Barcelonejant
L’estudi fitnes de Barcelona on diuen que et fan créixer
D’aquí, un en surt amb el cap més alt que després de cantar-li al teu ex tota la discografia de Shakira. «Sento que he crescut»: és la frase més repetida a Gyrotonic Barcelona Gràcia. És una de les tendències amb malles del 2023
A1-163456382.jpg /
Fa anys que s’estén el rumor per Gràcia: diuen que en aquest estudi de fitnes et fan créixer. Gyrotonic Barcelona Gràcia, es llegeix a l’entrada. Des de la porta de vidre es veuen màquines rústiques amb politges en les quals t’imagines estirant-te a l’estil del poltre de tortura medieval. «Jo he crescut 1 centímetre», et jura una alumna en malles sense rastre de suors fredes. Ho confirmaràs en una hora. D’aquí, un en surt amb el cap més alt que després de cantar-li al teu ex tota la discografia de Shakira.
Els gurus del fitnes l’han inclòs entre les tendències amb malles del 2023: Gyrotonic. «L’entrenament de moda que triomfa a Hollywood», avançaven els títols-ganxo de Google l’any passat. Ja fa temps que s’albiren ‘celebrities’ sobre màquines de fusta: de Julia Roberts a Gwyneth Paltrow i Jennifer Aniston. «Lady Gaga viatja amb la seva entrenadora i amb la seva màquina», assegura l’Alba. Pel seu estudi de Gràcia fins i tot hi va passar Andy Murray –el tennista britànic– fa 8 anys. «Ell també viatja amb la seva entrenadora».
Alba Marcos és la directora de Gyrotonic Barcelona Gràcia (Martínez de la Rosa, 12). El seu somriure és directament proporcional a la quantitat de músculs que et fa moure. Era professora de dansa i fisioterapeuta fins que ho va canviar pel Gyrotonic. «Ho unia tot». El va descobrir fa 20 anys a Nova York. Se’l va emportar a Barcelona el 2008: va començar amb una màquina al seu pis de Bonavista. I així el va batejar: Estudi Bonavista. Dos anys després, es va traslladar a un local a Martínez de la Rosa. Va continuar creixent, va canviar de nom i es va haver de mudar el 2019 a un altre local al mateix carrer. «No hi cabíem». L’any passat van obrir un altre estudi a la Bonanova (Maó, 19).
«Tan increïble com nedar fora de l’aigua», comparen els seus acòlits. Ho solen descriure com una barreja de dansa, natació, ioga i taitxí. «No és que mescli –puntualitza l’Alba–, sinó que els beneficis són semblants». Tan bon punt nedes braça en secà com gires els braços amb facilitat de ballet. Els moviments amb les màquines semblen més de dansa que de gimnàs. És cap a on s’encarrila el fitnes: moviments més orgànics, més fluids, més conscients.
¿Però què és Gyrotonic? «És un mètode d’entrenament que es basa a ensenyar al cos a moure’s –resumeix l’Alba–. Jo em considero més professora que entrenadora. Es tracta d’ajudar a treure a cadascú el seu màxim rendiment». Igual que el pilates, es pot practicar amb màquina (Gyrotonic) i sense (Gyrokinesis). I l’entrenament és personal o en grups molt i molt reduïts.
S’ho va inventar als anys 80 un ballarí romanès, Juliu Horvath. Ara té 80 anys. Ell mateix va dissenyar les màquines (costen uns 7.000 euros). Llavors ho anomenava «ioga per a ballarins». S’ha convertit en marca registrada: oficialment s’escriu GYROTONIC® (amb ®, en majúscula i Times New Roman). A hores d’ara, té més de 13.000 entrenadors en més de 80 països, segons la seva web oficial. I això que cada dos anys obliguen els seus instructors a reciclar-se.
A Catalunya és on més està creixent a Espanya. Es practica en 26 centres, segons el localitzador de la seva web. N’hi ha 22 a Madrid; 14, al País Basc, i un centenar en total arreu de l’Estat.
«Desperta el teu cos amb Gyrotonic», es llegeix al costat de la porta de l’estudi de Gràcia. «El cos per si mateix orgànicament té un potencial –detalla l’Alba. És tornar a despertar aquest potencial». Redescobrir que «el nostre cos –assegura– està dissenyat per trobar-se bé, per ser àgil». No per estar 8 hores davant d’un ordinador.
Aquí no es ve a fer baixar els torrons, no. «Es ve a sentir-te bé –diu l’Alba–, però si tu et col·loques diferent, el teu pes es distribuirà de manera diferent. I és possible que la gent et digui que t’has aprimat. A mi em va passar. I no m’havia aprimat ni un gram».
«Seu». És el primer que et demana l’Alba. Sembla un gran començament per reprendre l’exercici encara amb alè de torró i llagostins. T’assenyala una màquina: n’hi ha de cinc tipus. Aquesta és «la màquina base». Pully tower, en diuen. T’asseus –descobriràs ben aviat– amb la deixadesa de Homer Simpson a l’arribar a la feina. Doncs no, no saps ni seure. «És com aprendre un llenguatge nou», diu l’Alba per animar-te. «Sobretot que et vegis la punta dels peus» –t’ensenya–. Cuixa i tíbia en 90 graus. «O una miqueta més endavant. I que la pelvis estigui en posició vertical». Sembla que hagis fet una estirada. «¿Notes com el teu cos comença a treballar de manera passiva?». Tu assenteixes mentre redescobreixes els teus abdominals. «Prens consciència que l’esquelet no s’aguanta sol –diu somrient–. Et canvia tot. I si ja ens posem en tema intestinal, digestiu... Canviar la postura hi influeix molt». Hores després de la primera classe, ja asseguda a l’ordinador, continues corregint la postura. «Perquè has despertat l’instint –justifica Alba–, i ara el teu cos et dirà: ‘No m’agrada estar així’.
«Sento que he crescut». És la frase més repetida aquí. «Fa que la teva postura canviï», diu l’Alba somrient. No creixes com els Gasol, d’acord, però tampoc decreixeràs com els teus avis. «I sobretot no tindré artrosi ni hèrnies», promet la instructora. Avui ha vingut un alumne –de 70 anys– que ha tingut cinc hèrnies. «Quan va començar –recorda l’Alba–, cada any tenia dos episodis a casa que havia d’anar l’ambulància a punxar-lo perquè no es podia moure. Ara fa classes avançades».
«Es pot adaptar a qualsevol persona», garanteixen. «Entre els nostres alumnes hi tenim professors universitaris, metges, ballarins professionals, executius –detalla–. Des dels 12 anys fins als 81». En tindran 300 entre els dos estudis. Una classe privada costa uns 40 €; la de grup, 26, una de Gyrokenesis, 18.
Notícies relacionades«Jo recordo molt bé la primera classe de Gyrotonic que em van fer –relata Claudia Almagro al seu estudi de l’Eixample: ModoVite (Comte d’Urgell, 51)–. La sensació era com si m’haguessin penjat d’un penjador». Ella és osteòpata, professora de pilates, i fa dos anys també de Gyrotonic. Sembla que tingui rajos X als ulls. «¿Escoliosi?», et diu tot just conèixer-te.
«La majoria de les persones que veig –explica– són persones que estan assegudes tot el dia. No estem fets per estar quiets. La gent està encongida», assegura. «El Gyrotonic –afegeix– et dona consciència. T’ensenya a moure’t des de llocs anatòmics que desconeixem». Si canvies per dins –garanteix–, canvies per fora. «Tot és diferent. Les teves digestions són diferents, la teva manera de pensar és diferent».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.