Afició entregada
Més de 14.000 aficionats argentins celebren el Mundial a l’Arc de Triomf de Barcelona
Després de seguir apassionadament el partit en locals de tota la ciutat, l’eufòria s’ha desencadenat al centre sense incidents
Milers d’aficionats argentins s’han concentrat aquest diumenge a la nit a l’Arc de Triomf de Barcelona (14.000 segons la Guàrdia Urbana, a les 22.00 hores, mentre en continuaven arribant molts més amb metro i a peu) per celebrar la victòria ‘albiceleste’ en el Mundial de futbol de Qatar. Al so de ‘Muchachos’, el ‘hit’ de La Mosca erigit en himne, els seguidors salten, canten i clamen per Messi en una marea humana que no ha deixat de créixer, però sense incidències fins al moment. Un operatiu dels Mossos continua controlant la zona, on regna un ambient festiu i cívic, amb argentins que viuen a la ciutat, alguns compatriotes de pas i també simpatitzants d’altres nacionalitats.
La trobada a l’Arc de Triomf s’ha convertit en l’epicentre de la celebració, però hores abans la majoria s’havien concentrat en bars i locals d’oci de la ciutat, especialment al Front Marítim. Des d’aquí, després de derrotar França, han anat caminant fins al centre de la ciutat, on l’afluència d’aficionats ha obligat a tancar una de les sortides de l’estació de metro de la línia 1.
L’afició ha pogut expressar els seus sentiments després d’hores d’emoció i uns moments finals d’infart. El futbol s’ha convertit en cordó umbilical amb les seves arrels per a milers d’expatriats.
Una sola veu a Barcelona
Un d’aquests, el José Luis, va emigrar de l’Argentina fa 21 anys, «amb 300 dòlars a la butxaca» i la il·lusió d’una nova vida a Barcelona. La seva filla Rocío ho va poder fer en fa 13, en una situació més fàcil. El pare és del Boca Juniors i la jove, del River Plate, però a casa hi ha poques baralles i avui diumenge, juntament amb la seva cosina Lucila (que amb prou feines fa uns mesos que és amb el clan), bateguen amb el mateix color: l’albiceleste. Comparteixen febre, passió i crits davant un dels dos projectors gegants que ha instal·lat el restaurant club Carpe Diem per allotjar uns 400 aficionats, hipnotitzats davant les pantalles, com milers de compatriotes en bars i locals d’oci de la ciutat.
El local més petit i exclusiu del passeig Marítim s’ha afegit a última hora a la iniciativa que ja havien assajat amb èxit altres establiments del Front Marítim durant el Mundial: convertir-se durant un parell d’hores en una mena de tribuna d’un camp de futbol, retransmès en directe. La zona ha sigut un formiguer de fanàtics des de mig matí, quan el Latin Palace ha obert les portes.
El perfil familiar de la majoria dels assistents, lligats a La Filial de Argentina, que aglutina les diferents penyes argentines, ha fet que la convocatòria hagi sigut festiva i tranquil·la. Els locals han reforçat la seguretat per si de cas, i s’ha evitat que coincideixin amb seguidors de l’equip contrari.
Tenint en compte les grans mobilitzacions d’aquesta afició previstes a la ciutat, aquest migdia ha cridat l’atenció l’absència d’equips municipals de neteja i de la Guàrdia Urbana. Les papereres plenes de llaunes i ampolles per tot el passeig il·lustraven el preescalfament del partit, en un ambient fins ara molt distès.
Febre nacional i celebració assegurada
Amb prop de 2.000 persones i l’aforament venut fa dies, el Latin Palace ha tingut llargues cues (al costat de l’Hotel Arts) fins uns minuts abans del partit. A l’interior l’ambient era històric: nens, pares, algun avi, seguidors amb l’emoció continguda... A prop, el Bestial també s’ha convertit en una tribuna. I al costat, al Pachá les cues també eren importants, mentre els assistents s’anaven col·locant la samarreta ‘albiceleste’ i es pintaven la cara a joc. Aquí s’han concentrat unes 1.300 persones, segons indica Raúl García, un dels organitzadors, que amb Dani Blanes han coordinat aquesta sala i el Carpe Diem perquè el futbol fos el protagonista durant unes hores. Al cap de poca estona, el Shoko també ha desplegat pantalles per donar cabuda a l’efervescència argentina.
«¡¡¡¡¡¡Goooooooooooooooooooooool!!!!», ha bramat el públic congregat al Carpe de seguida, mentre alguns ploraven i d’altres aclamaven Messi, el «Déu». Poc després, el segon gol es rep amb esgarips. La multitudinària afició no ha perdut la compostura ni després de l’empat de França, amb els crits de joia més intensos que mai en els últims minuts. Però l’esclat a tots els locals ha arribat amb la tanda de penals, quan el seu equip ha aconseguit la victòria.
Susana Passio, de pas per veure el seu fill, se n’anirà de la ciutat amb la sensació d’haver-se trobat com «a casa». «És emocionant haver sigut aquí amb tantíssims argentins. Verónica Pouso era a casa amb uns amics però no ha pogut frenar l’alegria d’anar fins a l’Arc de Triomf amb la família per deixar anar tant «orgull» entre compatriotes i a la ciutat que ja és la seva segona llar.
- NENS TUTELATS El Govern va adjudicar cent milions a dit en centres de menors del 2016 al 2020
- SANITAT El cribratge neonatal topa amb la desigualtat territorial
- Medi ambient El polit becfí, la primera au que s’extingeix a l’Europa continental
- VIOLÈNCIA CONTRA LES DONES Una de cada 10 agressions sexuals a BCN és grupal
- Catalunya El mapa de càmpings inundables s’actualitzarà abans del 2025