Barcelona Global

Kristina Haase: «És un bon moment per repensar Barcelona»

Kristina Haase: «És un bon moment per repensar Barcelona»

Barcelona Global

3
Es llegeix en minuts

Kristina Haase, 40 anys, casada. Nascuda al Canadà, la Kristina va estudiar enginyeria mecànica a la Universitat d’Ottawa i es va traslladar als Estats Units per fer un postdoctorat al MIT de Boston. Fa tres anys es va traslladar a Barcelona per dirigir un grup d’investigació a l’EMBL Barcelona, una de les sis seus del Laboratori Europeu de Biologia Molecular, el principal centre d’investigació europeu de ciències de la vida. Ella i el seu equip generen vasos sanguinis en un xip per estudiar al laboratori malalties relacionades amb els vasos sanguinis, com la covid-19 i la preeclàmpsia.

¿Per què vas escollir Barcelona?

La nova seu de l’EMBL a Barcelona és un lloc excel·lent per al meu grup d’investigació. El fet que estigui situada al PRBB a més obre les portes a moltes col·laboracions entre instituts. A Barcelona hi ha una important comunitat de biòlegs excepcionals, així com una investigació biotecnològica i mèdica sòlida, que fan de la ciutat un lloc atractiu per a la investigació en aquests camps. Valoro molt que molts metges de la ciutat estiguin tan involucrats en la investigació, així com la seva predisposició a col·laborar amb grups com el nostre. Aquestes col·laboracions no són sempre tan fàcils d’establir en altres llocs del món.

¿Quins aspectes de la ciutat destacaries com a positius?

Barcelona atrau gent de tot el món i això la fa ser una ciutat multicultural, dinàmica i animada. En l’àmbit científic això significa que hi ha moltes oportunitats i esdeveniments per crear comunitat, sinergies i compartir descobriments científics.

¿Quins aspectes de la ciutat cal millorar? ¿Com?

Al principi, la burocràcia en un país estranger pot ser bastant aclaparadora, especialment si no es parla l’idioma. Sé que Barcelona Global, juntament amb l’Ajuntament de Barcelona han introduït el Barcelona International Welcome Desk, que em sembla una gran iniciativa. Si Barcelona vol atraure més talent internacional, els salaris i les prestacions són fonamentals, especialment entre els científics, que es desplacen constantment d’un país a l’altre i necessiten ajuda per traslladar-se i integrar-se a un nou lloc.

¿Quins creus que són els punts forts de la ciutat per superar la crisi generada per la covid-19?

Cal elogiar les altes taxes de vacunació de la població i la voluntat de fer tot el necessari per protegir la salut pública, davant l’oposició de certs sectors. Per a una ciutat d’aquesta densitat, i amb un fort element social existent en la cultura, elogio el govern local pel maneig de la crisi.

¿A quins reptes creus que s’enfronta la ciutat un cop remesa l’emergència sanitària?

El final de les restriccions ens ha tornat la sensació de normalitat. Crec que ara és un bon moment per repensar Barcelona i sortir de la dependència del turisme. Crec que aquesta ciutat és un lloc formidable per desenvolupar i potenciar una nova indústria tecnològica i de creació d’empreses forta i competitiva.

¿Què esperes de la Barcelona dels pròxims anys?

Barcelona està començant a atraure professionals de la indústria biotecnològica i biofarmacèutica d’àmbit mundial. Aquesta ciutat serà un gran lloc per fomentar col·laboracions entre la indústria i el món acadèmic, així com per al desenvolupament de noves empreses spin-off que puguin alimentar la futura economia de la ciutat.

Notícies relacionades

¿Quina sents que és la teva ciutat? ¿Què és el que més trobes a faltar?

Després de tres anys a la ciutat, i després d’haver-se aixecat les restriccions de viatge i la covid, puc dir que sento cada vegada més la ciutat de Barcelona com a casa meva. La possibilitat de passejar pels bulliciosos carrers de la ciutat i les platges, i alhora tenir tan a prop un oasi de turons al parc de Collserola és el que fa que Barcelona sigui única.