Lloguers de 40.000 €
Els grups de restauració barcelonins veuen «car i restrictiu» el ‘balcó gastronòmic’ del port
El sector considera «elitistes» i poc realistes les exigències municipals per accedir als cotitzats nous restaurants del futur Port Olímpic
L’ajuntament, per la seva banda, considera satisfactori que 12 empreses s’hagin interessat en els 11 locals oberts a concurs públic
En plena recta final per a l’adjudicació dels cotitzats nous restaurants del futur Port Olímpic, els grups de restauració de Barcelona que van descartar presentar projectes per a aquest ‘balcó gastronòmic’, i fins i tot alguns dels que sí que ho han fet, es queixen dels preus i les restriccions imposades per l’ajuntament.
Com va avançar aquest diari la setmana passada, un total de 12 empreses han presentat candidatura a algun dels 11 restaurants en joc, de manera que es preveu que tres quedaran (de moment) deserts i alguns tindran adjudicació directa, sense necessitat de competir amb d’altres.
L’objectiu municipal és tenir un espai privilegiat que es converteixi en referent de la cuina barcelonina, unint diferents tipus, des de la innovadora a la gastronomia blava. Amb aquesta finalitat, l’empresa Barcelona de Serveis Municipals (B:SM) va establir unes condicions per a la concessió dels locals per 12 anys que molts grups de restauració consideren gairebé inviables.
Es van fixar preus d’entre 34 i 49 euros el metre quadrat, que als locals més grans suposa lloguers mensuals de més de 40.000 euros. Però a aquesta xifra cal afegir la inversió en el disseny específic que cada un elegeixi, i que serà molt alta en establiments de fins a 700 metres quadrats, així com una previsió molt alta de despesa en subministraments, que serà de cinc xifres.
Després de conèixer-se les poques ofertes presentades per tirar l’àncora al ‘balcó’ de sabors, diversos grups han volgut argumentar la seva retirada de la casella de sortida. Abans d’obrir el concurs, B:SM va convocar importants grups i empresaris amb capacitat per a inversions d’aquest calat. Es va reunir amb Costa Este (pares de locals com Opium), Sagardi, Tragaluz, el grup de Carpe Diem, Teresa Carles, AN Grup, Óscar Manresa, Farga i d’altres... Per descomptat, també amb els actuals arrendataris. La previsió era una resposta entusiasta, però de seguida es van desinflar molts.
No obstant, des de l’empresa gestora municipal consideren que la concurrència al concurs ha sigut «positiva» i garanteix «l’aposta del sector» per la zona en transformació. Creuen que el resultat serà un gran eix gastronòmic amb una oferta diversa i de qualitat. Estarà llest l’estiu del 2024, a punt per a la Copa Amèrica de Vela, el que implica que els actuals operadors, que havien aconseguit una pròrroga final, s’hauran d’acomiadar el 8 de gener.
Condicions qüestionades
¿Què ha passat perquè no hi hagués una allau de projectes i ofertes per aconseguir un negoci a primera línia de mar? Un portaveu d’un acreditat grup amb gran presència a la ciutat i que demana no ser nomenat assenyala que van descartar ràpidament la inversió perquè «parteix d’unes condicions poc realistes». Critica els alts lloguers, que no tenen en compte la ubicació i la seva estacionalitat, molt concentrada en cap de setmana i en la temporada d’estiu.
«Es demanen preus que només es podrien considerar en una localització on es pogués omplir diàriament», matisa. A més, les restriccions «dels tipus de restaurant» es consideren allunyades de la demanda de mercat. «Estan imposant l’oferta que ells voldrien tenir, tot i que no sigui el que a la pràctica demana el públic a la zona», al costat del mar. L’ajuntament volia evitar que el nou Port tingués monocultiu de paelles, però la realitat és que amb aquestes vistes «la gent vol arrossos, tapes i cuina marinera», afegeixen.
Un altre empresari que també demana anonimat per si hi acaba havent algun canvi en el procés adjudicatari afegeix que la limitació horària (les terrasses tancaran a tot estirar a la 1.00 i els locals a les 3.00 de la matinada, però sense música ni copes perquè no hi haurà llicències de restaurants musicals) asfixiaran la recaptació. «La gent per sopar busca conceptes més oberts, que no els obligui a desplaçar-se per prendre alguna cosa després», intervé.
Des d’un altre grup, que ja tenia un concepte pensat i fins i tot un disseny, indiquen que van optar per fer marxa enrere perquè «la viabilitat era molt complicada, hi havia molt risc per a l’actual conjuntura econòmica». Amb l’afegit que també hi ha costosos requisits de sostenibilitat, a més de condicionants per subrogar plantilles actuals en cas de traspassos. Des d’una altra de les empreses afegeixen que «Barcelona no està en un bon moment per a inversions d’aquest tipus, ni per imatge de la ciutat ara, ni per facilitats de les administracions».
Un altre element que esmenten és l’«elitització» del futur Port Olímpic, ja que opinen que per aconseguir rendibilitat s’hauran d’imposar tiquets mitjans alts. «Impossible tenir menús de 20 euros entre setmana. El que possiblement passarà és que al final només hi aniran els turistes amb diners, i no els barcelonins com es pretenia», apunta un operador que sí que ha presentat candidatura per mantenir la seva estructura empresarial.
«Per assegurar la qualitat que volien, l’ajuntament hauria d’haver pogut elegir les millors propostes, però ara algunes s’hauran d’adjudicar per ser l’única opció», lamenta un dels portaveus. El Gremi de Restauració de Barcelona ha refusat pronunciar-se fins que finalitzi el procés.
Les actuals propostes
A falta de l’adjudicació, que es produirà abans d’acabar l’any, es pot recordar que només tres empreses han presentat una doble candidatura (el màxim permès) i només un local (el número 3, que s’ha de dedicar a ‘Cuines del món, innovació’, segons les bases del concurs públic per a la seva adjudicació) ha aconseguit atraure tres aspirants. De fet, alguns tenen un sol interessat, de manera que es pot deduir que l’empresa titular de La Barca del Salamanca aconseguirà la continuïtat amb ‘Cuina del Mediterrani’, al local 8.
Notícies relacionadesTambé hi ha un sol postulant per al 4, amb la denominació El huevo de Colón-El cangrejo loco (amb ‘Gastronomia blava’), que també opta en solitari al 14 (’Cantina-menú diario’), com obligava el plec de condicions, tot i que pot renunciar a un. També per al 7 (‘Cuina catalana’) es va presentar només La fonda del Port.
Els que no han aconseguit ni una sola proposta d’entrada són el 2 (que també havia de ser per a ‘Cuina del món, innovació’) i el 10, de ‘Casual food, dolç i salat’. Altres candidats a la resta d’espais són les propostes La taverna gallega de Marcos, Casa Carmen platillos, Chao Pescao Seafood, El K (Sagardi), Ethno by Hermanos Torres, Mar de Brasa i Lakaria.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín