Jaciment extraordinari
Esquelets i restes romanes excepcionals sota unes obres a la Sagrera
La construcció d’un bloc a Barcelona treu a la llum un canal de grans dimensions, 70 metres de via romana i tres tombes
Els arqueòlegs han descobert importants restes romanes a les obres d’edificació d’un bloc de vivendes al barri barceloní de la Sagrera, al costat de les obres de l’estació de l’AVE en curs, segons ha informat el Servei d’Arqueologia de Barcelona. Des de finals del mes de febrer s’ha estat realitzant una intervenció arqueològica en el número 32-50 del carrer Gran de la Sagrera, arran del projecte de construcció d’un nou edifici de vivendes.
Els treballs, dirigits per Pau Gómez Aramburu, de l’empresa Antequem, amb un equip de vuit arqueòlegs més, supervisats pel Servei d’Arqueologia de Barcelona (ICUB) i el Servei de Patrimoni Arqueològic i Paleontològic de la Generalitat, han permès documentar nombroses troballes de l’època romana. En un primer moment es va documentar un canal d’aigua de grans dimensions excavat al subsol. Presenta tres fases diferenciades i consecutives d’ús, totes d’època romana.
El canal presenta unes dimensions conservades d’uns 90 metres de longitud, i una amplada d’entre dos i cinc metres, depenent de la fase d’ús. Segons els arqueòlegs, es tractaria d’una estructura hídrica d’època romana que funcionaria per proveir els camps de cultiu de vinya del voltant, possiblement relacionats amb la vil·la romana del Pont del Treball Digne, coneguda per la seva producció de vi. Per l’orientació d’aquest canal d’aigua, aparentment es dirigia cap a la vila romana.
Tram de calçada i tres tombes
Un altre descobriment excepcional ha sigut la troballa d’un tram de 70 metres de via romana i una amplada no inferior a tres metres. Es correspon amb el traçat viari que discorria pel carrer Gran de la Sagrera i la seva continuació amb el carrer Gran de Sant Andreu, un antic ramal de la Via Augusta. A partir de les excavacions fins ara realitzades s’han diferenciat fins a tres nivells d’ús de la via, cada un dels quals sembla estar associat a una cuneta i una petita estructura de mur que delimita la via pel costat est.
També relacionat amb la via, s’han localitzat tres tombes fins al moment. Hi ha una fossa simple amb un enterrament primari i un de secundari, allotjat als peus de la inhumació principal en forma de petita acumulació d’ossos desarticulats. Les altres dues tombes encara es troben en procés d’excavació, però estarien delimitades per pedres.
Els arqueòlegs han trobat així mateix part d’una sitja amb material ceràmic associat a l’època del Bronze, documentat només en part ja que es troba seccionat per un dels canals d’època romana. La intervenció arqueològica continuarà fins a final d’any, i permetrà ampliar el coneixement d’aquest sector de la ciutat.
- Previsió meteorològica Arriba una dana a Catalunya: pluges i neu
- Seguretat Social La Seguretat Social està traient la pensió de viduïtat als qui facin aquesta operació
- ELS SEIENTS DE L’ESTADI El poble de Sòria que va desmuntar les grades del Camp Nou perquè els seus veïns poguessin asseure’s
- Totes les estrenes i tornades Les 10 sèries que no et pots perdre aquest febrer
- Biòpsia líquida Una start-up desenvolupa un test de sang per detectar precoçment 5 tipus de càncer
- Negociació PSOE-Junts El PP acusa Sánchez d’haver donat «la presidència del Govern» a Puigdemont
- Al carrer Rosselló Les obres de l’L8 causen una espectacular fuita d’aigua en ple Eixample de Barcelona
- CONGRÉS DEL PSOE DE MADRID López i Illa proposen un «model de prosperitat compartida» entre Catalunya i Madrid contra Ayuso, «la faraona de la ultradreta»
- Les pluges a Catalunya Els embassaments del Ter-Llobregat dupliquen les seves reserves un any després de l’emergència per sequera
- Estudi científic Científics troben la «cura a un cor trencat»: pegats de cèl·lules mare per tractar insuficiències cardíaques