Reacció postpandèmia

Els restaurants de Barcelona viuen un ‘boom’ de reserves nadalenques per a grups

  • Després del fiasco dels dos últims anys per les restriccions, empreses i trobades d’amics coparan l’oferta prèvia a les festes, malgrat la pujada de preus generalitzada

  • Des de fa setmanes molts establiments tenen copades les seves taules per a les nits del 15, 16 i 17 de desembre, i també pugen les peticions al novembre

A1-159793080.jpg

A1-159793080.jpg / MANU MITRU (EPC)

4
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Com si tot hagués quedat en un mal son de dos anys, els restaurants de Barcelona es preparen per a un desembre d’hiperactivitat marcat per una eclosió de reserves per a àpats prenadalencs. La demanda se situa fins i tot en molts casos per sobre del llunyà 2019, perquè empreses i grups d’amics semblen tenir més ganes que mai de celebrar les festes i el que es deixa enrere. Fins al punt de què ja abans d’aquestes trobades tradicionals, molts establiments estan registrant un alt nivell de reserves grupals. Hi ha avidesa per socialitzar i per disfrutar a la taula, després de dos hiverns molt crus. Des de fa setmanes, molts han penjat ja el ple per a nits clau com les del 15, 16 (el dia estrella) i 17 de desembre, mentre que d’altres tenen a vessar les nits de desembre i alguns ja compten amb aquestes peticions a partir d’aquesta setmana.

L’empresari Javier de les Muelas té clar que si tingués diversos Speakeasy «els ompliria», davant l’allau de peticions que està rebent per sopar en grup al seu restaurant ‘clandestí’ ubicat al costat del Dry Martini, on se solen iniciar o rematar les vetllades. «Hi ha moltes ganes, molta alegria en les reserves», valora. El mateix registra a Montesquieu o Casa Fernández, els seus altres restaurants amb una oferta més informal. «Després del de l’any passat, es nota que la gent té il·lusió en recuperar el temps perdut i aprofitar el moment», afegeix.

Canvi de tendència

Si la crisi econòmica de fa una dècada va marcar una guerra de preus i el fenomen dels sopars ‘lowcost’ autosufragats pels empleats perquè moltes empreses ja no estaven per la feina, sembla ser que aquest any es viurà un punt d’inflexió sobre això. Joan Junyent, director del Windsor –on moltes famílies ja reserven el seu dinar de Nadal o Reis d’un any per a l’altre–, fa mesos que observa la recuperació accelerada dels sopars. «Les dues setmanes prèvies hi ha diverses dates col·lapsades, però al final qui no troba s’adapta i es va quedant el que queda».

La gran majoria de les peticions que rep són directament d’empreses, que assumeixen la factura. «Per fi no hi ha por d’ajuntar-se i tenim la sensació que les empreses tenen ganes de fer coses comunes i que els pressupostos s’han ampliat», afegeix. I això que gran part dels establiments han pujat preus o estan a punt de fer-ho, com va avançar aquest diari. En el seu cas, el menú més assequible és de 56 euros (amb tot inclòs), però fa dos anys costava 54. El més car i amb menys demanda en aquestes ocasions és de 110, el de gala. En el primer hi ha opció de plats per compartir o primers i segons a elegir entre dues opcions. Però no només el pre-Nadal recupera la normalitat, sinó que també es registren moltes reserves de grups d’amics i retrobaments aquests dies de novembre, afegeix. I així ho corroboren les seves sales plenes divendres passat.

El director del Gremi de Restauració, Roger Pallarols, considera que «serà un Nadal en què la restauració recuperarà el protagonisme que li correspon», després de dues campanyes en què aquestes dates punta de negoci van ser un fiasco. Assumeix que les previsions són molt bones, tant per al novembre com per al desembre, però tem que després d’aquesta eufòria de reserves arribaran un gener i febrer durs marcats per l’efecte de la «crisi inflacionista».

De moment, hi ha la sensació al sector que molts consumidors viuen un moment de ‘carpe diem’. En el grup Costa Este constaten aquesta tornada a «abans de la pandèmia», amb particularitats com el fet que la gran majoria de les reserves estan fetes directament per les empreses, disposades a abonar el compte. Fins al punt que algunes han avançat els esdeveniments a finals de novembre. Aquest grup despatxarà menús des de 60 euros a Nuba, 50 a Opium i 43 a Cachitos, també amb moltes dates de la seva agenda ja en vermell, congelant preus.

En canvi, Casa Amàlia, a l’Eixample, ha hagut de repercutir la pujada de productes i subministraments, fins a elevar el seu menú de grup a 70 euros, sense notar que hagi frenat les reserves. Tenen ja el 90% bastantes nits (inclòs aquest mes), tot i que per la seva dimensió no poden fer grups de més de 30 persones, i una previsió d’una molt bona facturació aquests dos mesos.

Notícies relacionades

En el puixant grup San Telmo, amb sis locals com l’exitós Bistró Mató o El Canalla, ja tenen al màxim tots els divendres des de finals de novembre, amb grups que solen rondar les 20 persones gairebé sempre corporatius.

Des del grup Balcastro (Casa Ràfols, Elsa i Fred, Can Famis, Casa Lolea i Sophie) comparteixen optimisme. Són les companyies les que reserven, els grups tenen una mitjana de 20 persones i la projecció de la facturació del novembre i el desembre és que serà «igual o superior a les de la prepandèmia».