Guardó municipal
Els millors comerços de Barcelona 2022: una drogueria, un bar-bugaderia i una granja centenària
L’ajuntament recupera el premi als millors establiments després de dos anys d’aturada. També tenen guardó una botiga de granels sostenibles i una fruiteria de mercat que permet la venda en ‘streaming’
¿Què tenen en comú una bugaderia on prendre alguna cosa mentre es fa la bugada, una drogueria de barri, la centenària Granja Viader, una fruiteria de mercat que ven ‘online’ amb vídeos en directe i una gran botiga de granels on el comprador va proveït d’envasos reutilitzables? Tots són a Barcelona i aquesta nit de dimecres s’han convertit en guanyadors dels Premis Comerç de Barcelona 2022 després de dos anys d’aturada per la pandèmia. Els seus protagonistes, amb sis establiments o entitats més, s’han imposat en les diferents categories amb les quals l’ajuntament reconeix un sector que després de patir els efectes de la crisi sanitària, toreja ara amb un difícil increment de preus als seus productes i subministraments.
En essència, l’objectiu d’aquesta iniciativa que va començar el 1997 és reconèixer la tasca dels que són rere els taulells dels milers de negocis de la ciutat dia rere dia, seleccionant els «millors» de l’any. La gala de la 23a edició a les Drassanes Reials ha permès tornar a ajuntar nombrosos comerciants, associacions i representants del sector, amb l’incentiu que s’afegien nous guardons, com el de Comerç Emblemàtic. No ha pogut acudir a última hora l’alcaldessa Colau, però sí que ho han fet el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, i la regidora de Comerç, Montse Ballarín.
Impulsar els emblemàtics és de justícia, tenint en compte la particular guerra per la supervivència que viuen els negocis amb més solera de la ciutat i que s’ha cobrat no poques baixes durant la pandèmia. L’elegit aquest any ha sigut la Granja Viader del carrer de Xuclà, la història del qual va començar el 1870 quan Rafaela Coma va obrir una lleteria que acabaria sent una granja icònica. D’allà va sortir el Cacaolat patentat el 1931 per Marc Viader, (fundador de Letona), però a més el local ha amenitzat incomptables trobades endolcides amb un suís durant generacions.
Precisament, Mercè Casademunt Viader i el seu fill Marc Espunya, quarta i cinquena generació, mantenen vives aquestes tradicions, per emportar o consumir in situ. No només lactis i derivats, sinó també algunes ‘delikatessen’. El premi els ha compensant una mica els estralls de la crisi, quan van haver de tancar temporalment.
En evolució i nous
En la modalitat de Comerç de Proximitat s’ha imposat la drogueria Rovira, molt coneguda a la zona de Galvany, a Sant Gervasi. Porta des de 1940 al carrer de Madrazo, tot i que havia tingut emplaçaments previs des de 1910. Presumeixen d’oferir remeis a qualsevol necessitat d’higiene i domèstica, de tints a insecticides. Però potser el veritable mèrit hagi sigut sobreviure als canvis de costums en el consum i la compra, evolucionant fins a arribar a les 30.000 referències. Els seus propietaris es mantenen «obstinats» a «solucionar problemes a qualsevol que entri per la porta», han confessat després de la seva elecció, i com a paradigma de l’atenció personalitzada a les botigues de barri.
En el mateix apartat ha merescut una menció especial el Colmado Casa Buendía que ha arrelat a Fort Pienc, després d’obrir el 2015 però amb un ‘look’ d’antic colmado amb encant.
Com que no només de tradició viu el comerç local, el consistori ha premiat també la categoria d’Innovació, que s’ha emportat LaBar-Laundry Bar, que com el seu nom indica és un establiment pioner a la ciutat que combina l’activitat de bugaderia amb la de cafeteria a l’Eixample (Fort Pienc). Mentre un espera que es faci la seva bugada de la setmana pot prendre una canya, i fins i tot disfrutar de música en directe. Però també s’hi pot anar només a prendre alguna cosa o treballar a les seves grans taules, gràcies a la iniciativa de Gerard Navas i Marta Pérez.
Una altra assignatura imprescindible en aquests dies és la Sostenibilitat, on ha resultat vencedor Yes Future Positive Supermarket. Es tracta d’un súper sense plàstics. Un edèn dels granels, impulsat pels joves emprenedors (procedents del sector de la moda) Olga Rodríguez i Alejandro Martínez, on acudeixen els compradors amb els seus propis envasos per no generar residus i on s’alineen una interminable oferta de productes biodegradables i ecològics. No només van obrir el 2017 al carrer de Viladomat, sinó que ja han donat pas també a una franquícia al Poblenou, expliquen a aquest diari. Despatxen més de 800 referències, des d’alimentació a neteja. «Tot el que venem es prova abans», afirmen.
Ànima de mercat
Els mercats municipals, tan arrelats als barris de Barcelona, també mereixen des de fa uns quants anys el seu moment de glòria, que en aquesta ocasió ha recaigut en un lloc molt singular, com a Millor Iniciativa individual. Es tracta de la Fruiteria Moreno, que aquest any ha complert mig segle al mercat del Carmel, i no només és molt popular sinó que ha aprofitat el seu aniversari per estrenar botiga ‘online’ amb elements afegits: vuit càmeres mostren en ‘streaming’ el producte perquè l’experiència de compra sigui gairebé com en persona. També despleguen un blog de receptes i realitzen els seus enviaments a domicili a través d’una iniciativa social que dona oportunitats laborals a persones en risc d’exclusió social, i sense emissions de contaminants en el repartiment. I a sobre tot el que venen és sa.
La Millor iniciativa col·lectiva l’ha guanyat l’Associació de Venedors del Mercat de Sants, reformat el 2104 i que no ha deixat d’impulsar activitats integradores al barri i de divulgació, com l’aula gastronòmica.
Notícies relacionadesLa gala també ha comptat amb mencions especials per a l’Òptica Cottet, fundada el 1902, per la seva contínua evolució fins a convertir-se en referent sectorial; i com a iniciativa col·lectiva, a les associacions de venedors dels mercats, per esforç en el proveïment de la ciutadania durant la pandèmia amb les màximes garanties sanitàries.
El Premi Albert González a la contribució a la promoció, innovació i coneixement del sector ha sigut per a la Fundació Barcelona Comerç, que aglutina 23 eixos comercials de barri, pel seu paper vertebrador durant la pandèmia, i també per les múltiples iniciatives dinamitzadores que desplega a tots els districtes. La menció especial ha recaigut en Evaristo Sender Borrell, de 87 anys, fill de comerciants i que el 1970 va obrir Confeccions El Rellotge, un dels primers punts de venda de texans, que segueix actiu a Sant Antoni.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia