Desfasament en el contracte de neteja
Gairebé un centenar de vehicles vells continuen recollint les escombraries a Barcelona
L’ajuntament fa servir 95 prototips de l’anterior contracte que, segons UGT, han causat desbordaments i demores

El desfasament en l’entrega de vehicles de neteja obliga Barcelona a recórrer a 95 prototips utilitzats del contracte anterior. Entre l’octubre i el novembre, 48 models de l’antic contracte han continuat estant a disposició de la brigada que cobreix Ciutat Vella, l’Eixample i Gràcia i 47 més s’han utilitzat a Sant Andreu i Sant Martí, segons apareix en la resposta de l’ajuntament a la petició d’accés a informació pública d’EL PERIÓDICO.
«Si aquests vehicles no sortissin, no es prestaria el servei, tot i que són antics,» constata el president de la federació de serveis públics de l’UGT a Catalunya, Ramon Cebrián. Assegura que la lentitud a proveir el nou contracte ocasiona «dificultats» a la plantilla. «Ara estan arribant més vehicles, però no a la velocitat que haurien de fer-ho», afirma.
Fonts municipals afirmen que el retard es deu a la crisi mundial de subministraments. En aquest sentit, apunten que els models elèctrics són els que més estan trigant a arribar. En tot cas, remarquen que la demora en l’entrega no pressuposa que es deixi de donar servei. Afegeixen que s’efectua un seguiment setmanal de les tasques de neteja.
Incidències en el servei
Cebrián adverteix de les contraindicacions de fer servir camions gastats per anys d’ús: «Hi ha vehicles que acaben el servei i han de tornar a sortir perquè no n’hi ha cap altre. Han de descarregar i proveir-se de combustible, i és per això que de vegades no surten a l’hora exacta i s’acumula un cert retard en alguns punts». Un altre inconvenient, segons el representant d’UGT, és la manipulació dels contenidors moderns amb vehicles no dissenyats específicament per a ells: «Alguns camions no treballen bé amb els nous contenidors i es produeixen desbordaments. Un vehicle ha de passar després a netejar les escombraries que han llençat l’anterior».
L’Ajuntament de Barcelona nega que s’hagin observat incidències generalitzades com les que UGT assenyala. «Si s’ha detectat algun desajust, s’ha reparat ràpidament», afirma el consistori. Afegeix que els camions antics són compatibles amb els nous contenidors i que és habitual que uns vehicles efectuïn tasques de repàs per localitzar abocaments fora dels contenidors després de la recollida ordinària.
Una situació diferent es dona en el contracte que agrupa Sarrià-Sant Gervasi, les Corts i Sants-Montjuïc, pel qual l’ajuntament pagarà 568,7 milions a CLD per la neteja en vuit anys; i el que es confia per 415,4 milions a Valoriza a Horta-Guinardó i Nou Barris. Les innovacions es van expandir a aquests cinc districtes al setembre i el període per rebre els vehicles s’esgota d’aquí a dues setmanes, si bé el marge pot ampliar-se sis mesos més. «És on el retard en les entregues es nota més ara», adverteix Cebrián.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- A Rússia Així s'ha jubilat un jove amb 23 anys gràcies a una argúcia legal
- Tecnologia La identificació via mòbil amb el DNI virtual és vàlida a partir d’avui
- Turisme Sant Adrià estrena un resort de luxe de 53.000 metres quadrats
- Amnistiada pel sultanat "Tenia 18 anys i vaig deixar seduir-me pels diners fàcils"
- Futbol local El futur Hospi de Jordi Alba i Thiago Alcántara: objectiu, arribar a Primera Divisió
- ACTUALITAT BLAUGRANA La Lliga sacseja el Barça per les llotges VIP: «No té ‘fair play’ per inscriure Dani Olmo i Pau Víctor»
- Frau a Hisenda Ancelotti afirma que el Reial Madrid li va suggerir crear societats per cobrar drets d’imatge: «Mai em vaig adonar que alguna cosa no era correcta»
- Automoció Seat nomenarà ben aviat el substitut de Wayne Griffiths i Markus Haupt és el millor posicionat
- Pòdcast José Elías ho deixa clar: en què invertir per tenir rendibilitat sense riscos
- Mercat laboral Catalunya lidera la creació d’ocupació al març i supera de nou els 3,8 milions d’ocupats