Eleccions municipals

Xavier Trias mira de dissuadir Sandro Rosell: «Demanem el vot a la mateixa gent»

L’alcaldable de Junts rebutja l’independentisme unilateral i promet que el seu successor anirà a la llista

Xavier Trias mira de dissuadir Sandro Rosell: «Demanem el vot a la mateixa gent»

MMP

3
Es llegeix en minuts
Meritxell M. Pauné

L’alcaldable de Junts per Catalunya, Xavier Trias, ha reconegut obertament aquest dijous en una entrevista a Ràdio Estel que s’ha reunit amb Sandro Rosell per convèncer-lo que no es presenti a les eleccions municipals de maig. Tot i que nbo han arribat a dinar junts, com sí que ha fet amb Ada Colau, l’exalcalde manté el contacte amb l’empresari: «L’he vist, no hem anat a dinar... Estem parlant de si és convenient o no que es presenti i crec que en els pròxims dies ho solucionarem».

Tot i que ha rebutjat que l’alcaldessa sortiria molt beneficiada si es presentessin tots dos, ha assumit que dispersarien el vot del mateix electorat: «Com que pensem igual sobre moltes coses, demanem el vot a la mateixa gent», ha assumit. En canvi ha sigut taxatiu sobre una eventual incorporació de Rosell a la llista de Trias: «Ell no té intenció d’integrar-se en la meva candidatura. O s’hi presenta o no».

Quan se li ha preguntat per les mesures immediates que prendria si fos alcalde, ha citat 5 prioritats. Totes elles s’emmarquen en l’abecé de la política clàssica conservadora: submergir-se en «els números» de l’ajuntament per combatre el dèficit municipal, promoure l’«activitat econòmica», impulsar la formació i les universitats, més «ordre» amb civisme i seguretat i «crear autoestima» entre els barcelonins. «Perquè la ciutat vagi bé, aquests a qui Colau anomena poderosos han d’invertir en Barcelona amb sostenibilitat i bons llocs de treball», ha contraposat. Ha advocat per invertir molt en «lloguer social» però ha posat el focus en la millora del mercat laboral: «La gent no té vivenda perquè no guanya prou».

Moderar el partit

Durant l’entrevista també s’ha referit als moviments interns dins del seu propi partit i s’ha postulat per reconduir la situació cap a una postura més centrista. «Fa massa l’efecte que hi ha diferents ànimes en el partit. No és dolent que hi hagi corrents, però hi ha d’haver lideratges, claredat i capacitat de prendre decisions conjuntes», ha asseverat. Veu «coherència» en moltes de les directrius, però afirma que a l’opinió pública li arriba una imatge de «certa confusió». A més, ha advocat per «col·laborar estretament» amb el PDECat, del qual s’ha donat de baixa «amb dolor de tot cor» i ha elogiat dirigents convergents com Ferran Bel i David Bonvehí.

Més clar encara ha sigut sobre la via unilateral a la independència i la repetició d’un referèndum com l’1 d’octubre: «No va anar bé [l’1-O], però va ser molt important. ¿Tornar a fer-ho? Cal fer les coses diferent». Trias fonamentarà el seu relat nacional en campanya en la contraposició de dependència i independència: «El gravíssim problema de Catalunya no és no tenir la independència, que també ho és, sinó la gran dependència que tenim. És tan injusta i urgent que molta gent es torna independentista».

Notícies relacionades

«Si no aconseguim treure’ns de sobre la dependència, ¿com podem demanar la independència?», ha comentat en un to molt diferent de companys de files com Laura Borràs i Carles Puigdemont. Això sí, ha respost sense ambivalències que «és independentista» i ha carregat contra «l’intent de molta gent de menysprear que el que es va fer [1-O] i les conseqüències dolorosíssimes que ha tingut per a moltes persones».

Delfí a la vista

En clau preelectoral, Trias no oculta que es presenta només per a 4 anys però deixa clar que aspira a triar ell mateix el seu successor: «Faré una candidatura de gent molt competent perquè en el futur un d’ells pugui ser alcalde i no hagi de venir cap paracaigudista». Així, ha definit els seus fitxatges com «gent bona, treballadora, amb capacitat de gestió» i ha donat per perduda l’opció Argimon, perquè ha rebut una oferta laboral irrenunciable.