Mesura de govern
Barcelona impulsarà el català amb un Dia de la Llengua i una campanya d’ús als comerços
El consistori elaborarà un pla atès que un 26% dels barcelonins no utilitzen mai la llengua catalana i un 27% ho fan poc
El castellà és la parla habitual majoritària entre els joves a tots els districtes, del 50,4% de Sarrià - Sant Gervasi al 86,1% de Nou Barris
«No es tracta de centrar-nos a llepar-nos les ferides, sinó en un pla d’acció per revertir la situació». Amb aquesta frase ha sintetitzat el tinent d’alcalde de Cultura de Barcelona, Jordi Martí, el que es proposa el consistori en relació amb la idea incentivar l’ús del català.
El pla s’ha de concretar en una mesura de govern que ha d’estar preparada al desembre i que ha d’incloure propostes que afecten les diferents àrees de l’administració local, de l’ensenyament a la salut, passant per la joventut, el turisme o l’acollida.
Pacte Nacional per la Llengua
Es tracta d’una mesura que s’orientarà de manera especial als més joves i que el consistori afrontarà en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya i suposarà l’aportació municipal al Pacte Nacional per la Llengua.
L’origen de la iniciativa és la realitat: els estudis indiquen que l’ús del català disminueix a Barcelona. I ho fa d’una manera més rotunda entre els més joves. Del total de la població barcelonina, un 26% no utilitza mai el català i el 27% el fa servir poc. Un 19% el parla bastant; un 17%, mitjanament, i un 11%, molt.
Són dades de l’Enquesta d’usos lingüístics de la població del 2018, obra conjunta de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura i l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat).
Els joves
Si el pla anunciat tindrà en compte de manera especial els joves és perquè les dades indiquen que el percentatge dels que tenen el castellà com a llengua habitual és molt més elevat que els del català als 10 districtes. En tot cas, el castellà és majoritari, tot i que la situació varia.
A Sant Martí, un 23,2% utilitza habitualment el català, i un 69,2%, el castellà; a Sant Andreu, els percentatges són del 23,6% i 68,2%; a Nou Barris és on hi ha el desequilibri més gran, el 5,1% dels joves fan servir habitualment el català, i el 86,1%, el castellà; a Horta-Guinardó la proporció és d’un 36,6% per al català i un 57,3% per al castellà; a Gràcia, 43,5% i 52,8%; a Sarrià - Sant Gervasi, 44,9% i 50,2%; a les Corts, 39,7% i 54,4%; a Sants-Montjuïc, 22,6% i 61,6%; a l’Eixample, 35,9% i 55,9%, i a Ciutat Vella, 15,9% i 60,3%.
Els experts
Martí ha precisat que el que ara s’esbossa és l’«esquelet» del projecte, en què han participat un grup d’experts en diferents àmbits: Teresa Cabré, Míriam Hatibi, Enric Gomà, Rudolf Ortega, Jordi Font, Eduard Voltas i Custodia Moreno.
Entre les actuacions previstes, que s’hauran de concretar en la mesura de govern al desembre, hi figura la celebració d’uns Jocs Florals Digitals que incloguin concursos de mems i el pla d’estimular l’ús del català a centres de secundària mitjançant ‘influencers’ amb contingut propi en les xarxes socials.
En l’àmbit de l’esport i el de la joventut, es preveu una campanya d’identificació de la ciutat amb el català i el foment del seu ús mitjançant vídeos d’Instagram, així com la formació lingüística d’entrenadors.
Notícies relacionadesEn cultura, s’incrementarà la projecció de cine en català a sales concertades amb l’Administració o es perseguiran acords amb festivals per incentivar la subtitulació i traducció al català. Es crearà el Dia de la Llengua a Barcelona i es recuperarà la toponímia popular de Barcelona. En el sector de l’empresa i el comerç, es donarà suport als comerciants per a l’ús del català i s’abordarà la campanya ‘Bon dia tingui’, que perseguirà fomentar l’ús del català a mercats i botigues. Es faran cursos de català a les empreses instal·lades a la ciutat i es posarà un petit vocabulari en català per a les guies i el material de benvinguda al turisme.
S’obrirà un programa perquè el personal mèdic que arriba a Barcelona aprengui català i s’intensificarà la formació lingüística al personal de l’ajuntament.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia