Imputada una tinenta d’alcalde del Prat per no aturar unes obres
Els veïns afectats per la construcció d’un immoble denuncien que Alba Bou va fer cas omís de les seves queixes
El Jutjat d’Instrucció número 6 del Prat de Llobregat ha citat a declarar en qualitat d’imputada la segona tinenta d’alcalde de l’àrea d’Urbanisme i Vivenda d’aquest municipi, Alba Bou Jordà (El Prat En Comú), per al 3 de novembre, segons les fonts judicials consultades per EL PERIÓDICO. La investigació judicial es va iniciar arran de la denúncia presentada pels veïns del carrer Enric Morera, que consideren que la regidora no va complir la seva obligació de paralitzar unes obres d’un edifici, el número 41 d’aquesta via, en les quals presumptament s’han comès irregularitats urbanístiques.
La denúncia, firmada per un d’aquests veïns, Lionel Ribera, que actua com a portaveu de més perjudicats, es va interposar pels presumptes delictes de prevaricació i tràfic d’influències, tot i que també s’apunta a l’ocultació d’informació pública. Els afectats afirmen que existeix un «clar tracte de favor» cap a la promotora que construeix l’immoble. Un portaveu del consistori va explicar a aquest diari que hi ha una «total confiança que la tramitació va ser la correcta i que la declaració» de Bou en el jutjat «permetrà explicar que ho va ser». La investigada compta amb una llarga trajectòria en el govern municipal i ha sigut responsable de l’àrea d’urbanisme en dos períodes diferents (entremig, ho va ser d’economia). En el primer període es va concedir la llicència d’obres a la promotora immobiliària.
Des del 2019, els veïns del carrer Enric Morera han advertit reiteradament a l’Ajuntament del Prat de possibles incompliments de la normativa municipal per part de la constructora i, en concret, l’excés de l’altura màxima amb l’elevació d’una tercera planta no habitable, finestres que no figuraven en el projecte, entresolats per als aires condicionats instal·lats que infringeixen la normativa, entre altres anomalies. El departament d’Urbanisme, dirigit llavors per la investigada, va rebutjar les demandes dels veïns i les obres van continuar el seu curs, malgrat que provocaven molèsties als perjudicats.
Vinculació familiar
Notícies relacionadesLa denúncia presentada al jutjat del Prat expressa que Bou «té vinculació familiar directa» amb la promotora i, per tant, podia existir-hi un «tracte de favor», així com «un exercici d’influència sobre el departament per no analitzar, comprovar i molts menys reconèixer les irregularitats detectades en l’obra» i que havien sigut posades en coneixement de l’ajuntament. Per aquesta raó, segons els perjudicats, van topar amb repetides «negatives per supervisar i inspeccionar arran de les nostres queixes».
La demanda relata que el 2019, després de les eleccions municipals, l’Executiu municipal es va remodelar i va canviar el tinent d’alcalde d’Urbanisme. Tot i que el nou es va seguir mostrant reticent a les demandes, el juny del 2020, per «la pressió veïnal», va acordar practicar una inspecció a la finca. Un mes després, segons la versió dels afectats, l’arquitecta municipal va admetre algunes de les irregularitats denunciades que abans havien sigut negades. Dues d’elles eren l’excés d’altura del bloc i els entresolats per a l’aire condicionat, entre d’altres. Les obres es van paralitzar mesos després al constatar les deficiències i es va instar l’empresa a corregir-les, per la qual cosa s’haurà de demolir la teulada inclinada perquè excedeix l’altura màxima permesa. «Nosaltres seguirem fins al final perquè tot surti a la llum», sentencia Lionel Ribera.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.