Art urbà

El Carmel inicia la recuperació del seu mural més representatiu

  • Blu, l’artista italià que pinta l’esqual el 2009, torna a Barcelona per interpretar la simbologia d’aquest combatiu barri

  • El mur es va esborrar el maig del 2021 per tasques de manteniment, i el que es pintarà ara tindrà una vigència d’almenys 10 anys

El Carmel inicia la recuperació del seu mural més representatiu
3
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

No serà un tauró capitalista que s’ho menja tot; o una balena, perquè té gràcia, ja que molts s’aturaven a debatre tant el tipus de mamífer com el missatge de fons. No ho serà, o sí, perquè tot i que això es fa sota el paraigua municipal del Pla de Barris, només l’artista convidat sap quin serà el resultat final. El Carmel ha començat aquest dilluns a recuperar el seu mural més representatiu, el del carrer del Santuari, situat en un mur de contenció que salva un dels molts desnivells d’aquest enclavament d’Horta-Guinardó. Blu, el muralista que va pinzellar l’obra d’art urbà que va desaparèixer per uns treballs de manteniment del dic, torna a Barcelona per mirar de resumir la simbologia del barri en un sol dibuix. El resultat es coneixerà en un mes i mig.

Aquest dilluns s’ha començat a instal·lar la bastida que permetrà a aquest artista italià anònim posar-se a treballar de nou a la paret en què va intervenir per primera vegada el febrer del 2009 en el marc del Festival Influencers 2009, organitzat pel CCCB. Era un tauró de tonalitats verdes fet a base de bitllets que engolia, amb la boca molt oberta, les sigles del PPC (Partit dels Comunistes de Catalunya). Ni el missatge ni el lloc són casualitat, ja que aquest lloc es va utilitzar durant els anys 70 com a gran cartell polític de partits d’esquerres que treien el caparró després de la dictadura.

Procés participatiu

El mural, tanmateix, va haver de ser eliminat el maig del 2021 per unes tasques de manteniment que s’han de realitzar de manera regular cada 10 anys, aproximadament. L’esborrament del dibuix va ser una pèrdua important per al Carmel, per això el districte, en connivència amb els responsables del Pla de Barris, va considerar que el just era no només recuperar-lo, sinó implicar-hi els veïns. Es va crear un procés participatiu, de nom ‘El Carmel mossega’ amb l’objectiu que entitats i particulars ajudessin a definir les simbologia d’aquests carrers i de la seva gent. Entre l’abril i el novembre, la iniciativa ha anat recollint opinions i dibuixos fins a completar un dossier que s’entregarà a Blu. «A partir d’aquest document, ell pintarà el que consideri oportú, però s’espera que representi la sensibilitat del barri», defineix Xavier Moreno, tècnic del Pla de Barris.

Rosa Alarcón, regidora d’Horta-Guinardó, tampoc sap quin en serà el resultat. Però no és una cosa que li preocupi perquè està convençuda que Blu, un artista conegut arreu del món, sobretot, pels seus missatges de denúncia sòcia, «sabrà captar quina és l’essència del barri». Recorda el debat que es va obrir sobre el nom amb què s’havia de batejar un nou equipament cultural del barri. Li van dir La Barraca, en homenatge a un passat no gaire llunyà de dignes infrahabitatges. «Això ja et dona una mica la idea de com és la gent del Carmel; orgullosa del seu passat, lluitadora. Un barri al qual no han regalat res i tot s’ha hagut de batallar, resumeix l’edil socialista.

Notícies relacionades

Se suposa que Blu ja és a Barcelona i que aviat es posarà a treballar. Se suposa perquè estem davant un personatge anònim a qui no li agrada captar els focus. Ve amb un col·laborador i ha demanat un sostre per a tots dos i manutenció. Poc més. La intervenció total, amb tot el material de muntatge i desmuntatge, té un cost d’uns 30.000 euros que van a càrrec del Pla de Barris. Si tot va segons el previst, en uns 45 dies hauria d’estar acabat.

Altres projectes

Aquesta no serà, tanmateix, l’única intervenció artística en el barri en les pròximes setmanes i mesos. Està previst també un mural al centre cívic del Carmel, vinculat al 30è aniversari de la seva inauguració. Es farà una cosa similar a l’espai Jove Boca Nord, vinculat al Festival FOK i també al CEIP Carmel, amb la participació dels estudiants. Finalment, al mur de Santuari, en una cantonada, està previst recuperar el mural històric de l’Associació de Veïns del Carmel.