Mobilitat
Els cotxes s’evaporen de Consell de Cent amb els girs obligatoris
El carrer ha perdut bona part dels 7.500 vehicles que passaven diàriament per aquí, tot i que hi ha certa picaresca, sobretot motos i furgonetes, i alguns segueixen recte
El futur eix verd s’ha convertit en un oasi per a ciclistes i patinets, que sí que poden anar de cap a cap sense sortir de la via, des de Vilamarí fins a Sant Joan
Assegut a l’interior d’una caseta d’obra, el Felipe, de les Terres de l’Ebre i un preciós català, explica que la gent està complint, tot i que algunes motos i transportistes encara ignoren el senyal i segueixen recte, afirma. És el responsable dels treballs de transformació a Consell de Cent a l’altura del carrer de Calàbria, al costat de la casa Orfila, aquesta mena de Gàl·lia barcelonina davant l’avenç dels fons d’inversió immobiliaris. El que més crida l’atenció al Felipe, i el noi del peto que s’encarrega de dirigir el trànsit assenteix, és l’evaporació del trànsit. No són aquestes les seves paraules, ell ho resumeix d’aquesta manera: «Els cotxes se n’han anat». El primer eix verd dels 21 previstos ja no permet circular de cap a cap en línia recta, de Vilamarí a Sant Joan, com s’ha fet tota la vida. Els conductors sembla que ho han assumit potser abans de l’esperat. I el carrer, tot i que està potes enlaire, ja té la circulació que es podria esperar quan estigui tot acabat en el primer trimestre del 2023.
El canvi va començar a aplicar-se el dia 18 de novembre. Sorprèn que tan sols quatre dies després el trànsit hagi baixat tant. «Suposo que la gent ho ha llegit als diaris i ho ha vist a la tele i s’ha adonat que ja no val la pena anar per aquí», comparteix un operari, a l’altura d’Enric Granados. Un jove que exerceix d’informador entre Pau Claris i passeig de Gràcia explica que està aquí des de dimecres de la setmana passada i que el canvi ha sigut «espectacular». «La gent ha entès que ara ha d’utilitzar València o Gran Via i que passar per Consell de Cent és una pèrdua de temps». Vaja si ho és. També per als veïns, que no se salven de les voltes i tampoc poden anar recte tot i que vagin a descarregar maletes, a deixar l’àvia a casa o a accedir al seu aparcament.
Menys carrils
Per on van ara i com afectarà la resta de l’Eixample són preguntes que encara no tenen resposta. Però sí que hi ha suposicions. Com que, efectivament, València i Gran Via hauran d’assumir en bona mesura el flux de vehicles que deixin de passar per Consell de Cent. Cal tenir en compte, tanmateix, que València té carril bici des del 2020 (un vial menys per a cotxes) i que Gran Via disposa (ja fa més de 10 anys) de dos carrils per a transport públic, cosa que també ha eliminat un passadís abans destinat al vehicle privat.
Una moto i un taxi ignoren el gir obligatori, a l’altura de Muntaner
/Segons càlculs municipals, pel carrer encara circulaven prop de 7.000 cotxes al dia. Després d’un parell d’hores recorrent-lo, la primera conclusió en calent és que el més probable és que aquesta xifra es redueixi de manera molt dràstica quan el consistori torni a fer recompte. A partir d’allà, es reproduirà el guió polític dels últims temps, amb l’ajuntament defensant que la malla de l’Eixample pot assumir tot aquest volum i amb l’oposició acusant el govern d’Ada Colau d’escanyar el vehicle privat. El mateix hem viscut en el cas de la reforma de Via Laietana o amb les obres de la Diagonal per obrir pas a la connexió del tramvia. La pandèmia, amb la consegüent davallada de la mobilitat, i el fet que les xifres de circulació no siguin públiques ni consultables, no ajuden a desenredar el debat.
¿On van els cotxes?
Abans que s’instal·lés l’urbanisme tàctic i s’eliminés un carril entre Vilamarí i Sant Joan, per Consell de Cent passaven uns 16.000 vehicles diaris. Amb aquella intervenció es va passar a 9.000, i ara la cosa, abans de la imposició dels girs, estava ja entre 6.500 i 7.500. Gran Via ja arrossega prop de 51.300 vehicles, mentre que a València són poc més de 26.000, segons els registres municipals. València té un 21% menys de cotxes que el 2014, però ha passat de tres a dos carrils (pel carril bici), amb la qual cosa la capacitat d’absorció de vehicles és un 33% inferior.
En el cas de Gran Via, els conductors van passar el 2012 de quatre a tres carrils amb la instal·lació d’un segon corredor per a bus i taxi. El lateral, amb el carril bici, també ha perdut un vial de cotxes. Així les coses, a la gran artèria el trànsit és un 11% inferior que a inicis de la dècada anterior, però els cotxes han perdut dos dels sis carrils que tenien reservats, un 33% menys.
Un agent de la Urbana obliga una moto a retrocedir després de saltar-se l’obligació de girar a Pau Claris. «La setmana que ve ja sancionarem», li adverteix
/Un portaveu de l’ajuntament explica que en aquests primers dies d’implementació de la mesura s’han anat realitzant petits ajustos, com allargar la tanca perquè el gir vetat sigui molt més exagerat o obrir petits buits perquè les bicicletes i els patinets puguin passar. També s’ha reforçat la senyalització i la Guàrdia Urbana continua patrullant pel carrer. Aquest dimarts, en l’encreuament amb Pau Claris, un agent obligava un motorista a baixar del vehicle i girar. «Senyor, està molt ben senyalitzat. A partir de la setmana que ve, sanció».
Eix ciclista
Notícies relacionadesEls carrers transversals amb carril bici tenen tots una indicació que convida els ciclistes a utilitzar el vial del carrer de València. S’acompanya del senyal d’obres de Consell de Cent, on a més la velocitat està limitada a 20 quilòmetres per hora, cosa que respecten una minoria. El cas és que aquest primer eix verd, malgrat que el consistori insta les bicicletes a evitar-lo, s’ha convertit en un corredor ideal per a aquest col·lectiu, ja que ells –i també els patinets– sí que poden seguir recte de punta a punta. El carrer, així les coses, s’ha convertit en un carril bici de dimensions gegants, sense gairebé conflicte amb els vehicles motoritzats.
No ho tenen tan fàcil els transportistes. Una de les peculiaritats del projecte d’eixos verds és l’eliminació deels xamfrans, utilitzats, des de temps immemorials, per a la distribució urbana de mercaderies. A Consell de Cent han desaparegut i les furgonetes van com boges buscant un lloc en el qual estacionar durant els seus 10 minuts de feina. Són les coses del denominat projecte Superilla Barcelona, que tothom s’ha d’adaptar al nou urbanisme.