Arqueologia

Trobada una moneda d’època ibera a les obres de Can Batlló

  • Mai abans s’havia vist una peça similar a la capital catalana

Trobada una moneda d’època ibera a les obres de Can Batlló

Jordi Cotrina

1
Es llegeix en minuts
Gisela Macedo
Gisela Macedo

Periodista

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les obres per transformar l’antic recinte de fàbrica de Can Batlló (Sants-Montjuïc) en un parc continuen traient a la llum restes arqueològiques. Segons ha informat l’Ajuntament de Barcelona, ara han trobat tres monedes, una de les quals d’època ibera i originària de la zona de Jaca (Osca). Mai abans s’havia vist una peça similar a la capital catalana. 

Fonts de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) han explicat a EL PERIÓDICO que les tres monedes hauran de ser «restaurades i analitzades», per poder datar-les i contextualitzar-les. «Sembla que una de les monedes és ibera i provindria de la zona de Jaca, característiques que la fan única a Barcelona. Les altres dues són d’època posterior», assenyalen. 

Notícies relacionades

Amb aquest descobriment, s’estudia la possibilitat que en l’antiguitat s’haguessin instal·lat poblats ibers a la zona de Can Batlló. ‘Ibers’ era el nom amb què els grecs i romans es referien als habitants de la península Ibèrica que van desenvolupar la seva cultura a partir del segle VI aC, fins a la conquesta romana que va començar al segle III aC. 

Aquest no és el primer descobriment arqueològic que té lloc a les obres de Can Batlló, iniciades l’octubre del 2021. Fa sis mesos, el maig del 2022, el consistori va anunciar la troballa de dos esquelets d’època romana al mateix lloc. Poc abans, al març, també van trobar un jaciment prehistòric, el primer a la zona, d’època neolítica. Aquests fets podrien comportar alguns retards en les actuacions per crear el nou espai verd, que inicialment havien de tenir una durada de 14 mesos.