Radiografia sectorial
Els locals comercials oberts han baixat al 75% després de la pandèmia a Barcelona
L’anàlisi del col·lectiu API i d’Eixos.cat destaca la recuperació progressiva de totes les zones, amb la particularitat que els lloguers han pujat més en algunes zones perifèriques pel canvi d’hàbits de consum i al sumar nova activitat als seus locals de proximitat
La recuperació comercial de Barcelona després de la pandèmia ha anat a diferent velocitat segons les zones. A poc a poc, la ciutat normalitza el pols de la seva activitat econòmica, tot i que el centre continuï més afectat en algunes vies. Un estudi ha avaluat la situació de la ciutat els últims mesos, amb el resultat que un 75% dels seus locals comercials estan ocupats amb activitat econòmica. Abans de la pandèmia, el percentatge era del 79%, segons les dades d’Eixos.cat. L’anàlisi feta junt amb API - Col·legis i associacions d’agents immobiliaris mostra que el barri Gòtic continua tenint els preus més alts per metre quadrat malgrat haver baixat un 6% l’últim any.
A l’informe difós aquesta setmana, el col·lectiu segueix la trajectòria de tots els barris (no eixos) de la ciutat per establir el rànquing dels actuals lloguers més elevats, que se solen correspondre amb els que tenen més dinamisme comercial, partint de dades de set grans portals immobiliaris. El ‘top 10’ de la llista l’integren el Gòtic (a 32,98 euros el metre quadrat), el Raval, la Barceloneta, la Dreta del Eixample, Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera, Diagonal Mar i el Front Marítim, l’Antiga Esquerra de l’Eixample, la Vila Olímpica, Sant Gervasi - Galvany i la Vila de Gràcia.
Curiosament, els increments més marcats no es corresponen a aquestes zones, sinó que s’han donat els últims mesos en alguns barris més perifèrics i no tan comercials», com per exemple el Poblenou, Vallcarca i els Penitents o Diagonal Mar, remarquen. En aquest últim, les rendes han arribat a pujar un 35%. Des del col·lectiu API mantenen que una possible explicació d’aquest augment en zones més residencials «podria ser el canvi d’hàbits vitals i, per tant, també de comportament de consum, produït durant la pandèmia». Argumenten que «el teletreball ha fet revifar àrees perifèriques tant com ha perjudicat les àrees més turístiques i centrals», tot i que és aviat per saber com evolucionarà aquesta tendència.
Anna Puigdevall, directora general de l’Associació d’Agents Immobiliaris de Catalunya (AIC), afegeix que en aquest sentit ha sigut determinant la potenciació dels locals de proximitat per a nova activitat, com acollir la logística de repartiment i de distribució de mercaderia que es compra en línia, explica a aquest diari. L’experta torna a insistir en la necessitat de plantejar «nous usos imaginatius» per donar sortida als espais buits en carrers secundaris que no recuperaran l’activitat comercial abans que aquestes vies es deprimeixin.
Per a les primeres línies comercials dels barris hi ha confiança que l’activitat tornarà als nivells de la prepandèmia si la situació econòmica no empitjora, prossegueix.
Recuperació sense desertització
Notícies relacionadesDes d’Eixos.cat han constatat que «la variació del preu del lloguer de locals i el percentatge de rotació comercial són indicadors útils per mesurar la vitalitat comercial dels barris» de Barcelona. Com més dinamisme, més rotacions comercials, insisteixen. En aquest sentit, assenyalen que durant la crisi sanitària el percentatge de locals oberts va arribar a ser de només el 60% en zones turístiques i centrals, fins i tot per sota en vies concretes. Una situació greu que hauria pogut conduir a moltes zones a l’anomenada ‘desertització comercial’ (quan l’ocupació activa està per sota del 80%), però que s’ha anat normalitzant.
Tanmateix, durant la pandèmia estimen que hi va haver un nombre elevat d’obertures que van compensar bona part dels tancaments, moltes vegades gràcies a condicions especials en el lloguer o altres facilitats. La recuperació ha sigut especialment complexa en alguns carrers del centre, com Ferran o Portaferrissa, com ja va informar aquest diari, tot i que operadors que abans estaven fora del centre han pogut accedir a zones ‘prime’ gràcies a les noves condicions en alguns moments, destaquen des de l’API.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín