Sector en conflictes

Molts comerços de Barcelona s’apaguen 15 minuts contra els preus de l’energia

  • Més del 70% d’establiments associats als eixos de Barcelona Comerç han participat en una mobilització que també han desplegat forners a tot Catalunya

2
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Milers de comerços dels barris de Barcelona i fleques catalanes s’han ‘apagat’ aquest divendres a les 12.00 hores durant 15 minuts en protesta contra la crisi que està generant l’augment del preu de l’energia. Els dos col·lectius han reivindicat «mesures urgents que es tradueixin en una disminució immediata» de l’impacte d’aquests costos, per permetre la seva supervivència.

La participació ha sigut una mica dispar, en funció de les zones i de la mobilització que havia orquestrat cada eix. En alguns carrers de Sant Andreu, per exemple, l’apagada ha sigut generalitzada, mentre que en artèries de l’Eixample, com l’avinguda de Mestral, ha passat bastant desapercebuda. La patronal Barcelona Comerç, que aglutina els comerços dels eixos de barri i que havia promogut l’acció a la capital catalana, assegura que el 70% de negocis associats s’hi han sumat, amb puntes de més del 80% a Sants - les Corts i a Sant Andreu.

Segons el balanç fet una hora després, Gran de Gràcia, Marina, Maragall i el Poblenou han participat en un 70% dels casos, i la mitjana ha sigut del 65% en zones com la Sagrada Família i del 60% a Nou Barris.

L’apagada local coincidia amb la iniciativa impulsada per la Confederació Espanyola de Fleca, Pastisseria, Brioxería i Afins (CEOPPAN), amb el suport del Gremi de Flequers de Barcelona i de la Federació d’Associacions de Gremis de Flequers. Tots ells volien «fer patents la preocupació i la greu situació a què s’està veient abocat el comerç davant la inassumible pujada del cost de l’electricitat i altres subministraments».

L’altra gran patronal local, Barcelona Oberta (uneix els eixos més cèntrics i turístics) va difondre la informació entre els seus associats perquè qui volgués se sumés a la iniciativa, han assenyalat a aquest diari. De la mateixa manera, els restaurants i bars s’han sumat o no la protesta individualment en funció de l’eix on s’ubiquen.

Des de Barcelona Comerç insisteixen que els efectes de la pujada de les energies castiguen un sector que ja va patir les conseqüències econòmiques de la pandèmia. Afirmen que en molts casos s’ha incrementat un 250% la factura de la llum, i la mitjana en el cas del gas és del 130%.

Petició de SOS

Les seves reivindicacions dirigides a les administracions inclouen la rebaixa del tipus impositiu de l’IVA que s’aplica a la factura de l’electricitat, del 21% al 4% (com ja s’ha produït en el cas de factura del gas); la bonificació del 50% de les quotes de la Seguretat Social, fins a finals de primavera, 31 de maig del 2023, i la bonificació del 100% de les quotes del treball autònom fins a finals de primavera, 31 de maig del 2023.

També demanen «ajudes directes a totes les empreses que així ho sol·licitin mitjançant la compensació del 100% del diferencial del cost en les factures de la llum en relació amb les de l’any anterior», des de l’1 de gener del 2022 i fins al 31 de maig del 2023.

Notícies relacionades

En el cas de les fleques, el col·lectiu ressalta que l’energia s’ha encarit un 300%, i les matèries primeres, un 40%, mentre que el preu que paga el consumidor ha pujat ‘només’ una mitjana del 7%. Aquest esforç està asfixiant el sector.