Decoració nadalenca
Barcelona aposta per un innovador pessebre virtual i interactiu a la plaça de Sant Jaume
No hi haurà instal·lació física, ni transgressora ni clàssica, davant l’ajuntament, sinó que es projectarà un vídeo ‘mapping’ sobre la façana manipulable pel públic
La festa de Cap d’Any recupera el tradicional escenari de l’avinguda de Maria Cristina i la cavalcada estrenarà nou recorregut i carrosses
Per segon any consecutiu (tres si es té en compte que el 2020 la pandèmia va anul·lar tota tradició) el centre de la plaça de Sant Jaume no serà ocupat per un pessebre, ni clàssic ni transgressor. Hi haurà pessebre, sí, però no serà una instal·lació típica ubicada sobre el paviment, sinó una projecció audiovisual, un ‘mapping’, sobre la façana del consistori que, a més, serà interactiva i permetrà als ciutadans incidir en el seu contingut a través d’un codi QR. Serà, així, el pessebre més tecnològic que la plaça de Sant Jaume haurà lluït en els 61 anys que suma la tradició d’allotjar un pessebre. Cal recordar que el del 2021 tampoc es va situar al seu emplaçament canònic, sinó que les 51 figures il·luminades que el formaven es van repartir per les façanes dels carrers de Jaume I i Ferran.
Controvèrsia
Amb l’anunci d’aquest dimarts, es revela una de les incògnites que més fan parlar a la ciutat quan s’acosta el Nadal; no en va el pessebre de Sant Jaume sempre genera controvèrsia pel seu atreviment. Aquest any des del consistori no esperen que amaini la tempesta. Jordi Martí, tinent d’alcalde de Cultura, no només ha començat l’anunci afirmant que és «el més esperat de l’any pels seus secrets inconfessables», sinó que ha continuat recordant que «la ciutat té dos pessebres clàssics, el del Museu Marès i el del monestir de Pedralbes». I ha assegurat que «la proposta és molt ajustada per mantenir la tradició i agradar a les generacions més tecnològiques». El secret en qüestió ha sigut dissenyat per Onionlab i compta amb un pressupost de 100.000 euros, la meitat de l’import invertit al pessebre de l’any passat. I es podrà disfrutar entre el 16 de desembre i el 5 de gener.
‘Mapping’ i tradició
La proposta passa per decorar, via ‘mapping’, el centre de la façana amb finestres que mostraran diferents tradicions o universos nadalencs. En concret, hi haurà cinc escenes diferents: ‘La ciutat de Nadal’, amb fotografies històriques de Barcelona vivint les festes a partir d’imatges de la fira de Santa Llúcia, la il·luminació dels carrers, el tió, els Reis i l’Home dels Nassos; ‘Les figures del pessebre’, que representarà els protagonistes que el componen amb el Naixement sempre present; ‘La gastronomia de Nadal’, que convertirà la façana de l’ajuntament en una gran cuina amb plats tradicionals d’aquestes dates, i ‘El tió de Nadal’, que a partir del 26 de desembre se substituirà per l’escena d’‘Els Reis d’Orient’.
Interactiu i en bucle
Amb tot, la principal novetat serà la possibilitat que tindran els ciutadans d’interactuar en directe a través d’un codi QR, que permetrà al públic donar menjar al tió, escriure la carta als Reis o batejar les figuretes del pessebre, per exemple. Les quatre escenes, de 10 minuts cada una, se succeiran en bucle entre les 17.30 i les 22.00 hores, un horari que en dies assenyalats es podrà allargar fins a les 23.00 hores.
Les 12 campanades
Notícies relacionadesJuntament amb el pessebre, l’ajuntament ha informat com seran dues tradicions més assenyalades de Nadal: la celebració de final d’any i la cavalcada. Per acomiadar l’any 2022 (o donar la benvinguda al 2023), el consistori recupera, després de dos anys de parèntesi per imperatiu de la covid, la festa de l’avinguda de Maria Cristina, que anirà a càrrec de la companyia francesa Groupe F sota la direcció de Christophe Berthonneau. Es tracta d’un espectacle creat per a Barcelona que inclourà pirotècnia, música i drons, i que advocarà per l’agermanament entre pobles com a eix temàtic. Tindrà dues parts; la primera transcorrerà durant els 12 minuts previs a les campanades i evocarà 12 cultures a partir de la representació amb drons de les seves màscares rituals amb l’acompanyament d’una banda sonora composta per Scott Gibbons. Després de les campanades se succeirà la segona part de l’espectacle, amb els focs artificials com a grans protagonistes. El pressupost és de 480.000 euros.
Cavalcada amb novetats
De 860.000 euros és el pressupost de la cavalcada, que també arribarà puntual el dia 5 de gener amb novetats: hi haurà sis carrosses d’estrena, entre aquestes, les que transporten els tres Reis, i un recorregut diferent obligat per les obres de Via Laietana (avinguda de Marquès de l’Argentera, passeig de Colom, Paral·lel, ronda de Sant Pau, Urgell, Sepúlveda i avinguda de la Reina Maria Cristina). El que no canvia és l’arribada de Ses Majestats, que serà com sempre a bord del pailebot ‘Santa Eulàlia’. I es recuperaran els caramels, set tones en total.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Conferència a Brussel·les ¿Què ha trencat i què pot trencar Junts en la negociació amb el PSOE? Les claus de l’estratègia de Puigdemont
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034
- Així va l’Eurolliga La quarta victòria confirma la rehabilitació del Barça