criteris basats en l’eficiència, sostenibilitat i accessibilitat.