Tradició al dia
Barcelona torna al Nadal descentralitzat i estalviarà un 31% d’energia
L’ajuntament manté el muntatge de disseny estrenat fa un any al centre de la ciutat, però porta la festa inaugural a Nou Barris. Retalla una hora de llums encesos al dia, renova leds i guanya 4 quilòmetres ornamentats
La il·luminació de Nadal de disseny que l’Ajuntament de Barcelona pretén desplegar a poc a poc per la ciutat viurà un 2022 de transició, continuant amb els muntatges estrenats al centre de la ciutat fa any i amb la prioritat de l’estalvi energètic. Com ja es va avançar el mes passat, el consistori ha optat per retallar 42 hores de llums encesos a la nova campanya, que començarà el pròxim dia 24 a les 18.00 hores amb un espectacle musical amb notes d’humor a la plaça Major de Nou Barris. Es torna així al model descentralitzador que vol repartir joc en tota la ciutat, però va ser qüestionat en anteriors edicions pel comerç del centre.
La crisi energètica es deixarà sentir en l’ajust horari: De diumenge a dijous serà de 17.30 a 22.00 hores; divendres i dissabtes, de 17.30 a 23.00 hores; el 31 de desembre i el 5 de gener (dies extraordinaris) serà de 17.30 a 01.00 hores, mentre que el dia del debut serà en el conjunt de la ciutat de 18.30 hores a 00.00 hores. El consistori, que torna a assumir el 75% dels costos (en lloc del 50% habitual) com a mesura d’ajuda al sector, invertirà 2,3 milions d’euros.
Segons ha explicat el primer tinent d’Economia, Jaume Collboni, el context ha portat a pactar la reducció amb les patronals del comerç i la restauració, passant de les 259 d’anys anteriors a 217 d’aquest any. D’aquesta manera es retalla un 16% el consum, però l’estalvi final arriba al 31% gràcies a la millora de l’eficiència als llums led. Amb el plus que tot i que els carrers il·luminats continuaran sent els mateixos, es guanyen quatre quilòmetres ornamentats fins a arribar a 104 als 73 barris. Com exemples ha esmentat Balmes, que arribarà fins a Pelai, i la ronda de Sant Pere, que tindrà llum d’Urquinaona a la plaça de Catalunya.
Música i dinamització
L’arrencada de la campanya a Nou Barris torna al patró descentralitzador previ a la pandèmia i implantat pel govern d’Ada Colau. L’any passat els fastos es van traslladar a la plaça de Catalunya, com a mesura «extraordinària» per reanimar el comerç del centre, que havia quedat molt afectat per la crisi sanitària i la consegüent aturada turística. Algunes vies del centre continuen tocades, però Collboni ha defensat que la zona comptarà amb molta programació nadalenca (es detallarà el dia 1 de desembre), però que el consistori és partidari de repartir joc portant l’encesa cada any a un barri. Un enfocament que xoca habitualment amb els eixos de Barcelona Oberta, defensors d’una encesa a l’epicentre urbà i doni una imatge més cosmopolita i d’atracció al turisme de compres. Un debat que continua obert.
Els responsables de la cerimònia de la plaça Major seran la productora La Brutal amb direcció de David Selvas i el muntatge ‘Anys llum’ de teatre musical en clau d’humor. Hi participarà la coral comunitària Musical’s Choir del Raval. Segons han avançat, jugaran amb la idea de donar llum a la foscor a les nits més fredes, de posar en valor la llum i també de treure foc a les retallades horàries. La seva proposta intercala temes de repertori de musicals i peces adaptades per a l’ocasió.
Aquella mateixa nit s’estrenarà en directe la cançó de Nadal que aquest any han compost el duo de Sant Andreu Ginestà i que han titulat ‘Barcelona és un regal’.
Amazon no necessita llums
En el que s’espera que sigui un Nadal de «tornada a la normalitat» i amb expectatives de «molt bons resultats» per al comerç, que en aquestes dates factura el 30% del total de l’any, Collboni ha defensat el paper dels llums al carrer. «A Amazon no li fa falta il·luminació, però al comerç dels carrers de Barcelona sí», ha insistit. El nou model nadalenc, que integra cultura i creativitat en les celebracions en format de carrer pretén no només animar les festes, sinó també dinamitzar les vendes, ha remarcat.
En l’àmbit dels llums, que l’any passat va fer un pas endavant a l’integrar professionals del disseny i assajar un nou format per al centre de la mà de l’estudi Arola, es repetiran les esmentades instal·lacions a la plaça de Catalunya, Aragó i Gran Via. Les novetats que es puguin produir aniran de la mà de cada eix comercial que hagi triat pel seu compte el disseny en qüestió. Per exemple, el passeig de Gràcia estrenarà unes estrelles que evoquen la de la Sagrada Família.
L’ajuntament destaca que també continuen il·luminant la plaça Urquinaona, l’avinguda del Paral·lel i la Via Laietana, per un import de 74.657 euros. Els mercats municipals també tornen a il·luminar-se aquest Nadal, amb gairebé 80.000 euros.
Notícies relacionadesDe nou, les vies de ciutat (sense un eix comercial organitzat) se sufraguen íntegrament des de les arques municipals, mentre que les zones comercials fan la seva pròpia aportació (del 25%). L’ajuntament els ha ofert la contractació per facilitar la gestió, a la qual cosa s’han acollit 17 eixos.
I també una vegada s’ha prestat atenció a punts afectats per obres de llarga durada, que es tracta de reanimar. És el cas de carrers adjacents a la Via Laietana, Consell de Cent, un tram de Rocafort, Girona, Villarroel i la ronda de Sant Antoni, entre d’altres. Es beneficien també dins del pla de foment del comerç diversos carrers de Ciutat Vella, la Zona Franca, el Carmel, Torre Baró, Trinitat Vella, el Guinardó, la Verneda i altres barris.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín