Reconstrucció encallada
Amiant, pandèmia i incompliments: els obstacles que han fet encallar la nova Abaceria
La primera previsió de l’ajuntament apuntava que l’Abaceria estaria refeta a finals del 2020, però les obres encara no s’han adjudicat i el govern local evita ara posar dates
Críticas de los vecinos de Gràcia por el proyecto de obras pendientes del mercado de la Abaceria. /
El projecte per erigir de nou el mercat de l’Abaceria sembla que està de pega. Més d’un imprevist ha desbaratat els terminis per refer la històrica plaça comercial de Gràcia, desallotjada ja fa més de quatre anys per sotmetre-la a una remodelació en profunditat que, si s’haguessin complert les primeres previsions, ja hauria d’haver finalitzat. Fins pocs mesos abans que els comerciants es mudessin a la carpa del passeig de Sant Joan el juliol del 2018, l’Ajuntament de Barcelona va mantenir que la rehabilitació acabaria a finals del 2020 o principis del 2021. No obstant, els treballs segueixen pendents de licitar-se i el consistori prefereix ara no lligar-se a un nou calendari.
«Sempre ens han dit que les obres seran uns 30 mesos. Ara no sabem quant trigaran a adjudicar les obres i quan acabaran», explica la presidenta dels paradistes de l’Abaceria, Maribel Ampolla. Quan el deteriorat mercat vuitcentista va començar a desarmar-se el gener del 2019, el consistori va augurar que la reconstrucció arrencaria en el primer trimestre del 2020, cosa que ajornava la inauguració del nou recinte almenys fins a l’estiu del 2022. No obstant, aquest pronòstic també va quedar en paper mullat.
Incompliments a part, la reforma del mercat de la Vila de Gràcia ha topat amb dos obstacles que han frustrat els termes anunciats fins ara. Els dubtes que part del veïnat va exposar sobre la seguretat del procés per eliminar l’amiant que es mantenia al sostre de l’antic immoble va obligar a reconsiderar les tasques. Una plataforma va qüestionar que les mesures de seguretat planificades fossin suficients per impedir una dispersió massiva de fibres de la substància potencialment cancerígena.
Retirada posposada
La inquietud veïnal va portar l’ajuntament a posposar la retirada del fibrociment. La tasca es va reprendre després de tapar la coberta del mercat amb unes bombolles aïllants per garantir que la pols insalubra no es dispersava pels voltants, cosa que també es va vigilar instal·lant uns filtres d’aire. El contratemps de l’amiant es va encadenar amb la irrupció de la covid. La pandèmia va relegar els projectes d’obres a la ciutat, una adversitat que l’Abaceria tampoc ha esquivat.
El govern local evita concretar quan començarà a edificar-se el futur immoble i quan es donarà per finalitzat. Ho supedita als plans que presentin les empreses que competeixin en la licitació per encarregar-se de les obres, pendents que es tanqui el projecte executiu, que es troba en fase final d’aprovació.
Ampolla assenyala que el retard perjudica els venedors: «D’una banda, ens afecta per l’edat, perquè, si es demora gaire més, potser hi harà paradistes que hi renunciïn per jubilació. A part, les parades no ens les regalen, ens hem d’hipotecar per traslladar-nos i els preus han pujat molt. La parada que podia costar uns 60.000 euros fa dos anys ara ja en pot valer 90.000», calcula.
- Aliat de Trump Matt Gaetz renuncia a ser fiscal general pels escàndols sexuals
- Guerra a l’est d’Europa Putin admet haver disparat un míssil balístic hipersònic contra Ucraïna
- La reacció del primer ministre d’Israel Un tribunal "antisemita" i "discriminatori"
- El conflicte del Pròxim Orient Netanyahu s’uneix a Putin en la llista de líders buscats per crims de guerra
- Valvanera Ulargui: "Les cimeres climàtiques haurien de ser més eficients"