STEPS: formant professionals que treballen amb nens i nenes víctimes d’abús sexual

STEPS: formant professionals que treballen amb nens i nenes víctimes d’abús sexual
2
Es llegeix en minuts

A l’octubre vaig tenir l’oportunitat de viatjar a Barcelona per participar com a formadora en els cursos sobre el model Barnahus (casa dels nens en islandès) del projecte europeu STEPS, que té per objectiu desenvolupar formació basada en l’evidència per als professionals que atenen nens i nenes víctimes d’abús sexual infantil. Més de 1.200 professionals han participat en les formacions del programa formatiu STEPS, desenvolupat per la Universitat de Barcelona, l’Hospital Sant Joan de Déu i Save the Children, que segons la meva opinió ha sigut un exemple de com formar integralment i eficaçment professionals que treballen en la investigació de l’abús infantil utilitzant pràctiques basades en l’evidència.

Concretament, vaig participar com a formadora en les sessions d’entrevista forense i intervenció psicològica basada en l’evidència, i es va organitzar un tercer curs sobre exploració mèdica davant la sospita d’abús sexual infantil liderat per l’Hospital Sant Joan de Déu. Aquests són tres temes centrals del model Barnahus que busquen capacitar els i les professionals, en primer lloc, per aconseguir possibles proves físiques i un bon relat del testimoni del nen o la nena per evitar així que hagi de participar en el judici oral, i en segon lloc, per proporcionar atenció psicològica adequada a les seves necessitats, la seva edat i el seu nivell de desenvolupament, i considerant que l’abús sexual infantil és una de les problemàtiques que més afectacions pot generar a llarg termini.

En aquest sentit, la formació especialitzada de professionals és un pilar clau del model Barnahus per evitar la victimització secundària de les persones que atenen nens i nenes víctimes d’abús sexual infantil. El projecte STEPS ha creat una interacció harmoniosa d’experiència i coneixement pensant en el benestar dels nens i les nenes. A més, les formacions han integrat també activitats de simulació, per exemple, amb exercicis de role playing amb actrius, que han permès a les persones participants posar a la pràctica els coneixements apresos i practicar les seves habilitats en l’atenció a nens i nenes víctimes d’abús sexual infantil, en un entorn segur i respectat.

Notícies relacionades

 A Islàndia fa molts anys que impulsem la coordinació i el treball multidisciplinari en la investigació de l’abús sexual de nens i nenes. Aquest treball es va fer amb un objectiu principal al cap: que el nen o la nena víctima d’abús sexual no hagués de passar per diferents agències durant la investigació del seu cas. Avui dia, a la Barnahus d’Islàndia, tots aquests serveis estan disponibles sota el mateix sostre, és a dir, entrevistes forenses, avaluació mèdica, avaluació psicològica, teràpia psicològica i suport a pares, mares i cuidadors no infractors. M’alegra molt haver pogut tenir l’oportunitat de poder compartir la meva experiència a la Barnahus d’Islàndia amb els professionals que ja treballen o treballaran en les futures Barnahus de Catalunya.

El projecte STEPS ens dona una oportunitat única de formar tots els professionals de la mateixa manera, perquè tots tinguin el mateix objectiu al cap, i per contribuir així a una millor atenció integral dels nens i les nenes.